Helse & Livsstil

«Raw Food» er den nye trenden

Men hva går det egentlig ut på? Her får du vite om dietten er noe for deg.

Kostholdet inneholder stort sett grønnsaker.  Foto: All Over Press
Kostholdet inneholder stort sett grønnsaker. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Vi har tatt i mot sushien med åpne armer fra Japan, og du trenger ikke lete lenge før du finner en sushirestaurant i Norge i dag, i alle fall ikke byene. Det nyeste akkurat nå kommer derimot fra USA og kalles «Raw Food» - eller rå mat, ganske enkelt. Blant annet er det mange kjendiser som sverger til det, deriblant den nyslåtte helseguruen Lillian Müller.

Men hva er det - og virker det?

Ikke varmes opp over 42 grader

«Raw Food » er mat som ikke er prosessert eller varmet opp over 42 grader. Som oftest er matvarene også økologiske. Det man som oftest spiser innen et slikt kosthold er grønnsaker, nøtter, spirer, oljer og krydder. Enkelte som sverger til dietten spiser også rått kjøtt og fisk, men de fleste holder seg til grønnsakene.

Les også: Spiser du fem feil om dagen?

Ernæringsfysiolog, Gunn Helene Arsky, er tilhenger av å spise både rå grønnsaker og frukt, men mener at det er like viktig med tilbredt mat.

- Når det kommer til kjøtt, fisk, fugl, egg og korn så er jeg ikke noen stor råmat-tilhenger. Det er ikke for ingenting at vi mennesker har oppfunnet varmebehandling av mat - det sparer oss for mye sykdom fra bakterier, og det gjør maten mer lettfordøyelig, sier hun.

Oppvarmet mat har også fordeler

Grunnen til at råvarene ikke skal tilbredes over 42 grader er for å bevare den næringen som er i dem. Hvis produktene kokes vil de miste omtrent halvparten av enzymene og vitaminene de inneholdt i utgangspunktet mener Raw Food-tilhengere. Kokeprossessen kan også skape en del nye kjemiske stoffer som kan være skadelig for kroppen.

Men Arsky forteller at mens man i rå tilstand nyter godt av mange av næringsstoffene i produktet, vil man nyte godt av andre etter oppvarming. Som for eksempel betakaroten i gulrot som er mye mer tilgjengelig etter koking.

- Jeg er tilhenger av å benytte både rå og oppvarmede frukter og grønnsaker. Da sikrer du kroppen din et bredest mulig tilfang av næringsstoffer. Jeg syns det er viktigere med rene råvarer enn at alt skal være rått. Hva gjør en rå fiskebit med deg hvis den er litt bakteriebefengt? Hvis den hadde vært oppvarmet ville bakteriene uskadeliggjøres, sier hun.

Les også: Så mye vitaminer trenger du

Vi vil tilbake til naturen

Arsky mener årsaken til at slike trendietter dukker opp er fordi vi vil tilbake til naturen som følge av alle de kunstige måtene å dyrke/avle frem maten på.

- Slike dietter kommer oftest fra USA, der maten i utgangspunktet ikke er like sunn og ren som den er i Norge. Der er det meste beriket, genmodifisert eller dyrket/avlet frem med hormoner, antibiotika og lignende. «Men at maten på død og liv skal være rå, er ikke basert på kunnskap om mat eller helse.»

De råmat-diettene Arsky har sett dekker som oftest ikke næringsbehovet og er rene slankekurer med et kortsiktig perspektiv.

- Alle kalorifattige kræsjkurer vil få deg ned i vekt, men ingen av de er smarte i lengden. Da er det bedre å gå fra en vanlig kost til et renere kost med mindre sukker, salt, alkohol og med rene råvarer. Det vil gjøre mer for kroppen din enn en råmatkur, sier hun.

Les også: Motedietter gjør deg feitere

Kan det senke aldringsprosessen?

Noen av fordelene ved råkost skal blant annet være økt immunforsvar, balanserte emosjoner, bedre hukommelse. Raw Food skal også være en måte og forhindre aldringsprosessen, noe Arsky mener det kan være noe i.

- Det forskes mye på at det å permanent underspise kalorier, feks annenhver dag, vil forlenge livet. Da vil kanskje råmatdietten også gjøre det? Men det vet jeg ikke sikkert. Det kan være at effekten nulles ut av ved at du spiser mye mer bakterier?, sier hun.

Arsky mener det er vanskelig å si hvordan Raw Food trenden vil utvikle seg. Hun tror den kan få en god del tilhengere, men i en kortere periode. Hun selv vil ikke anbefale en slik diett.

Blir ikke like stort som i USA

Funky Fresh Food er blant de første som driver med Raw Food i Norge. De har blant annet prøvd seg med en midlertidlig kafé på Buddah biljard, men driver til vanlig med catering. Daglig leder i bedriften, Josefine Andren, forteller at det også er mange som ikke er kjent med Raw Food som vil prøve noe nytt.

- Interessen blir bare større og større, så det er kjempe morsomt, men jeg tror ikke det vil bli like stort i Norge som det er i USA med det første. Forhåpentligvis kommer det en Raw Food reastaurant i Norge innen et år, sier hun.

Andren og medarbeider i firmaet, Jenni Mylly, lever ikke på Raw Food 100 prosent selv, men pleier å gjøre det i perioder som en slags detox for kroppen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer