Reise

Reis, SPIS og nyt!

Maten kan være feriens store opptur! Her er tips for deg som skal til Italia, Frankrike og Hellas.

DRØMMEMÅLTID: I solnedgang, med sand under tærne, på en gresk øy.... Kan vel ikke bli stort bedre?!  Foto: Elizabeth S.Lingjærde
DRØMMEMÅLTID: I solnedgang, med sand under tærne, på en gresk øy.... Kan vel ikke bli stort bedre?! Foto: Elizabeth S.Lingjærde Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det kan være en utfordring å finne de virkelig gode matopplevelsene på ferieturen - med mindre man er litt lommekjent eller har gjort en del research på forhånd. Og det i seg selv kan være litt av en jobb.
 

Men vi har de beste tipsene til deg rett her, etter å ha gått matveien grundig til verks i tre av de store feriedestinasjonene.

Les, reis, spis og nyt livet!

LES OGSÅ: Dette bør du pakke med på turen

Tips for Italia

Italienere spiser ikke frokost, så gjør som dem og start dagen på en kaffebar. Bestill en espresso, gjerne sammen med en liten søtsak, eller aller helst en tørr kake og et glass vann.

De bitte små, lokale kaffebarene er stinne av lokal kultur, og et flott sted å starte dagen som opplevelseshungrig turist. Når det er tid for lunsj, nærmere klokken 13-14, bør du komme deg inn i bakgatene.

Gjør research ved å spørre lokalbefolkningen om hvor de foretrekker å spise midt på dagen, og når. Bestill bord i forveien og belag deg på en fantastisk opplevelse.

DESSERTHØYDARE: Du hopper ikke over dessertbordet på nytelsesferie! Foto: Elizabeth S. Lingjærde
DESSERTHØYDARE: Du hopper ikke over dessertbordet på nytelsesferie! Foto: Elizabeth S. Lingjærde Vis mer


Her spiser du i Milano

Sikt deg inn på et Osteria eller en Trattoria, som gamle Trattoria Milanese midt i finansdistriktets små snirklete gater i gamlebyen.

Veggene er fulle av god og dårlig kunst og bilder, vinflasker og rariteter. De hvite dukene og kelnerne med yrkesstolthet i skyene, eieren som må snakke med alle stamgjestene, der han svinser ivrig mellom bordene. De store fatene med sesongens frukter dynket i nøtter og likør på dessertbordet, skravlingen fra nabobordene og duften av italiensk husmannskost som siver ut fra det halvåpne kjøkkenet.

Er du i tvil, bestill dagens meny, og prøv alltid den lokale vinen til. Det er oftest ikke bare best, men billigst også!

LES OGSÅ: Den perfekte minihelgen i London

Tips for Hellas
I Hellas er middagen det store høydepunktet, og tidligst klokken 21. De reiser i flokk, og de reiser avsides.


På Naxos drar de enten til Lefteris i en sidegate i fjellandsbyen Aperanthos, eller til Axiotissa på jordet, et sted i huttiheita. Disse stedene er typiske for de virkelig gode greske tavernaene. De reklamerer aldri, og du må bestille bord god tid i forveien.

GRESK NYTELSE: Gresk salat kan vel aldri bli feil på ferie hos grekerne! Med grønnsaker som har modnet i solen, og en tykk og gos skive ost på toppen... M-M-MMMMM!  Foto: Alamy/All Over Press
GRESK NYTELSE: Gresk salat kan vel aldri bli feil på ferie hos grekerne! Med grønnsaker som har modnet i solen, og en tykk og gos skive ost på toppen... M-M-MMMMM! Foto: Alamy/All Over Press Vis mer


Måltidet begynner med å spørre kelneren om hva de har som ikke står på menyen, og aller helst bør du gå inn på kjøkkenet for å diskutere direkte med kokken.

Bestill vin i karafler. Du bestiller ikke husets vin i flasker, men i ¼, ½ eller 1 kilo, i karafler. Den koster en brøkdel av den dårligere, importerte vinen.

Når kvelden er omme har du fått livsgnist som en Zorba, babler om å bli greker på livstid og skaffe deg et småbruk i lia så du kan lage egen vin og storfamilie i ren lykke.

LES OGSÅ: Appene du trenger på ferieturen

Tips for Frankrike
Er du i Sør-Frankrike befinner du deg i Frankrikes beste, og enkleste, matfat. Her er råvarene så bra at man tukler minst mulig med dem. Her er det lange lunsjer som gjelder, og gjerne en bedre middag, sent, men godt.


God vin = god mat. Frankrike er først og fremst et vinland, og der det er god vin, er det god mat. Mange vingårder har derfor tilhørende restauranter som sjelden skuffer.

Plukk derfor ut en vingård der du er, be om prøvesmaking og end seansen med å forsøke gårdens tilhørende restaurant, eller be de anbefale en i nærheten. Gå for dagens meny, og be kelneren velge vinen.

Artikkelen fortsetter under bildet

MARKEDSGLEDER: Hust å ta med handlenett i flertall. Du går ikke tomhendt hjem fra et lokalt, fransk marked, nei! Foto: Elizabeth S. Lingjærde Foto: Elizabeth S. Lingjærde
MARKEDSGLEDER: Hust å ta med handlenett i flertall. Du går ikke tomhendt hjem fra et lokalt, fransk marked, nei! Foto: Elizabeth S. Lingjærde Foto: Elizabeth S. Lingjærde Vis mer


Det morsomste og mest franske du kan gjøre, er å dra på landsbymarkedet. Et av de beste er markedet i Lorgues. Her står striesekker med urter og krydder, hauger med nougat, makroner, honning, ost, sopp, pølser og trøfler. Kasser med olivenoljer, sprellfersk østers og duften av landkylling som grilles på stedet.

Bor du privat, kjøp paier, pateer, oster og nydelig tilbehør som du tar med hjem til stor familielunsj. Bor du ikke privat, kan du finne gode spisesteder nær markedet, som restauranten Le Parc i Lorgues.

Ikke vær redd for å spørre de lokale. De elsker å bli spurt om god mat og spisesteder, og lærer deg mer enn gjerne om hva du bør spise, hvor og når! Klokken 13–14 går matsignalet, og du kan skåle deg mett og lykkelig på fransk maner!

LES OGSÅ: Derfor bør du legge ferien til sjøen

Guiden til ekte mat

I Italia
Merket for god mat her er:
DOC – Denominazione di Origine Controllata. Eller enda bedre:
DOCG – Denominazione di Origine Controllata e Garantita

Den italienske stat har en egen reiserute som heter «Strada dei vini e dei sapori», som betyr «Mat- og vin­ruten». Hvert distrikt har sin rute med brune skilt som veileder deg til de beste produsentene og spisestedene for lokale spesialiteter. stradadeivini.it

Når du ønsker å kjøpe med deg produkter hjem, er det best og billigst
å oppsøke kooperativene på landet.

I Hellas
Følger EUs PDO – Protected Designation of Origin, og har opprettet en statlig informasjonstjeneste for gresk mat og vin, Kerasma. kerasma.gr

Vær obs på at siden det er tørt og ufruktbart i Kykladene, serverer mange tavernaer (men ikke alle), halvfabrikata fra fastlandet, som er oppvarmet.

Reis, SPIS og nyt!

For de beste matopplevelsene bør du derfor reise til Naxos (som er selvforsynt med jordbruksvarer), Sifnos eller Kreta.

Sifnos er kjent for sin varmebestandige leire og dype dalsøkk. De er derfor spesialister på retter bakt i keramikkrukker, urter og fikener. Naxos har svært gode oster, fantastisk kjøtt og lokal vin som varierer fra bra til fantastisk. Kreta har et verdensberømt kosthold, og her bør du spise kje, lam, drikke urteteer, og spise lokale spesialiteter basert på grønnsaker i sesong.

I Frankrike
AOC – appellation d’origine contrôlée

Frankrike har sin berømte Michelin-guide, som ikke bare har listet dyre og eksklusive restauranter, men også gode landsbykroer. viamichelin.com

LES OGSÅ: Slik unngår du tyveri på reisen

Saken er hentet fra KK 22, i salg fredag 30.mai

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer