MISTET SITT UFØDTE BARN: Å skrive musikk har hjulpet Randi Tytingvåg gjennom den vanskelige prosessen. Foto: Nina Ruud/KK
MISTET SITT UFØDTE BARN: Å skrive musikk har hjulpet Randi Tytingvåg gjennom den vanskelige prosessen. Foto: Nina Ruud/KK
Sorg

Randi (35) mistet sitt ufødte barn

Slik fant hun tilbake til livet.

18. februar 2012. Uke 20. Randi og og Christian var så spente. De skulle få vite kjønnet på deres første barn. Se de overveldende ultralydbildene av det lille sammenkrøllede vesenet med det store bankende hjertet. Men i stedet bredde en ubehagelig følelse seg inne på legekontoret. Det var helt stille. På under ett minutt ble det som skulle handle om fødsel, til et brått møte med døden. Alt ble mørkt.

Det var nybakte mødres bibel, Gro Nylanders «mamma for første gang» som skulle ligge på nattbordet.

I stedet ble Randis viktigste oppslagsverk etter fødselen, «Døden skal vi danse» av Per Fugelli.

LES OGSÅ: Din tre år gamle sønn er funnet livløs

Trengte tid i sorgen

Boka til den populære professoren i sosialmedisin har vært hennes guide gjennom sorgen. Det mest absolutte i vår tilværelse har blitt et tabu. Vi vil helst bare høre om at det går bra. Våre svake stunder får sjelden plass. Hverken på Facebook eller på familiefesten.

Mens Randi selv trengte tid i sorgen, ville menneskene rundt henne fortest mulig videre. Noen kunne til og med krysse gata for å slippe unna det vanskelige møtet, det klønete «kondolerer».

- For å komme meg ut av sorgen måtte jeg først skrive meg inn i den, sier jazzartisten til KK.

LES OGSÅ: - Jeg er så glad for at vi kysset farvel

NY PLATE: Randi har gitt ut EP-en «Lights Out», som handler om tapet av barnet. Foto: Nina Ruud/KK
NY PLATE: Randi har gitt ut EP-en «Lights Out», som handler om tapet av barnet. Foto: Nina Ruud/KK Vis mer

Skrev musikk for å komme videre


Hun har alltid skrevet personlige tekster, om det som opptar henne mest i livet. 2012 handlet om døden, om sorg og livet videre. Slik ble grunnlaget til hennes siste EP «Lights Out» dannet.

- Det ble mitt personlige bidrag til å avmystifisere døden. Døden skal være noe vi kan snakke om. Jeg var opptatt av å ikke pakke inn budskapet i tekstene mine. Kalle en spade for en spade.

Det ble helt naturlig å invitere med seg mannen som hadde inspirert henne mest under den tunge sorgprosessen på plateprosjektet, Per Fugelli. Han leser også et utdrag på platen.

Les hele Randi Tytingvågs historie - og få mer info om platen, i KK 21, som er i salg nå!

Tekst: Merete Glorvigen

LES OGSÅ: Samhold gjør sorgen enklere

LES MER: Les hele Randis sterke historie i KK 21 - som er i salg nå!
LES MER: Les hele Randis sterke historie i KK 21 - som er i salg nå! Vis mer
undefined
Til forsiden