Hudpleie

Renser du ansiktet godt nok?

Det holder nemlig ikke å vaske det med varmt vann. Sjekk hvorfor!

IKKE NOK: Vann er ikke nok til å fjerne sminkerester og overflatesmuss fra huden, forklarer eksperten. Foto: amana images inc. / Alamy/All Over Press
IKKE NOK: Vann er ikke nok til å fjerne sminkerester og overflatesmuss fra huden, forklarer eksperten. Foto: amana images inc. / Alamy/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hudpleie-«regimet» ditt trenger ikke å være ekstremt for å gi resultater.

Renser du huden godt hver dag og gir den nok fukt og pleie, er du faktisk langt på vei til en mye bedre hud.

Føyer du til peeling én til to ganger i uka, kan du virkelig se huden forandre seg til det bedre. 

Men tilbake til dette med rens. Holder det ikke egentlig med litt varmt vann og en klut, eller må du faktisk bruke en egen ansiktsrens, slik mange hudpleiere hevder?

LES OGSÅ: Trikset som tar knekken på svarte prikker

RENS GODT: Ja, du trenger en egen ansiktsrens, sier eksperten. Den bør dog ikke være for sterk. En mild, men effektiv rens to ganger om dagen er absolutt det beste.  Foto: IMAGO/ All Over Press
RENS GODT: Ja, du trenger en egen ansiktsrens, sier eksperten. Den bør dog ikke være for sterk. En mild, men effektiv rens to ganger om dagen er absolutt det beste. Foto: IMAGO/ All Over Press Vis mer

Må løse opp fett

EKSPERT: Kjersti Johansen er nordisk fagsjef hos Dermanor. Foto: Yvonne Wilhelmsen
EKSPERT: Kjersti Johansen er nordisk fagsjef hos Dermanor. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

– Når det gjelder ansiktsvask og ansiktsrens, er det klart at det er mange forhold som spiller inn, sier Ernst-Jan Veer, overlege ved Oslo Hudlegesenter

– Hyppig vask med varmt vann og vanlig såpe kan virke uttørrende, sier han, og forklarer at en ansiktsvask/cleanser som er tilpasset din hud kan være gunstig og absolutt har sin plass i et hudprogram. 

– Skal du rense huden grundig, må du tilsette noe som løser opp fett, sier Kjersti Johansen, nordisk fagsjef hos Dermanor.

– Vann, til og med varmt vann, løser ikke opp fett godt nok til at man får fjernet makeup og skitt som er festet til hudens fettlag.

I tillegg bør du faktisk prøve å få renset huden litt ned i selve porene, og da er det i alle fall ikke nok med bare vann, understreker hun. 

LES OGSÅ: Derfor bør du ha olivenolje på badet

Mild, men effektiv

Hudlege Veer forklarer at mange ansiktsvasker innholder såpefrie rensemidler, mens andre inneholder svak hydrogenperoxid som rens. 

– Finn en rens som er skånsom, men effektiv. Det er viktig å ikke bruke for sterke renseprodukter, siden man ønsker at noe fettlag skal være igjen, sier Johansen.

Stripper du huden fullstendig, vil du bare stimulere den til selv å produsere mer fett, og da får du fet, oljete hud som i tillegg blir irritert og sår. Perfekt for kviseutbrudd, med andre ord. 

– De som er skeptiske til ansiktsrens har gjerne dårlige erfaringer med for sterke renseprodukter. Såpe har ingenting i ansiktet å gjøre! advarer Johansen.

Finner du en rens som er passe effektiv uten å tørke ut huden, vil du raskt se at hudens tilstand bedrer seg.

LES OGSÅ: Såpe tørker ut huden

Prøv fruktsyrer

En ansiktsrens med fruktsyrer kan være svært gunstig, sier både Johansen og Veer. Hvilken type fruktsyre du velger, avhenger av hva slags hud du har og hvilke resultater du er ute etter. KK.no har tidligere skrevet mer detaljert om hvilke fruktsyrer som gjør hva, så les den artikkelen for å få mer kunnskap om bruk av fruktsyrer i hudpleien.

– For deg med litt ru ansiktshud med store porer, kan en ansiktsrens som inneholder en lav konsentrasjon av fruktsyre, for eksempel glykolsyre, være med på å gi en glattere hud, sier Veer.

– For de med mer talgproduksjon, vil en rens med salisylsyre være gunstig. I tillegg kan rensen inneholde beroligende stoffer som grønn te, som inneholder antioksidanter. 

LES OGSÅ: Dette bør du vite om peeling

TILFØR FUKTIGHET: Etter en god rens av huden, bør du tilføre godt med fuktighet med en fuktighetskrem. Et serum før kremen kan gi økt effekt.
TILFØR FUKTIGHET: Etter en god rens av huden, bør du tilføre godt med fuktighet med en fuktighetskrem. Et serum før kremen kan gi økt effekt. Vis mer

Skru ned varmen

En annen ting du bør være ekstra oppmerksom på når det gjelder huden i ansiktet, er temperaturen på vannet.

– For varmt vann vil også fjerne for mye fett og derfor være med på å tørke ut huden, sier Johansen.

Hun ber deg derfor om å være spesielt nøye med å bruke lunkent, ikke varmt, vann når du renser ansiktet nå om vinteren.

– Temperaturen skal være litt varmere enn kroppstemperaturen.

LES OGSÅ: Dropp det varme vannet her

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer