Helsefarlig Mat

Restematen du ikke bør spare på

Kan i verste fall føre til matforgiftning.

VÆR OBS PÅ PASTA: Pasta bør helst ikke lagres/varmes opp igjen.  Foto: Scanpix Denmark
VÆR OBS PÅ PASTA: Pasta bør helst ikke lagres/varmes opp igjen. Foto: Scanpix Denmark Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Det er dumt å kaste mat, og ideelt sett bør vi klare å spise opp den maten vi lager. 

Men om du først har laget eller tint opp for mye, er det noe av det som rett og slett bør kastes, for å unngå matforgiftning. 

Disse matvarene bør du være forsiktig med. 

LES OGSÅ: 5 ting du bør vite om gluten

Ferdigkokt ris

Kokt ris skal aldri stå i romtemperatur i mer enn noen få timer, da det raskt dannes farlige bakterier.. 

- Det stemmer at ferdigkokt ris og pasta ikke bør oppbevares i romtemperatur.

- Naturlig forekommende bakterier, for eksempel Bacillus cereus, som har overlevd kokingen, kan vokse og formere seg hurtig i romtemperatur og føre til matforgiftning, forteller seniorrådgiver og veterinær ved avdeling mat, seksjon hygiene og drikkevann i Mattilsynet , Kjersti Nilsen Barkbu, til KK.no. 

KOKT RIS: Står risen i romtemperatur vokser bakterier som kan være svært farlige.  Foto: Scanpix
KOKT RIS: Står risen i romtemperatur vokser bakterier som kan være svært farlige. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: 5 fristende og enkle sommerretter

Ferdigkokt pasta

Og det er ikke bare kokt ris du skal være forsiktig med. 

Også middagsfavoritten pasta bør du helst unngå å varme opp en gang til. 

- Dersom man ønsker å lagre ferdigkokt ris og pasta bør den kjøles raskt ned før lagring i kjøleskap.

- Et tips for rask nedkjøling er å sette gryten i kaldt vann og røre om, før den ferdig nedkjølte maten settes i kjøleskap, sier Barkbu til KK.no. 

Melkeprodukter, stekt pizza og gryteretter

Å spise kald pizza fra dagen før til lunsj, er kanskje noe du har gjort noen ganger, men også dette skal du være forsiktig med.

I en artikkel på Forskning.no, forklarer professor Per Einar Granum ved Norges veterinærhøgskole nemlig at bakterier, som de nevnt ovenfor, også kan dannes her. 

Ifølge Granum går det fint å lagre maten i i hvert fall 4-6 timer. Men du bør være forsiktig med å lagre det så veldig mye lenger enn det.

TIN I KJØLESKAP: Frosne reker bør tines sakte.  Foto: Scanpix
TIN I KJØLESKAP: Frosne reker bør tines sakte. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Vet du hvilken som er ekte ost? 

Reker tint i romtemperatur

Kjøper du frosne reker bør ikke disse fryses igjen etter rekemiddagen. Dette er ikke nødvendigvis skadelig, men det går utover holdbarheten. 

- Det vil alltid være et væsketap ved frysing og tining, og da forringes matvaren noe hver gang. Men det er også et hygienespørsmål og holdbarhetsspørsmål, sier rådgiver ved Mat- og ernæring i Norges sjømatråd, Ingebjørg Moe, til KK.no.

Reker og frossenmat generelt, bør alltid tines i kjøleskap, da for rask opptining fremskynder prosessen der holdbarhetsstiden går ut. 

- Reker som tines i romtemperatur, bør spises og ikke lagres mer, sier Moe.

LES OGSÅ: Fire supergode smoothies

Varmebehandlet kjøtt som har stått ute

- Kylling og annet kjøtt som er varmebehandlet bør raskest mulig kjøles ned, og ikke oppbevares på kjøkkenbenken, sier Trine Thorkildsen, som er Matrådgiver og ernæringsfaglig ansvarlig i Opplysningskontoret for egg og kjøtt, til KK.no. 

PASS PÅ: Vær nøye med håndvasken og redskapene du bruker når du lager mat. Bruk egne redskaper når du behandler rått kjøtt.  Foto: Scanpix
PASS PÅ: Vær nøye med håndvasken og redskapene du bruker når du lager mat. Bruk egne redskaper når du behandler rått kjøtt. Foto: Scanpix Vis mer

Maten bør imidlertid heller ikke settes i kjøleskapet før den er kjølt ned, da det vil heve temperaturene inne i kjøleskapet. 

I stedet kan du for eksempel sette gryta i kaldt vann, og røre om av og til. Når maten er kjølt ned, kan du sette den i kjøleskapet.

Tror du du kan redde kjøttet om du fryser det ned? Det kan du ikke.

Ifølge Thorkildsen fortsetter prosessen der kjøttet blir dårlig etter at det er lagt i fryseren. 

- Mange tror at mat som begynner å bli dårlig kan reddes ved å putte den i fryseren. Dette vil ikke ha noen hensikt, fordi mikroorganismene går i dvale ved temperatur lavere enn -12◦C, men de dør ikke. 

LES OGSÅ: Slik blir kylling trygt å spise

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer