REAGERER DU PÅ TØRKET FRUKT? Det trenger absolutt ikke skyldes frukten, men innholdet av konserverende sulfitter.  Foto: Colourbox.com
REAGERER DU PÅ TØRKET FRUKT? Det trenger absolutt ikke skyldes frukten, men innholdet av konserverende sulfitter. Foto: Colourbox.com Vis mer

Mat

Reagerer du på denne maten?

10 prosent av alle matallergier og intoleranser er litt utenom det vanlige.

Publisert
Med sommeren i anmarsj og knopper i full blomst har nok mange opplevd at pollenallergien har meldt sin ubeleilige ankomst.

Til tross for at så mange som 900.000 nordmenn rammes av pollenallergi, finnes det også andre allergier som er spesielt utbredt - blant annet matallergier, skriver Huffington Post (ekstern lenke).

Rundt 90 prosent av alle matallergier gjelder de samme matvarene. Det inkluderer matvarer som nøtter, melk, egg, soya, hvete, fisk og skalldyr.

Men hva med de siste 10 prosentene?

LES OGSÅ: Bli kvitt hodepinen på naturlig vis

Viktig å vite forskjell mellom allergi og intoleranse

Selv om det ikke er like vanlig kan matvarer som vin, sesamfrø og epler også bidra til allergiske reaksjoner - eller de kan være roten til en intoleranse som forårsaker kroniske symptomer.

En studie som ble publisert tidligere denne uken viste blant annet at så mange som 7 prosent av voksne kan ha en intoleranse for vin - av disse var 8,9 prosent kvinner og 5,2 prosent menn. Det er imidlertid viktig å vite forskjellen mellom allergier og en intoleranse.

– En allergi er en alvorlig respons fra immunsystemet som kan skape elveblest, tungpustethet, hevelser, pusteproblemer eller at blodtrykket går ned, sier Dr. Scott H. Sicherer, professor ved Jaffe Food Allergy Institute i New York.

– En intoleranse går på stoffskiftet ditt, og betyr at kroppen har problemer med å bryte ned sukker eller et annet stoff i maten, forteller han.

Matvarene som er nevnt under skaper ikke like ofte reaksjoner som nøtter, men skaper likevel problemer for en rekke mennesker.

LES OGSÅ: Supermaten som ikke koster

ENKELTE KAN REAGERER PÅ KJØTT: Selv om det ikke virker veldig sannsynslig er det relativt mange som reagerer på sukkeret i kjøttet.  Foto: Thinkstock.com
ENKELTE KAN REAGERER PÅ KJØTT: Selv om det ikke virker veldig sannsynslig er det relativt mange som reagerer på sukkeret i kjøttet. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Tørket frukt

Selv om tørket frukt blir ansett som et perfekt lite mellommåltid, er det dessverre enkelte varianter som rett og slett er sukkerbomber.

Mange kan også oppleve allergiske reaksjoner på tørket frukt, men det er slettes ikke alltid det skyldes selve frukten.

I likhet med reaksjonene som kan oppstå i forbindelse med vin, kan reaksjonene skyldes innholdet av konserverende sulfitter. Dette kan skape reaksjoner som hevelser i ansiktet eller at du begynner å klø.

(Artikkelen fortsetter underbildet)


Kjøtt

Ja, faktisk. Ifølge ekspertene er det faktisk overraksende mange mennesker som kan reagere på kylling, biff, lam eller svin.

– Det er veldig interessant at ved de fleste allergiske reaksjoner, så er det proteinet i matvaren som kroppen reagerer på. Men når det gjelder reaksjonene på kjøtt, så er det faktisk sukker, forteller Dr. Hemant Sharma, direktør for matallergiprogrammet for barn ved Children's National.

LES OGSÅ: Maten som beskytter hjernen

FARGESTOFFER: Selv om du kanskje ville tro det var pølsebrødet eller toppingen på pølsa som kan få deg til å reagere, så er det faktisk selve kjøttet.  Foto: Thinkstock
FARGESTOFFER: Selv om du kanskje ville tro det var pølsebrødet eller toppingen på pølsa som kan få deg til å reagere, så er det faktisk selve kjøttet. Foto: Thinkstock Vis mer

Sesamfrø

Enkelte frø blir ansett som supermat, men det er slettes ikke uvanlig at enkelte arter skaper allergiske reaksjoner. Sesamfrø blir ansett som nummer ni på listen over matvarene som oftest skaper allergiske reaksjoner, og den er i ferd med å øke.

– Dette er en ganske vanlig matallergi, spesielt i områder som Midtøsten hvor kostholdet består av mye sesamfrø. Likevel begynner det å bli mer av utbredt andre steder, som forklarer at flere rammes, forteller Sharma.

(Artikkelen fortsetter underbildet)


Pølser

Uansett hvor godt det smaker med noen pølser på grillen i sommermånedene, så kan det faktisk hende at utslettet eller den problematiske magen skyldes nettopp det.

Hvis du er blant dem som er allergisk eller får reaksjoner når du spiser pølser, antar ekseprtene at dette skyldes konserveringsmiddelet nitrat som finnes i mange bearbeidede kjøttprodukter.

Men ifølge Sicherer, kan det også skyldes innholdet av annatto frø - et frø som blir brukt for å gi matvarer en oransje/rød farge.

LES OGSÅ: Sukkertøyet som kan hjelpe mot hodepine

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer