REDD FOR Å BLI SYK TIL JUL?: Da bør du være litt ekstra obs på hvor du har hendene (og at de er rene!) og hva du putter i munnen... Foto: Silje Ulveseth
REDD FOR Å BLI SYK TIL JUL?: Da bør du være litt ekstra obs på hvor du har hendene (og at de er rene!) og hva du putter i munnen... Foto: Silje Ulveseth Vis mer

Bakteriebomber

Redd for å bli syk i jula?

Da bør du styre unna disse bakteriebombene.

Førjulstiden er ofte svært travel, og vi tilbringer mye av denne tiden ute i ærender eller på vei inn og ut av butikker.

Vi er i matbutikken med store handlevogner for å handle julemat og snacks, og kanskje forsyner vi oss litt fra smaksprøvene med julekaker og gløgg.

Vi tar rulletrapper og heiser på store kjøpesentrer på leting etter de perfekte julegavene, og kanskje må vi løpe en tur på senterets toaletter for å gjøre vårt fornødne.

I denne tiden er vi også ekstra sosiale, og drar gjerne ut på kvelden for å spise eller drikke med gode venner.

På en slik dag er hendene våre i kontakt med utallige overflater som kan være ordentlige bakteriebomber. Og glemmer du å vaske hendene dine kan du fort ende opp med å ligge syk i sengen når jula ringes inn.






Husk å vaske henda

Ifølge overlege Tone Bruun ved Folkehelseinstituttet finnes det bakterier overalt, men de fleste er heldigvis ikke farlige. Likevel er det alltid en mulighet for at du kan komme i kontakt med smittestoffer.

– Hvis noen er syke og bærer smittestoffer på hendene under shoppingrunden er det en viss risiko for at man kan smitte andre. Forsyner de seg av smaksprøvene i butikken, er det en mulighet for at smittestoffene kan overføres til nestemann, sier hun til KK.no.

Med andre ord - det kan kanskje være lurt å unngå pepperkakeskålen som står fremme, hvor ørten ulike personer har forsynt seg?

Uansett så er dette tiden for å være litt ekstra nøye med håndhygienen, spesielt før du skal spise noe.

Biter du negler for eksempel, kan du være ekstra utsatt. Neglebiting er ikke særlig hygienisk, og ofte stikker man hendene i munnen uten å tenke seg om.

– For å unngå å bli smittet av sykdommer bør man alltid ha god håndhygiene. Det beste er selvfølgelig å vaske hendene med varmt vann og såpe, men hånddesinfeksjonsmidler kan også være til god hjelp, forteller Bruun.

PASS PÅ: Skitne hender eller et nys fra halvsyke kokker og julebordsgjester  er alt som skal til for å spre smitten videre.  Foto: Colourbox
PASS PÅ: Skitne hender eller et nys fra halvsyke kokker og julebordsgjester er alt som skal til for å spre smitten videre. Foto: Colourbox Vis mer

Jo mere vi er sammen..

Influensa og magevirus trives ekstra godt på vinteren, og risikoen for å bli syk er derfor større på denne tiden av året. Rundt jul og advent er vi i tillegg ekstra sosiale, og vi tilbringer mye av tiden inne sammen med venner og familie.

– Smitte av slike virussykdommer overføres som regel fra person til person, og siden vi tilbringer mye tid sammen innomhus i jula kan dette gjøre oss ekstra utsatt, sier hun.

Spesielt nysing og hosting bør du være forsiktig med når du er sammen med andre. Når du nyser kan viruset sprutes opptil flere meter ut i lufta, og kan derfor være en stor årsak til spredning av smitte. Det beste er derfor å bruke et papirlommetørkle, eller til nød nyse inn i genseren.






Hold fingrene unna buffeten

Rulletrapper og handlevogner har også sin plass på «bakteriebombe-listen» du bør være obs på i førjulstida. Og det er spesielt håndtakene, som daglig har besøk av mange skitne hender, som er særlig utsatt. Mange barn slikker eller sutter også på handlevognens håndtak, og de kan derfor være fulle av slim og spytt som kan føre sykdommer videre.

Selv om vi som regel smittes av direkte kontakt med syke mennesker, kan man altså i tillegg smittes via forurensede overflater. Men vi bør heller ikke glemme at også mat kan føre med seg smitte.

Og det er spesielt det smittsomme noroviruset som gir såkalt omgangssyke man bør passe seg for. Mattilsynet anbefaler derfor at man er ekstra forsiktig på julebordet.

– Smitten kan komme fra halvsyke kokker eller andre kjøkkenmedarbeidere som kan ha smittet maten, eller fra andre restaurantgjester som sprer smitten via maten på bufféen, sier seksjonssjef i Mattilsynet, Atle Wold, på Mattilsynets hjemmesider.

For å begrense smittespredningen av dette viruset bør du alltid vaske hendene grundig med såpe før du forsyner deg av buffeten, og etter toalettbesøk. Og unngå å berøre maten på buffeten, men bruke bestikket.

Har du selv nettopp vært syk med oppkast og diaré bør du holde deg hjemme fra julebordet, og unngå å lage mat til andre.

UTSATT: Bakterier finnes overalt, og selv om mange av dem er helt ufarlige er god håndhygiene viktig for å unngå å bli syk. Foto: Per Ervland
UTSATT: Bakterier finnes overalt, og selv om mange av dem er helt ufarlige er god håndhygiene viktig for å unngå å bli syk. Foto: Per Ervland Vis mer

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: