Fett

Rødbeter gjør fet mat sunnere

Hindrer kroppen fra å ta opp mettet fett og transfett.

SPIS MER RØDBETER: Spesielt ved siden av feit mat. Lag en salsadipp med rødbeter eller rasp opp og bland inn i hamburgerne.  Foto: Colourbox.com
SPIS MER RØDBETER: Spesielt ved siden av feit mat. Lag en salsadipp med rødbeter eller rasp opp og bland inn i hamburgerne. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hvem skulle tro at den unseelige rødbeten hadde slike fantastiske egenskaper?

Selv om du vanligvis bare tenker på rødbeter som tilbehør til fiskeboller eller som den rosa salaten i frokostbuffeten på norske hoteller, bør du altså begynne å bruke rødbeten mye mer.

Det er forskere ved University of Aberdeen som har funnet at rødbeter har denne gunstige effekten. Kort fortalt dreier det seg om at antioksidantene i rødbeten forhindrer oksidering av fett i magesekken, og dermed stopper kroppen fra å ta opp fettet.

- Nå forsker vi på om det å tilsette et rødbetekstrakt i prosessert mat kan gjøre at kroppen ikke tar opp det farlige fettet som disse matvarene typisk inneholder, sa professor Garry Duthie ved universitetets Rowett Research Institute of Nutrition and Health, ifølge Emax Health (ekstern lenke).

PS! Rødbeten har flere gode egenskaper - faktisk kan den gjøre at du presterer bedre på trening.Verdt å prøve?

Å spise rødbeter sammen med kraftig kost som pølser, koteletter eller hamburgere kan altså være en god idé. Skal du lage hamburgere kan du faktisk raspe rødbeter og blande inn i kjøttdeigen.

LES OGSÅ: Slik gjør du hamburgeren supersunn

En salsa av finhakkede rødbeter, værløk, persille, litt sitronsaft, olivenolje og salt og pepper passer finfint til de fleste kjøttretter. Du kan også spice den opp med chili eller andre spennende krydder.

Farlig og ufarlig fett

Som du sikkert vet er et stort inntak av mettet fett og transfett forbundet med risiko for hjerteinfarkt, kreft og hjerneslag.

Men det er viktig å være obs på at en fettfri diett slett ikke er gunstig. Kroppen trenger fett, men da helst enumettet og flerumettet fett. Les hvorfor, og hvilke fettyper som er best i denne artikkelen.

RØD REDNING: Det er det samme om du kjøper fersk rødbete og koker den selv, eller veger ferdigkokt rødbete på glass. Effekten er den samme. Foto: Colourbox
RØD REDNING: Det er det samme om du kjøper fersk rødbete og koker den selv, eller veger ferdigkokt rødbete på glass. Effekten er den samme. Foto: Colourbox Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer