Overgangsalderen

Rødkløver kan være bra i overgangsalderen

Kan lindre mange av de vanlige plagene, viser forskning.

RØDKLØVER MOT OVERGANGSALDER: Ny forskning tyder på at rødkløverekstrakter kan hjelpe mot plager i overgangsalderen.  Foto: Getty Images/iStockphoto
RØDKLØVER MOT OVERGANGSALDER: Ny forskning tyder på at rødkløverekstrakter kan hjelpe mot plager i overgangsalderen. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Overgangsalder er noe alle kvinner kommer i. Og det er en kjent sak at hetetokter og hormonelle svingninger er noen av plagene vi da kan være særlig utsatte for.

Ny forskning tyder imidlertid på at en av naturens planter kan være et svært gunstig hjelpemiddel når det gjelder akkurat disse plagene.

Rødkløver har positiv effekt

Ifølge den danske forskningsnettsiden Videnskap.dk, har en ny studie nemlig vist at kvinner som drikker ekstrakt av rødkløver, rammes av færre hetetokter og hormonelle svingninger, samt beinskjørhet.

Det er forskere fra Aarhus Universitetet som har sett nærmere på effekten av rødkløver på kvinner, og ifølge Per Bendix Jeppesen, som har ledet studien og er førsteamanuensis ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitetshospital, var resultatene positive når det gjaldt hetetokter, hormonnivåer og beinskjørhet knyttet opp mot overgangsalderen, skriver Forskning.no.

– De kvinnene som fikk ekstraktet, fikk redusert antallet hetetokter med en tredjedel. Og hetetoktene var langt mindre intense, så de fikk sove mye bedre om natten. De fikk også stabilisert hormonnivået og var ikke like plaget av beinskjørhet, sier Jeppesen i forbindelsen med studien.

LES OGSÅ: Røyking kan fremskynde overgangsalderen

KAN PÅVIRKE: Forskning har vist at røyking kan fremskynde overgangsalderen hos kvinner. Nok en god grunn til å stumpe siggen med andre ord... Foto: Thinkstock
KAN PÅVIRKE: Forskning har vist at røyking kan fremskynde overgangsalderen hos kvinner. Nok en god grunn til å stumpe siggen med andre ord... Foto: Thinkstock Vis mer

Mindre plager

Målingene viste blant annet at kvinnenes hetetokter ble redusert med 32 prosent, de gjenværende hetetoktene ble mildere, beinskjørheten ble redusert og kvinnens østrogen var i bedre balanse.

Ifølge forskerne kan dette altså tyde på at rødkløverekstrakter kan være gunstige i behandling av slike plager. Noen kvinner blir behandlet med humant østrogen når de kommer i overgangsalderen, men et av problemene med dette er at det kan gi bivirkninger som feber og influensalignende symptomer.

Det eneste problemet med rødkløverekstraktet skal være at det smaker litt vondt.

Resultatene av studien er såpass lovende, at forskerne nå er i gang med å planlegge en større studie hvor de skal følge flere kvinner over lengre tid. Håpet er å utvikle en behandling som fører til at skjelettet blir styrket.

Mer info om studien og hvordan de kom frem til resultatene finner du på Videnskap.dk og Forskning.no.


LES OGSÅ: Derfor legger du på deg når du blir eldre

Dette bør du vite om overgangsalder

Ifølge ekspertene på Lommelegen.no er gjennomsnittlig alder for å nå menopause (overgangsalder) i Norge på rundt 50 år (pluss minus). For noen kan imidlertid overgangsalderen starte tidlig, noen ganger så tidlig som ved 35 års-alderen. Når man menopause før fylte 40 år kalles tilstanden «prematur menopause».

Kvinner som røyker kommer gjennomsnittlig to år tidligere i overgangsalderen enn sine medsøstre som ikke røyker. I tillegg har arv betydning for når du kommer i overgangsalderen (hvor gammel var moren din?).

Ellers varierer dette veldig mye fra kvinne til kvinne. Prosessen påvirkes ikke av graviditeter, amming, høyde, vekt eller menstruasjonsmønster.

LES OGSÅ: Drikk vin for benbygningens skyld

De mest vanlige kjennetegnene

Det mest vanlige tegnet på at du nærmer deg overgangsalderen, er at mensen blir mer og mer uregelmessig. Andre symptomer kan være hetetokter, problemer med konsentrasjonen, endringer i sexlyst, svetting, hodepine, hyppig vannlating, søvnproblemer, tørrhet i skjeden, nattesvette, humørendringer.

Slike symptomer kan komme alene eller flere om gangen. Plagene kan være svært frustrerende, og det er ikke alltid like lett å kjenne dem igjen som overgangsplager.

Symptomene kan fort bli svært plagsomme, og gjøre kvinner frustrerte, følsomme og nedfor. Derfor er det viktig at man innser at dette er naturlige forandringer med kroppen som ikke er farlige, skriver ekspertene.

Noen kvinner har overgangsplager i et par år, mens andre kan være plaget så lenge som 10-12 år. De fleste plagene er forbigående, men tørr skjede og endringer i seksuallyst kan vare også etter at kvinnen har nådd menopause.

Husk: Selv om fruktbarheten synker gradvis i overgangsalderen, er det ikke slik at kvinner ikke kan bli gravide. Derfor råder ekspertene deg til å bruke prevensjon også i denne perioden. Ta en prat med fastlegen din dersom du har spørsmål, eller lurer på noe.

Mer info om overgangsalderen finner du på Lommelegen.no!

LES OGSÅ: Derfor bør du sjekke brystene hver måned

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer