Og samtidig som vi bytter ut sommerkjoler og sandaler med vinterkåper, luer og skjerf, forandrer også matvanene våre seg.
Ut med grillmaten - inn med fårikål og lammestek.
Også på grønnsakfronten skjer det en endring nå, og vi bruker langt mer rotgrønnsaker. Som helt klart har sine fordeler.
LES OGSÅ: Dryss litt kanel på kaffen


Spis dem rå!
Selv om det kanskje mest vanlige er å tilberede rotgrønnsakene i ovnen eller stekepannen, anbefaler mange eksperter å heller spise dem rå.Rotgrønnsaker er smakfulle, sunne og fulle av viktige vitaminer, og selv om de er gode når de er ovnsbakt sammen med rosmarin, timian og oliven, får du enda mer ut av dem rå.
«Min absolutt favoritt er er den jeg kaller «rubinråkost». Det er en råkostsalat som består av rødbeter, granateplekjerner og hakkede nøtter», skriver ernæringsfysiolog Tine Grandjean på den danske helsenettsiden Oestrogen.dk.
Ved å spise rotgrønnsakene - som inneholder mye fiber, rå, må du faktisk tygge dem mer. Som følge av dette tar det lengre tid å fordøye, og resultatet er et mer stabilt blodsukker, i tillegg til at du holder deg mett lenger - som generelt gjelder for matvarer som inneholder mye fiber.
Velger du «rubinråkost»-miksen til Grandjean, kan du i tillegg nyte godt av at rødbeter renser kroppen, øker utholdenheten, er bra for fordøyelsen og er proppfulle av antioksidanter.
Granateplekjerner er i tillegg kjent for øke hukommelsen og hjertefunksjonen, ha en beskyttende effekt på hjertekarsystemet, hormonbalansen og vevet i kroppen.
LES OGSÅ: Bør du frykte tilsetningsstoffer?
Kan hjelpe deg ned i vekt
For å tilføre litt proteiner og sunne fettsyrer, pleier ernæringsfysiologen å tilsette litt nøtter i råkostsalaten.Nøtter er en super kilde til sunne fettsyrer, og er på ingen måte nei-mat, selv om de riktignok kan inneholde en del kalorier. Det gjelder bare å velge den rette varianten, i tillegg til at du ikke spiser ubegrensede mengder.
Prøv for eksempel valnøtter - de er en god kilde til omega-3 fettsyrer og antioksidanter.
Et genialt triks for å spise mer råkost, er å lage en stor porsjon. Ifølge Grandjean kan den også holde seg like fin i kjøleskapet i opp til fire dager.
Dette er også et godt alternativ for deg som ønsker å gå ned i vekt, ettersom du raskere blir mett, i tillegg til at du holder mett lenger.
Studier på granatepler har også vist at de har denne effekten alene.
LES OGSÅ: Kosematen som er bra for deg



Flere rotgrønnsaker du bør spise nå
PERSILLEROT: Ifølge Opplysningskontoret for Frukt og Grønt (Frukt.no) er persilleroten, enkelt beskrevet, en hvit rot med lysebrune striper som ligner på en pastinakk, men er litt mindre.
I likhet med en rekke andre rotgrønnsaker, er persilleroten rik på en del viktige næringsstoffer. Deriblant vitamin A og C, samt jern og kalium.
I tillegg inneholder roten mye kostfiber, som er bra for tarmene og fordøyelsen, samt B-vitaminet folat, som både er viktig for nydannelse av blodceller, for hjertehelse og for å beskytte fostre mot ryggmargsbrokk.
GULROT: Gulrøtter inneholder karbohydrater som gir energi til musklene, samt kalium som kontrollerer blodtrykket og muskelsammentrekninger.
Det høye fiberinnholdet gjør at du holder deg mett lenger, og har en ellers god fordøyelse. Fiberet bidrar også til å balansere blodsukkeret. Gulroten er i tillegg svært kalorifattig - en normalt stor gulrot inneholder 27 kalorier.
Gulroten er rik på A-vitaminer, som bidrar til å styrke immunforsvaret. Dermed er du bedre rustet mot vinterens forkjølelser.
JORDSKOKK: Det viser seg at den knudrete, lille knollen har mange fordeler selv om den ikke har fått så mye oppmerksomhet, og spesielt for diabetikere.
De kan nemlig bruke realtivt store mengder jordskokk i kostholdet uten at blodsukkernivået øker.
Jordskokk er rik på jern og inneholder en del kalsium og magnesium samt C-vitamin. Det som er spesielt interessant med jordskokk er at den inneholder et stoff som letter opptak av kalsium og stimulerer syntese av B-vitaminer i tarmen
LES OGSÅ: Derfor bør du spise grove grønnsaker