Grønnsaker

Råkosten du bør ha på menyen

Gir et mer stabilt blodsukker, holder deg mett lenger og renser kroppen.

NÅ BØR DU SPISE RÅKOST: Ikke bare inneholder de masse sunne næringsstoffer, men det er også perfekt på denne tiden av året.  Foto: Fotolia
NÅ BØR DU SPISE RÅKOST: Ikke bare inneholder de masse sunne næringsstoffer, men det er også perfekt på denne tiden av året. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Høsten er kommet for fullt, og det er tid for å tilbringe mer tid inne.

Og samtidig som vi bytter ut sommerkjoler og sandaler med vinterkåper, luer og skjerf, forandrer også matvanene våre seg.

Ut med grillmaten - inn med fårikål og lammestek.

Også på grønnsakfronten skjer det en endring nå, og vi bruker langt mer rotgrønnsaker. Som helt klart har sine fordeler.

LES OGSÅ: Dryss litt kanel på kaffen

MED LITT NØTTER: Ha gjerne litt nøtter - som for eksempel valnøtter, i råkostsalaten din! Foto: Thinkstock.com
MED LITT NØTTER: Ha gjerne litt nøtter - som for eksempel valnøtter, i råkostsalaten din! Foto: Thinkstock.com Vis mer
GRANATEPLE: Smakfullt og så supersunt. Du kan også få kjøpt granarplejuice eller ekstrakt.  Foto: Colourbox.com
GRANATEPLE: Smakfullt og så supersunt. Du kan også få kjøpt granarplejuice eller ekstrakt. Foto: Colourbox.com Vis mer

Spis dem rå!

Selv om det kanskje mest vanlige er å tilberede rotgrønnsakene i ovnen eller stekepannen, anbefaler mange eksperter å heller spise dem rå.

Rotgrønnsaker er smakfulle, sunne og fulle av viktige vitaminer, og selv om de er gode når de er ovnsbakt sammen med rosmarin, timian og oliven, får du enda mer ut av dem rå.

«Min absolutt favoritt er er den jeg kaller «rubinråkost». Det er en råkostsalat som består av rødbeter, granateplekjerner og hakkede nøtter», skriver ernæringsfysiolog Tine Grandjean på den danske helsenettsiden Oestrogen.dk.

Ved å spise rotgrønnsakene - som inneholder mye fiber, rå, må du faktisk tygge dem mer. Som følge av dette tar det lengre tid å fordøye, og resultatet er et mer stabilt blodsukker, i tillegg til at du holder deg mett lenger - som generelt gjelder for matvarer som inneholder mye fiber.

Velger du «rubinråkost»-miksen til Grandjean, kan du i tillegg nyte godt av at rødbeter renser kroppen, øker utholdenheten, er bra for fordøyelsen og er proppfulle av antioksidanter.

Granateplekjerner er i tillegg kjent for øke hukommelsen og hjertefunksjonen, ha en beskyttende effekt på hjertekarsystemet, hormonbalansen og vevet i kroppen.

LES OGSÅ: Bør du frykte tilsetningsstoffer?

Kan hjelpe deg ned i vekt

For å tilføre litt proteiner og sunne fettsyrer, pleier ernæringsfysiologen å tilsette litt nøtter i råkostsalaten.

Nøtter er en super kilde til sunne fettsyrer, og er på ingen måte nei-mat, selv om de riktignok kan inneholde en del kalorier. Det gjelder bare å velge den rette varianten, i tillegg til at du ikke spiser ubegrensede mengder.

Prøv for eksempel valnøtter - de er en god kilde til omega-3 fettsyrer og antioksidanter.

Et genialt triks for å spise mer råkost, er å lage en stor porsjon. Ifølge Grandjean kan den også holde seg like fin i kjøleskapet i opp til fire dager.

Dette er også et godt alternativ for deg som ønsker å gå ned i vekt, ettersom du raskere blir mett, i tillegg til at du holder mett lenger.

Studier på granatepler har også vist at de har denne effekten alene.

LES OGSÅ: Kosematen som er bra for deg

PERSILLEROT: Denne grønnsaken bør du bruke mer. Foto: tanjichica - Fotolia
PERSILLEROT: Denne grønnsaken bør du bruke mer. Foto: tanjichica - Fotolia Vis mer
GULRØTTER: Så smakfullt og så sunt. Foto: Thinkstock.com
GULRØTTER: Så smakfullt og så sunt. Foto: Thinkstock.com Vis mer
JORDSKOKK: Et godt alternativ til poteter. Foto: Colourbox.com
JORDSKOKK: Et godt alternativ til poteter. Foto: Colourbox.com Vis mer

Flere rotgrønnsaker du bør spise nå

PERSILLEROT: Ifølge Opplysningskontoret for Frukt og Grønt (Frukt.no) er persilleroten, enkelt beskrevet, en hvit rot med lysebrune striper som ligner på en pastinakk, men er litt mindre.

I likhet med en rekke andre rotgrønnsaker, er persilleroten rik på en del viktige næringsstoffer. Deriblant vitamin A og C, samt jern og kalium.

I tillegg inneholder roten mye kostfiber, som er bra for tarmene og fordøyelsen, samt B-vitaminet folat, som både er viktig for nydannelse av blodceller, for hjertehelse og for å beskytte fostre mot ryggmargsbrokk.GULROT: Gulrøtter inneholder karbohydrater som gir energi til musklene, samt kalium som kontrollerer blodtrykket og muskelsammentrekninger.

Det høye fiberinnholdet gjør at du holder deg mett lenger, og har en ellers god fordøyelse. Fiberet bidrar også til å balansere blodsukkeret. Gulroten er i tillegg svært kalorifattig - en normalt stor gulrot inneholder 27 kalorier.

Gulroten er rik på A-vitaminer, som bidrar til å styrke immunforsvaret. Dermed er du bedre rustet mot vinterens forkjølelser.JORDSKOKK: Det viser seg at den knudrete, lille knollen har mange fordeler selv om den ikke har fått så mye oppmerksomhet, og spesielt for diabetikere.

De kan nemlig bruke realtivt store mengder jordskokk i kostholdet uten at blodsukkernivået øker.

Jordskokk er rik på jern og inneholder en del kalsium og magnesium samt C-vitamin. Det som er spesielt interessant med jordskokk er at den inneholder et stoff som letter opptak av kalsium og stimulerer syntese av B-vitaminer i tarmen

LES OGSÅ: Derfor bør du spise grove grønnsaker

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer