Når Bør Jeg Bytte Bank

- Ring banken og sjekk renten din

Er den høyere enn 3 prosent, bør du gjøre noe med det, råder Elisabeth Realfsen i Finansportalen.

RENTEPRAT: Hva med å bruke litt tid nå på sommeren for å sjekke om du selv har den beste boliglånsrenten du kan få. En liten telefon til banken kan kanskje spare deg flere kroner. Foto: Scanpix
RENTEPRAT: Hva med å bruke litt tid nå på sommeren for å sjekke om du selv har den beste boliglånsrenten du kan få. En liten telefon til banken kan kanskje spare deg flere kroner. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Nå på sommeren frister det kanskje mer å bade i sunt saltvann eller å prøve Stand Up padling for første gang, enn å sjekke boliglånsrenten din.

Dessverre er en del av oss litt for dårlige på dette med å sjekke betingelsene på de ulike bankavtalene våre, noe som faktisk gjør at vi ender opp med å betale mer enn det vi behøver. 

I disse sommertider har nemlig Norges bank satt ned renten på ny, og aldri i Norges historie har den vært så lav som nå.

Derfor gjør du lurt i å sjekke om din egen bank henger med.

HEISANN BANKEN: Det er aldri en dårlig ide å kontakte banken for å høre hva som skjer med din egen boliglånsrente, råder Realfsen. En bankkunde som KK kjenner til fikk ned renten sin mer ned enn hun ellers ville fått ved å sende en e-post med et par argumenter. Foto: All Over Press
HEISANN BANKEN: Det er aldri en dårlig ide å kontakte banken for å høre hva som skjer med din egen boliglånsrente, råder Realfsen. En bankkunde som KK kjenner til fikk ned renten sin mer ned enn hun ellers ville fått ved å sende en e-post med et par argumenter. Foto: All Over Press Vis mer

Hvor ofte bør man sjekke renten?

- I disse tider som sentralbanken stadig setter ned renten er det aldri en dårlig idé å ringe banken og høre hvordan de har tenkt å følge det opp for eksisterende kunder, forklarer redaktør Elisabeth Realfsen i Finansportalen.no til KK.no. 

- Banken har godt av å høre at du er krevende.

- Banken ønsker å tjene penger på deg og du må for Guds skyld ikke tro at du oppnår noe ved å sitte stille, forklarer hun. 

Dette bør renten ligge på

Ifølge Realfsen bør du også stille noen strenge krav til banken. 

- Ikke aksepter 3 prosent rente - det er helt uakseptabelt.
 
- Tenker du at du er en god kunde, med god sikkerhet, burde du absolutt ikke ha mer enn 2,5 prosent i effektiv rente, mener hun.

Ta en årlig oppsummering

Lar du partneren din ta all styring over boliglån, renter og pensjon kan du fort havne i en av flere økonomifeller. Og en ting som alltid er lurt, er å hele tiden følge med på hva slags rente du har.

EKSPERTEN: Daglig leder og redaktør for Finansportalen - Elisabeth Realfsen. Foto: VG
EKSPERTEN: Daglig leder og redaktør for Finansportalen - Elisabeth Realfsen. Foto: VG Vis mer

- Jeg anbefaler å gjøre en årlig oppsummering på lån, innskudd og forsikringer. Det betyr ikke at du må gjøre noe årlig, men at du sammenligner med andre tilbud og sjekker om du betaler for mye eller får for lite avkastning på pengene dine, sier Realfsen.

Økonomi blir fort noe man stresser og bekymrer seg over, men til det har Realfsen et eget triks:

- En ting jeg gjorde for meg selv, var å bestemme meg for å gjøre noe med én tjeneste i året. Et år byttet jeg boliglån, neste år tegnet jeg nye forsikringer og det tredje året flyttet jeg pensjonsinnskudd.

- Jeg gjorde en «reform» hvert år slik at jeg greide å henge med. Det man skal flytte først er det som man ser man kan spare mest penger på, råder hun.

Når bør du bytte bank?

Først finner du ut hvor mye du kan spare (se avsnittet under) ved å bytte bank. Det du så kan gjøre er å ringe din egen bank for å høre om de vil gi deg et bedre tilbud. Kan de ikke det kan du vurdere å bytte bank:

- Hvis boliglånet ditt er et halvt prosentpoeng (0,5 prosent) dyrere enn ditt beste alternativ kan du bytte. 

- Mange vil kanskje si at det er peanøtter, men det er jo en sum i året. Og du kan gjøre mye rart for det altså.  Si at du kan spare en tusenlapp i måneden, da ville jeg slått til og byttet bank, sier Realfsen.

LES OGSÅ: Tre økonomiråd alle kvinner bør følge nå

LITT MASING ER LOV: Det er ingen automatikk i at banken din gir deg den beste renten de kan gi deg, forteller Realfsen. På Finansportalen.no kan du sammenligne den renten du har med hva andre banker kan tilby. Tilbyr andre banker lavere rente kan du bruke som argument når du kontakter egen bank, tipser Realfsen. Foto: Scanpix
LITT MASING ER LOV: Det er ingen automatikk i at banken din gir deg den beste renten de kan gi deg, forteller Realfsen. På Finansportalen.no kan du sammenligne den renten du har med hva andre banker kan tilby. Tilbyr andre banker lavere rente kan du bruke som argument når du kontakter egen bank, tipser Realfsen. Foto: Scanpix Vis mer

Slik finner du ut hvor mye du kan spare

Først finner du din egen rente. Så kan du gå inn på gratistjenesten Finansportalen som er laget av Forbrukerrådet.

Der kan du sjekke hvilke banker som har de billigste boliglånsrentene. Da vil du se de bankene som har billigst rente øverst og de dyreste nederst.

En forskjell på én prosent høres kanskje lite ut, men det kan faktisk bety flere tusen i året.

- Det er helt vanlig med prisforskjeller på én prosent. Har du et lån på to millioner, og har en rente som er én prosent høyere enn hva du kan oppnå, vil du da tape 14. 600 kroner i året, sier hun.

Hvor mye du kan spare i året kan du finne ut med dette regnestykket:

Lånebeløpet x renteforskjell i prosent x 0,73 = Hvor mye du kan spare per år på å prute eller flytte boliglånet.

REGNESTYKKE: Desto høyere lån du har, jo mer vil du spare i kroner på at banken setter ned renten. Finn frem kalkulatoren på mobilen og bruk regnestykket i dette avsnittet for å finne ut hvor mye du kan spare. Foto: NTB scanpix
REGNESTYKKE: Desto høyere lån du har, jo mer vil du spare i kroner på at banken setter ned renten. Finn frem kalkulatoren på mobilen og bruk regnestykket i dette avsnittet for å finne ut hvor mye du kan spare. Foto: NTB scanpix Vis mer

Eksempel:
1 million kroner x 0,005 (som er 0,5 prosent regnet i desimaltall) x 0,73 = 3.650 kroner per år

 • Tallet 0,73 er hvor mye du betaler av rentene etter at du justerer for skattefradraget i alminnelig inntekt.
 •  Renteforskjellen er din rente, minus, renten til banken du vil sammenligne med. Og så delt på hundre til slutt for å få forskjellen i desimaltall.

Slik ringer du banken

Før du bytter bank kan det være verdt å ringe sin egen bank:

- Det siste året har jeg hørt mange solskinnshistorier fra folk som har spart penger på å ringe banken. Det er ikke sjelden jeg hører om folk som har spart 20.000 kroner i årlige utgifter på bare én telefon til banken, sier Realfsen.

LES OGSÅ: Stresser du deg blakk?

Realfsens tips for å ringe banken:

 • Aller først sjekker du Finansportalen. Har du ikke de beste betingelsene ringer du.
 • Du kan si «Hør her, jeg ser på Finansportalen at en annen bank gir bedre betingelser. Får jeg ikke dette bytter jeg bank - rett og slett.»
 • Vis til argumenter på hvorfor du er en god kunde. Dette kan for eksempel være at du har jobb, at du alltid har betalt regninger, at du har hatt en lang historie med å være lojal mot banken - og at det bør bli verdsatt, du kan vise til ny verdivurdering på boligen som du kan skaffe deg gratis fra megler.
 • Du kan gi banken din noen dager på å behandle det du ber om.
 • Hvis tilbudet du får ikke er godt nok for deg tar du kontakt med banken som tilbyr bedre betingelser.
   

- Det er en illusjon at lojale kunder automatisk får gode betingelser. Den eneste måten du kan være sikker på at du får gode betingelser er å bruke forbrukermakten din, sier Realfsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer