KERASTOSIS PILARIS.: Nupper og prikker i huden er veldig vanlig. Sjekk hvordan du bør behandle det! Foto: Adam Gregor - Fotolia
KERASTOSIS PILARIS.: Nupper og prikker i huden er veldig vanlig. Sjekk hvordan du bør behandle det! Foto: Adam Gregor - Fotolia Vis mer

Kyllinghud

Røde «nupper» på overarmer eller lår?

Da kan det være at du har hudsykdommen Kerastosis Pilaris. Sjekk hva det skyldes og hvordan du kan behandle det.

Er du en av dem som lenge har hatt små røde nupper på overarmene eller lårene, og har forsøkt alt av kremer og skrubber i et forsøk på å få dem bort?

Da er det godt mulig du har hudsykdommen Kerastosis Pilaris - på folkemunne kjent som «kyllinghud», som fører til nupper og prikker i huden. 

Dette er mye vanligere enn vi tror, og mange skulle nok ønske de kunne få bukt med det plagsomme problemet. 

Rammer flere kvinner

Ifølge Jeanette Petersson, som er kosmetisk lege med videreutdannelse innen hudsykdommer og jobber for Dermanet.no, er sykdommen helt ufarlig.

- Kerastosis Pilaris er en svært vanlig og helt ufarlig hudsykdom. Den oppstår oftere hos damer enn hos menn, og kan dukke opp allerede i barneårene, sier hun til KK.no.

- Tilstanden karakteriseres av såkalt «hyperkeratinisering», det vil si overproduksjon av proteinet keratin som finnes rundt hårsekkene våre. 

Dette kan fort bli sjenerende, da det blir rødt og tørt som et utslett.

- Det er vanligst at huden er full av små hudfargede, rosarøde eller brune nupper, og at det i hovedsak opptrer på overarmene, på lårene eller, i få tilfeller, i kinnene. Det hele blir seende ut som et slags utslett, forklarer Petersson videre. 

LES OGSÅ: Velg riktig ansiktskrem til din hud

NUPPER: Har du små nupper som dette på armer, rumpe eller bein? Det er keratosis pilaris. Foto: Medical-on-Line / Alamy/All Over Press
NUPPER: Har du små nupper som dette på armer, rumpe eller bein? Det er keratosis pilaris. Foto: Medical-on-Line / Alamy/All Over Press Vis mer

Fukt, fukt, fukt

De som har fått denne diagnosen har mest sannsynlig blitt fortalt at det kommer til å gå over med alderen, og i mange tilfeller stemmer dette. Men det finnes ting du kan gjøre for å holde det i sjakk dersom årene ikke er til hjelp.

- I de fleste tilfeller blir det bedre med alderen, men hvis det ikke er tilfelle og man virkelig plages av det, finnes det noen ting du kan prøve. Den grunnleggende behandlingen består av fukt, gjerne med den aktive ingrediensen karbamid, som finnes i for eksempel kremen Canoderm. Den får du kjøpt på apoteket. 

- Hvis det ikke har ønsket effekt, bør du legge til eksfoliering i behandlingsrutinen din. Finn en eksfolierende krem med gode, fuktighetsgivende egenskaper, sier Petersson. 

IKKE KLØ: Å klore og klø på nuppene gjør som kjent bare verre - som her.  Foto: librakv - Fotolia
IKKE KLØ: Å klore og klø på nuppene gjør som kjent bare verre - som her. Foto: librakv - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Rensetabben som gir tørr hud

Produkter kan hjelpe

Grethe Marie Grimen, som er rektor og daglig leder ved Beauty hudpleieskole, samt kurs- og produktansvarlig hos Beauty Products AS, forteller at det handler om å få en god rutine på behandlingen. 

- Den beste løsningen er etter min erfaring noe som kan løse opp og fjerne disse «proppene» med død hud. Jeg anbefaler produkter med syrer. 

- En kombinasjon av AHA-syrer (for eksempel glycol, citric, lavtic) og BHA-syrer (salicylsyre, som er fettløselig) er det absolutt beste.

Det er viktig at du ikke slurver med pleierutinene dine, og at du leter til du finner produkter som fungerer for deg.

- Problemet er at nuppene kommer tilbake, så løsningen er å ha en god rutine på behandlingen, og ikke ta opphold.

- Det bør ideelt sett være gode produkter i kombinasjon med behandlinger. Det er lurt å oppsøke en hudterapeut, sier hun.

Petersson er enig. Hun nevner også at du kan få hjelp av fastlegen din, og få reseptbelagte produkter.

- Dersom problemet vedvarer, finnes det reseptbelagte kremer du kan få. Et eksempel på en slik krem er Differin, den forhindrer keratiniseringen av hudcellene. 

- Viktigst av alt, denne tilstanden er ikke så vanskelig å behandle som mange tror!

 

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: