Kostholdsråd

Ris til middag? Vær obs på dette!

Hvis risen blir stående i romtemperatur for lenge, kan bakteriene blomstre opp.

RIS-RISIKO: Ris er godt og passer til alt, men må behandles med varsomhet. Keep it hot! Foto: Todd Arena
RIS-RISIKO: Ris er godt og passer til alt, men må behandles med varsomhet. Keep it hot! Foto: Todd Arena Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Dampende, glovarm, aromatisk ris med green curry, chicken korma eller en smakfull wok med laks. Fikk du vann i munnen nå? Det er ikke lenger poteten som er standard tilbehør på middagstallerkenen i norske hjem. Vi velger like gjerne pasta eller ris.Ris er topp fordi det er en tørrvare du kan ha stående i kjøkkenskapet lenge, det er enkelt å lage den, og den passer til det meste.Du skal imidlertid være klar over at å spise mye hvit ris ikke nødvendigvis er så sunt. Bytt gjerne til brun ris eller villris, eller bland inn linser i risen.

Sårbar matvare

Tørr ris kan som nevnt holde seg i kjøkkenskapet i månedsvis. Men straks du har kokt den, er ståa en annen. Kokt ris er en potensiell trøbbelmaker, fordi ris kan inneholde bakterien Bacillus cereus, og denne bakterien overlever kokingen. Hvis risen kjøles ned til romtemperatur, kan disse bakteriene starte å formere seg i stor fart, og da kan det dannes giftstoffer magen din reagerer på. Vi snakker diaré og eventuelt også oppkast. En real matforgiftning, med andre ord.Derfor er det viktig at risen du lager til middag serveres glovarm. Hold den på kokeplaten helt til den skal serveres, og fyll heller serveringsbollen flere ganger enn å hive over all risen på én gang slik at den blir stående og kjøle seg på middagsbordet.LES OGSÅ: Er dette verdens sunneste middag?Av samme grunn bør du ikke lage mer ris enn du trenger, og tenke at du kan spare restene til senere. Bakteriene overlever nemlig selv om du varmer opp risen igjen.

Sett risen kaldt raskt

Hvis du skjønner at det blir ris til overs, bør du sette restene i kjøleskapet straks alle har forsynt seg, og selv om risen fortsatt er varm. Da hindrer du i stor grad at bakteriene formerer seg. Husk likevel at kokt ris ikke holder mer enn maks et par dager i kjøleskapet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer