<strong>PASS PÅ HUDEN DIN:</strong> Du skal rense godt, men ikke for godt. Å vaske ansiktet er ikke så enkelt som du skulle tro. Foto: All Over Press
PASS PÅ HUDEN DIN: Du skal rense godt, men ikke for godt. Å vaske ansiktet er ikke så enkelt som du skulle tro. Foto: All Over Press Vis mer

Hudpleie

– Rens huden din to ganger

Ønsker du deg perfekt hud må du være nøye mer rensingen. Gjør du det riktig?

Publisert
Sist oppdatert
Selv om du er flink og renser huden din både morgen og kveld, er det slettes ikke sikkert du får mest mulig ut av produktene du bruker – uansett hvor dyre de er.

Rensing er alfa omega

– Legger du dyre kremer, serum og andre produkter på urenset hud vil de få dårligere penetrerningseffekt og huden vil også lettere bli tilstoppet, forklarer Ingrid Presttun Eide, fagansvarlig makeupartist hos Makeup Mekka

– Urenheter og tilstoppede porer forverres når talgen ikke får flyte fritt ut av porene og smøre hudoverflaten slik den skal, sier hun.

LES OGSÅ: Har du «iPhone-kviser»?

For å få maksimal effekt av hudpleieproduktene dine, er det viktig å rense huden godt og riktig. Det er nemlig noe av hemmeligheten bak fin hud.

– På kvelden renser du bort svette, talg og avfallstoffer, samt støv, skitt og andre miljøfaktorer som påvirker huden. Viktigst av alt på kvelden er å få fjernet sminken. Bruker du sminke bør du rense huden din to ganger, en gang for å fjerne sminken og den andre gangen for å rense selve huden, forklarer Ingrid Presttun Eide.

Du har kanskje opplevd å få sminkerester på bomullsdotten når du påfører toner, eller på håndkledet når du tørker ansiktet etter rensingen.

– Om du starter å rense huden din to ganger vil du nok oppleve at du ikke får sminkerester på bomullpaden med toner/ansiktsvann, sier makeupartisten.

Du kan bruke en egen sminkefjerner eller et renseprodukt som både fjerner sminke og renser huden.

– Når du står opp om morgenen fjerner du talg, svette og avfallstoffer huden har gitt fra seg om natten, forklarer hun.

Om du ikke bytter putetrekk hver dag er det dessuten ofte rester fra hårprodukter, parfyme og andre biologiske avfallstoffer i sengen, og disse bør du rense bort.

Slik renser du huden din

Les alltid bruksanvisningen på renseproduktet ditt og følg denne.

For de aller fleste produkter anbefales det å bruke cirka en teskje med rens. Dette påføres ansiktet, masseres med oppadgående bevegelser og renses av med lunkent vann.

– Ikke gnukk og gni over vippene og øyepartiet, advarer makeupartisten.

Hold bomull fuktet med sminkefjerneren over området og klem forsiktig, slik at øyensminken løser seg opp.

– Forsikre deg om at produktet er trygt for bruk i øyeområdet, slik at du ikke får hovne øyne eller bruker tunge produkter på den tynne huden. Husk at øynene er det stedet du ser de første aldringstegnene, og at området trenger tilpassede kremer og serum som ikke er for tunge eller irriterer øyepartiet, forklarer Ingrid Presttun Eide.

Du kan gjerne bruke et eget produkt for å fjerne mascara eller kraftig øyesminke.

LES OGSÅ: Trenger du kuldekrem?

– Løsvipper fjernes enkelt med et renseprodukt med olje som løser opp limet. Hold en bomullspad med produktet mot vippene til limet løsner. Hold/stram øyehuden din forsiktig før du løfter opp ytterkanten på løsvippene og løsner dem forsiktig innover. Sitter de godt kan du holde sminkefjernern ekstra lenge over limet, og bruke lunket vann for å myke det opp før du forsøker å fjerne vippene, råder hun.

Hudtypen din spiller absolutt en rolle når du skal velge både fremgangsmåte og produkter. Fet hud, blandingshud og tørr hud har alle forskjellige behov, så finn først ut hvilken hudtype du har.

Tips for deg med fet hud

Har du fet hud trenger du et renseprodukt som renser dypt og løser opp talg og bindingene mellom de døde hudcellene som gjerne klistrer seg til hudoverflaten, sier Ingrid Presttun Eide.

– Husk at selv om fet hud har en overproduksjon av talg, så trenger den likevel fuktstoffer. Ikke bruk for sterke renseprodukter som tørker ut huden, selv om det er fristende ved veldig fet hud, forklarer hun

– Om du i tillegg har urenheter og tilstoppede porer, er det fint å velge et renseprodukt med litt fruktsyrer som løser opp tilstopningene over tid. Det vil også hjelpe til med å binde fuktstoffer i huden.

se hvilke produkter makeupartisten anbefaler for fet hud her:

Tips for deg med blandingshud

Blandingshud betyr rett og slett at huden din har både fete og tørre partier. Den såkalte T-sonen, altså panna, nesa og haka, er ofte den med fet hud, mens kinnene gjerne har tørr hud.

– En blandet hudtype trenger en rens som er skånsom mot den tørre eller normale huden, mens den fetere sonen trenger aktive ingredienser som balanserer og fjerner overflødig talg.

Hun sier at selv om blandingshud kan være en utfordring både ved rens og pleie, er en rens med milde fruktsyrer er ofte en god løsning.

– Noen bruker også to ulike renser, en mild og fuktgivende hver dag, og 2-3 ganger i uken en rens med syrer som jobber dypere i huden.

se hvilke produkter makeupartisten anbefaler for blandingshud her:


Tips for deg med tørr hud

– Tørr hud har sjelden urenheter, men trenger likevel rens og fjerning av sminke, sier Ingrid Presttun Eide.

– Rensen må ikke forstyrre hudbarrieren eller være for sterk slik at den virker uttørkende. Om huden er veldig tørr kan du bruke et mildt og fuktgivende ansiktsvann istedenfor rens på morgenen, foreslår hun.

se hvilke produkter makeupartisten anbefaler for tørr hud her:


Gjør du det feil?

Hvis huden din kjennes stram og sår, kan det være at du overrenser den eller bruker for sterke renseprodukter. Rød og flassende hud kan være tegn på det samme.

– Sterke renseprodukter tørker ut huden, og huden vil forsøke å beskytte seg ved å øke talgproduksjonen. Økt talgproduksjon er spesielt uheldig for fet hud eller hud med utbrudd, forklarer Ingrid Presttun Eide.

Hvis du opplever dette, kan du prøve å bytte renseprodukt eller rense sjeldnere.

– Renseprodukter som er for sterke eller inneholder mye parfymer og tettende oljer kan være med på å irritere huden, derfor er det viktig å investere i kvalitetsprodukter som er tilpasset din hud.

Husk likevel at dyre produkter ikke automatisk er best for huden.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer