Diabetes Type 2

Rekkefølgen kan påvirke blodsukkeret

Det kan ha noe å si hva du spiser først av proteiner og karbohydrater.

REKKEFØLGE PROTEINER OG KARBOHYDRATER: Ifølge ny forskning kan det være slik at blodsukkernivået stiger mindre dersom man først spiser proteiner og langsomme karbohydrater.
REKKEFØLGE PROTEINER OG KARBOHYDRATER: Ifølge ny forskning kan det være slik at blodsukkernivået stiger mindre dersom man først spiser proteiner og langsomme karbohydrater. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Uansett hva du spiser og i hvilken rekkefølge du spiser det, så vil blodsukkeret stige.

For de som har diabetes type 2, kan blodsukkeret stige farlig høyt – spesielt når visse typer mat spises.

Men, nå mener forskere at blodsukkerstigningen også kan påvirkes av rekkefølgen maten spises i.

LES OGSÅ: Flere norske kvinner sykelig overvektige

Raske karbohydrater

En liten studie utført ved Weill Cornell Medical College i New York, antyder at blodsukkeret stiger mindre dersom man først spiser proteiner og langsomme karbohydrater (eks. fiber, grove kornprodukter etc.)., og deretter raske karbohydrater (eks. lyst brød, pasta, sukker).

Forskerne, som har presentert studien sin i tidsskriftet Diabetes Care, studerte blodsukkerstigningen hos 11 overvektige pasienter med diabetes type 2.

Testpersonene ble én uke servert lyst brød og appelsinjuice, og så 15 minutter senere grillet kylling uten skinn, en liten salat og smørdampet brokkoli.

Uken etter ble de servert det sammen, men i omvendt rekkefølge. Først kylling, salat og brokkoli, deretter lyst brød og appelsinjuice.

BLODSUKKERSTIGNING: Kanskje er det ikke bare hva du spiser, men også rekkefølgen, som er med på å påvirke hvordan blodsukkeret stiger. Foto: NTB Scanpix
BLODSUKKERSTIGNING: Kanskje er det ikke bare hva du spiser, men også rekkefølgen, som er med på å påvirke hvordan blodsukkeret stiger. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Da forskerne sammenliknet blodsukkernivået en halvtime etter måltidene, viste det seg at det var 29 prosent lavere da testpersonene først hadde spist kylling, salat og brokkoli enn da de hadde spist lyst brød og appelsinjuice først.

Rundt 350.000 nordmenn anslås å ha diabetes type 2, og antallet er firedoblet de siste 50 år, ifølge Diabetesforbundet.

LES OGSÅ: Slik finner du din BMI

SALAT: Blodsukkernivået steg mindre da testpersonene spiste salat først. Nå skal forskerne se nærmere på hva sammenhengene kan være. Foto: NTB Scanpix
SALAT: Blodsukkernivået steg mindre da testpersonene spiste salat først. Nå skal forskerne se nærmere på hva sammenhengene kan være. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Sterkt arvelig

- Etter å ha sett resultatene, har vi tro på at dette potensielt kan være nyttig for folk, sier lege og en av forfatterne av studien, Louis Aronne, ifølge Reuters.

Studien, som er liten, følges nå opp og sammenhengene skal studeres nærmere.

FRUKTSUKKER: Påvirker blodsukkeret, men kanskje ikke like mye alltid? Foto: NTB Scanpix
FRUKTSUKKER: Påvirker blodsukkeret, men kanskje ikke like mye alltid? Foto: NTB Scanpix Vis mer

Genetikk og overvekt i kombinasjon med en usunn livsstil og lite mosjon, er hovedårsakene til den høye forekomsten av diabetes type 2.

- Diabetes type 2 er en sterkt arvelig sykdom. Risikoen for å utvikle sykdommen, er cirka 40 prosent dersom en av foreldrene har den, og cirka 80 prosent dersom begge har den, har Thea Kristiansen, kommunikasjonsrådgiver hos Diabetesforbundet, tidligere fortalt til KK.no.

I tillegg kan overvekt og fedme også være utløsende faktorer.

Dersom man har genetisk anlegg for å få sykdommen, vil all overvekt og fedme utgjøre en risiko for å få diabetes type 2.

- Man regner med at vel 70 prosent av de som har diabetes type 2 er overvektige, sier Kristiansen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer