Helse & Livsstil

Redd hjertet med mindre salt

Friske mennesker bør kutte ned på saltet for å redusere risikoen for hjertesykdom.

Redd hjertet med mindre salt
Publisert
Sist oppdatert
En amerikansk studie som nylig ble publisert i British Medical Journal, viser at redusert saltinntak fører til lavere forekomst av hjerte- og karsykdommer, skriver Matportalen.Studien, som har pågått over 10-15 år, viser at dersom man reduserer saltinntaket med rundt 30 prosent over lang tid, reduseres risikoen for hjerte- og karsykdommer med 25-30 prosent, uavhengig av kjønn, alder og vekt. Det reduserte saltinntaket er ikke med på å senke blodtrykket i særlig grad, men gir likevel betydelig gunstig effekt for hjertet på lang sikt.- Studien er et sterkt bidrag til dokumentasjonen om at det er gunstig å minske saltinntaket, også blant dem som ikke har høyt blodtrykk, sier avdelingsdirektør Arnhild Haga Rimestad i Sosial- og helsedirektoratet til Matportalen.Også tidligere studier har vist sammenheng mellom saltinntak og hjerte- og karsykdommer. mesteparten av det saltet vi spiser, kommer fra bearbeidet mat og ferdigretter. Vil du redusere saltinntaket, bør du derfor være nøye med å sjekke saltinnholdet i maten du kjøper, eller lage mer mat fra bunnen av, slik at du får bedre oversikt over hvor mye salt du faktisk får i deg. - Så lenge vi ikke har obligatorisk merking av saltinnholdet i matvarer, kan dette for mange bli en vanskelig øvelse. Derfor bør vi få merking av saltinnholdet i matvarer så snart som mulig, sier Rimestad.LES OGSÅ:
 • Test hjertet ditt
 • Hjerterdamer
 • Vil ha mer penger til kvinners hjertehelse
 • Hjertegode tips
 • Leder: Elsk ditt hjerte
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer