Alkohol

Redd for å miste kontrollen på julebordet?

Slik unngår du å skjelle ut sjefen og ha sex med en kollega...

MISTER DU KONTROLLEN? Julebordet kan være både hyggelig og morsomt, men for enkelte kan kvelden gå litt ut av styr. Se hvordan du kan unngå å miste kontrollen lenger ned i saken. Foto: bertys30 - Fotolia
MISTER DU KONTROLLEN? Julebordet kan være både hyggelig og morsomt, men for enkelte kan kvelden gå litt ut av styr. Se hvordan du kan unngå å miste kontrollen lenger ned i saken. Foto: bertys30 - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har det hendt at du har våknet opp dagen etter julebordet, slått hånden mot pannen og hatt én eneste tanke i hodet - «NEEEEEI!!!»

Ja, det er ikke unormalt å med litt fylleangst når julebordsesongen er i gang.

For at du ikke skal ende opp med fylleangst i år igjen, gjelder det å begrense alkoholinntaket - som jo kan høres enkelt nok ut.

Likevel er det svært mange som går på den samme smellen år etter år. Så hva kan du egentlig gjøre for at du lettere skal ha kontroll når det er tid for julebord?

LES OGSÅ: Blir du fyllesyk over flere dager?

Unngå lange vorspiel på tom mage

– Julebord er ofte både morsomt og hyggelig, men for noen så kan det gå litt over styr utover kvelden, har Kari Randen, som er daglig leder i «AV-OG-TIL» - en kampanjeorganisasjon med fokus på alkovett, tidligere uttalt til KK.no.

JULEBORD: Det er en svært hyggelig sammenkomst, men for enkelte kan det være vanskelig å begrense inntaket. Et lurt triks er å unngå lange vorspiel på tom mage.  Foto: Fotolia
JULEBORD: Det er en svært hyggelig sammenkomst, men for enkelte kan det være vanskelig å begrense inntaket. Et lurt triks er å unngå lange vorspiel på tom mage. Foto: Fotolia Vis mer


Organisasjonen jobber ikke for at man skal slutte å drikke alkohol, men at vi skal redusere alkoholbruken der det kan være farlig, eller gå utover andre.

– Det er nok en del flaue «puteøyeblikk» som kunne vært unngått dersom alle hadde utøvd alkovett. Derfor kan det være lurt å tenke seg om på forhånd og planlegge hvor mye du skal drikke, sier hun.

Tall fra en undersøkelse som ble utført av AV-OG-TIL høsten 2012, viste at hele 634.000 nordmenn har angret på noe de har sagt etter å ha drukket alkohol i jobbsammenheng.

Hun påpeker at lange vorspiel ikke er noe godt utganspunkt hvis du vil unngå å bli for full - spesielt på tom mage, som det viser seg at en del unge kvinner praktiserer.

I tillegg du ikke bruke alle drikkebongene dine, hvis du allerede føler deg beruset.

– Det er verdt å merke seg at kvinner generelt tåler mindre alkohol enn menn, siden menn har noe mer muskelmasse, sier Randen.

– Det kan derfor være lurt ikke å følge tempoet til mannlige kolleger.

Drikk nok vann og varier med alkoholfritt

Jakob Linhave, som er avdelingsleder i Helsedirektoratet, kan fortelle at inntak av både mat og vann kan bidra til å dempe rusen, og ikke minst dempe symptomer dagen etter.

– Drikk minst like mye vann som du drikker alkohol. I tillegg anbefales det å spise noe sammen med alkoholinntaket, har han uttalt. 

Dette fører nemlig til at alkoholen oppholder seg noe lenger i magesekken før den går over i tynntarmen - hvor det meste av alkoholen blir tatt opp av kroppen. Av samme årsak anbefaler han at du venter én time mellom hver alkoholenhet.

– Prøv også å begrense tiden du drikker til 3-5 timer.

VELG ALKOHOLFRITT: En alkoholfri drikk vil sørge for at du ikke blir like beruset, samtidig som at du har noe godt i glasset.  Foto: bit24 - Fotolia
VELG ALKOHOLFRITT: En alkoholfri drikk vil sørge for at du ikke blir like beruset, samtidig som at du har noe godt i glasset. Foto: bit24 - Fotolia Vis mer

Hvis du syns vann er kjedelig, finnes det en rekke andre alkoholfrie drikkevarer du kan velge istedenfor - blant annet farris med frukt, fruktjuice, bær- og eplemost og annet mineralvann.

– Det er lett å drikke av refleks når andre gjør det, og da kan det være smart å ha et velsmakende alkoholfritt produkt i glasset.

Uansett råder han til å velge drikkevarer med lav alkoholprosent, som de fleste restauranter skal kunne tilby.

LES OGSÅ: Sexen er ikke spesielt bra

Ikke dukk opp utslitt på julebordet

I tillegg til rikelig med vann og nok mat, er selvfølgelig også formen din ellers avgjørende for hvordan alkoholen påvirker deg - blant annet om du er uthvilt og frisk.

– Du skal være spesielt varsom med legemidler og alkohol, så snakk med legen din om interaksjoner hvis du går på medisiner, sier Linhave.

Helsedirektoratet har for tiden en kampanje med fokus på å gi folk et bevisst forhold til uttrykket «åpenbart påvirket», som er spesielt relevant nå i julebordsesongen (les mer om dette på Helsedirektoratets nettsider ).

FYLLEANGST? Studier gjennomført av AV-OG-TIL viser at hele 634.000 nordmenn angrer etter å drukket i jobbsammenheng.  Foto: pressmaster - Fotolia
FYLLEANGST? Studier gjennomført av AV-OG-TIL viser at hele 634.000 nordmenn angrer etter å drukket i jobbsammenheng. Foto: pressmaster - Fotolia Vis mer

Tall fra AV-OG-TIL viser at en av fire arbiedstakere syns det blir drukket for mye i jobbsammenhenger, og faktisk har to av ti opplevd ubehagelige situasjoner fordi kolleger har vært beruset.

Randen mener derfor at vi bør passe litt på hverandre.

– En god idé er å avtale med gode kolleger at dere passer litt på hverandre utover kvelden, sier hun, og forklarer at det kan begrense mange tabber:

– Selv om det er hyggelig med julebord, er det ofte noen som angrer på noe de har gjort eller sagt - enten det er for å ha skjelt ut sjefen eller hatt sex med en kollega. Et julebord er jo mest vellykket når alle sitter igjen med en god følelse - også dagen etter.

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer