Julemat

Rakfisk kan skjerpe hjernen

Kan gjøre deg smartere, og redusere risikoen for alzheimers.

JA, DU SER RIKTIG: Rakfisk på potetvaffel med eple og rødløk er verdens beste julesnacks. Og se hvilken bonus du får ved å spise rakfisk! Foto: Sara Johannesen
JA, DU SER RIKTIG: Rakfisk på potetvaffel med eple og rødløk er verdens beste julesnacks. Og se hvilken bonus du får ved å spise rakfisk! Foto: Sara Johannesen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Julebordssesongen har startet for fullt, og flere ønsker tips til hvordan man kan nyte all julematen uten dårlig samvittighet for alt fettet.

Er du opptatt av å velge lett og sunt, er rakfisk definitivt et godt valg. Er du gravid, bør du imidlertid la være siden rakfisk er en matvare med høyere risiko og større krav til forsiktighet under tilberedning. Les mer på Matportalen om hva du bør gjøre.

Mye tyder imidlertid på at rakfisk inneholder stoffer som kan virke gunstig både på våre kognitive evner, og ikke minst på blodtrykket vårt, i følge tidligere forskning ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB).

Kan hemme Alzheimer

Ost og fisk inneholder nemlig mye protein. Under modningen av ost og rakfisk spaltes proteiner til peptider og aminosyrer. Prosessen fortsetter i fordøyelsen.

Noen av disse peptidene har spesielle egenskaper som gjør at de kan ha en gunstig innvirkning på helsa vår.

Forskerne fant at disse såkalt bioaktive peptidene har egenskaper som kan bidra til læring og hukommelse, og hemme utviklingen av Alzheimers sykdom. Forsøkene viste at en liten porsjon rakfisk kan hemme enzymer som er sentrale i utviklingen av Alzheimer.

Studien kan du lese mer om på forskning.no

Skal bli tryggere

I dag forskes det mest på hvordan rakfisk kan bli enda tryggere å spise.

Rakfisk er altså typisk norsk julemat per i dag, men denne sesongen kan forlenges på samme måte som sesongen for eksempelvis akevitt og lutefisk har blitt mye lengre.

I følge seniorrådgiver Hans Blom ved Nofima (tidligere Matforsk) kan rakfisk basert på villfisk selges hele året, og det vil være lettere å skape trygg rakfisk fra vinterfiske.

– Hvor sunt er egentlig rakfisk?

– Det kommer an på hvor mye akevitt du drikker til, sier Blom til kk.no med et smil.

– Akevitt i små mengder er jo ikke usunt.

LES OGSÅ: Kjør på med dette pålegget i jula

Julemat med moderne vri

Akevitt og rakfisk er fast og gammel juletradisjon for mange, men flere ønsker å gjøre en moderne vri på tradisjonene.

Stemningen sto derfor i taket da TV-kokk Lise Finckenhagen inviterte KK til jentekveld i førjulstiden. Hun disket opp med både kryddersild, akevitt-trøfler og mandelpotetchips med paprikamajones.

Alle oppskrifter fra Lise Finckenhagen får du i KK 48 som er i salg fra fredag.

JA, DU SER RIKTIG: Rakfisk på potetvaffel med eple og rødløk er verdens beste julesnacks. Og se hvilken bonus du får ved å spise rakfisk! Foto: Sara Johannesen
JA, DU SER RIKTIG: Rakfisk på potetvaffel med eple og rødløk er verdens beste julesnacks. Og se hvilken bonus du får ved å spise rakfisk! Foto: Sara Johannesen Vis mer

Potetvaffel med rakefisk og eple

4–6 personer

Dette trenger du:
400 g rakfiskfilet
rømme
gressløk, hakket
rødløk i tynne ringer/skiver
2 norske syrlige epler
1 ts ferskpresset sitronsaft
3 ss vann
300 g skrellede mandelpoteter
1 ss smør
1/2 beger rømme, kesam eller crème fraîche
4 ss mel
1 egg
1 ts bakepulver
melk
smør til pensling

Slik gjør du:
1. Skyll eplene godt og skjær dem i små terninger. Ha dem i en liten kasserolle og tilsett vann og sitronsaft. Kok på svak varme til eplebitene er helt møre og væsken har fordampet, avkjøl. Rør jevnlig så kompotten ikke svir seg i bunnen.

2. Kok potetene møre i usaltet vann. Hell av vannet, damp potetene tørre og mos dem.

3. Ha potetmosen over i en bolle. Rør inn smør, rømme, egg, mel og bakepulver. Spe røren med litt melk til du får en tykk «vaffelrøre». Smak til med salt og pepper, eventuelt også litt revet muskat.

4. Stek gylne tykke «potetvafler» i et smurt vaffeljern.

5. Server med rakefisk i pene stykker, eplekompott, rømme og rødløk. Dryss over hakket gressløk.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer