DÅRLIG I SENGA? Mange har litt prestasjonsangst når det kommer til sex, og er redde for å være «dårlig i senga».  Foto: Ambrophoto - Fotolia
DÅRLIG I SENGA? Mange har litt prestasjonsangst når det kommer til sex, og er redde for å være «dårlig i senga». Foto: Ambrophoto - Fotolia Vis mer

Sex

Redd for at du er «dårlig i senga»?

Mange har prestasjonsangst når det kommer til sex. Her er ekspertens råd!

Publisert
Sist oppdatert
Sex er blitt et mye omdiskutert tema de siste tiårene. Og mens det tidligere var helt uhørt å snakke om sexlivet sitt med andre mennesker - selv nære venner, er det i dag åpent for det meste - uansett om det er analsex, sexleketøy eller stillinger.

Med det økte fokuset på sex, er det ikke så rart at unge og voksne kan kjenne litt på prestasjonsangsten.

Og frykten for å være «dårlig i senga» kan fort dukke opp dersom du har hatt noen uheldige opplevelser, eller få seksualpartnere.

LES OGSÅ: Blir du avvist i senga?

<strong>GOD KOMMUNIKASJON:</strong> Ifølge Peder Kjøs, som er KKs sex- og samlivsekspert, handler god sex som oftest om god kommunikasjon.  Foto: Astrid Waller
GOD KOMMUNIKASJON: Ifølge Peder Kjøs, som er KKs sex- og samlivsekspert, handler god sex som oftest om god kommunikasjon. Foto: Astrid Waller Vis mer

Redde for ikke å være bra nok


– I disse dager er det mye bekymring rundt dette med å være «bra nok» generelt - så også i senga. Og jeg tror det er flere grunner til disse bekymringene, sier KKs sex- og samlivsekspert Peder Kjøs.

Ifølge eksperten er dette noen av de vanligste årsakene til bekymringene:

– Partneren din har hatt sex med andre, så du er redd for å komme dårlig ut i sammenligning med de andre. Du vil jo helst være den beste han har hatt, eller i hvert fall ikke den verste. Det er lett å si at det ikke er noen konkurranse, men de fleste av oss føler det nok litt slik, likevel.

– Beskrivelser av sex er veldig ofte overdrevne, både i media og i praten oss imellom. De aller fleste av oss tror at andre har mer og bedre sex enn oss selv. Vi er redde for å ikke klare å leve opp til en standard som faktisk ikke stemmer så godt med virkeligheten. Litt som når vi bedømmer andres ferier ut fra hva de legger ut på Facebook.

– Alt skal jo «mestres» for tiden, også sex. Det har blitt en prestasjonsarena. Men for all del: det har det sikkert alltid vært. Forskjellen er at det snakkes tydeligere om sex nå, og det forventes mer variasjon og faktisk «ferdigheter» enn før.

Er du redd for at du er dårlig i senga?

LES OGSÅ: Singel? Dette faller gutta for

Ja
 
(45%)
Av og til kanskje
 
(29%)
Nei
 
(27%)
<strong>BEST SEX:</strong> Har du når både du og partner kan slappe av og hengi dere selv.  Foto: Thinkstock.com
BEST SEX: Har du når både du og partner kan slappe av og hengi dere selv. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Hva er «god sex»?

Ifølge Kjøs er hovedproblemet for mange at man ser på «ferdighetene» og det å være «god i senga» som individuelle prestasjoner og individuell teknikk, mens god sex oftest handler om samspill og kommunikasjon.


– Å være god i senga er noe man er sammen; det er bedre å fokusere på «god sex» enn «god teknikk». Det hjelper ikke hvor fiks og fiffig du er hvis partneren ikke liker akkurat det du har øvd inn. Å være god i senga er å være god til å finne ut hva som er godt for akkurat dere to, forklarer han:

– Man er mest «god i senga» når man også har det godt selv, når man hengir seg. Altså - spør hva som er godt, sjekk signalene fra partneren, gi signaler selv om hva som er godt for deg. Husk også å trekke fra en god del når du hører om hvor ekstremt fantastisk sex andre har. Gå for en mer realistisk standard.

LES OGSÅ: Er du usikker på legningen din?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer