Helse & Livsstil

Redd hjertet med mindre salt

Friske mennesker bør kutte ned på saltet for å redusere risikoen for hjertesykdom.

Redd hjertet med mindre salt
Publisert
Sist oppdatert
En amerikansk studie som nylig ble publisert i British Medical Journal, viser at redusert saltinntak fører til lavere forekomst av hjerte- og karsykdommer, skriver Matportalen.

Studien, som har pågått over 10-15 år, viser at dersom man reduserer saltinntaket med rundt 30 prosent over lang tid, reduseres risikoen for hjerte- og karsykdommer med 25-30 prosent, uavhengig av kjønn, alder og vekt. Det reduserte saltinntaket er ikke med på å senke blodtrykket i særlig grad, men gir likevel betydelig gunstig effekt for hjertet på lang sikt.

- Studien er et sterkt bidrag til dokumentasjonen om at det er gunstig å minske saltinntaket, også blant dem som ikke har høyt blodtrykk, sier avdelingsdirektør Arnhild Haga Rimestad i Sosial- og helsedirektoratet til Matportalen.

Også tidligere studier har vist sammenheng mellom saltinntak og hjerte- og karsykdommer. mesteparten av det saltet vi spiser, kommer fra bearbeidet mat og ferdigretter. Vil du redusere saltinntaket, bør du derfor være nøye med å sjekke saltinnholdet i maten du kjøper, eller lage mer mat fra bunnen av, slik at du får bedre oversikt over hvor mye salt du faktisk får i deg.

- Så lenge vi ikke har obligatorisk merking av saltinnholdet i matvarer, kan dette for mange bli en vanskelig øvelse. Derfor bør vi få merking av saltinnholdet i matvarer så snart som mulig, sier Rimestad.


LES OGSÅ:
 • Test hjertet ditt
 • Hjerterdamer
 • Vil ha mer penger til kvinners hjertehelse
 • Hjertegode tips
 • Leder: Elsk ditt hjerte

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer