<strong>MINDRE BESKYTTET MOT UV-STRÅLER:</strong> Rødtopper produserer rødgule pigmenter (feomelanin), som gir dårligere beskyttelse fra UV-stråler.  Foto: Getty Images/Image Source
MINDRE BESKYTTET MOT UV-STRÅLER: Rødtopper produserer rødgule pigmenter (feomelanin), som gir dårligere beskyttelse fra UV-stråler. Foto: Getty Images/Image Source Vis mer

Kreft

Rødtopper har større risiko for hudkreft

Den bleke huden er mindre beskyttet fra UV-stråler.

Publisert
Sist oppdatert
Forskere har funnet ut at pigmentet som gir håret rødfarge også øker risikoen for føflekkreft - selv uten eksponering for solens skadelige ultrafiolette stråler.

Det skriver australske Herald Sun

LES OGSÅ: Solarium er det dummeste du gjør for skjønnheten

Dårlig beskyttet mot UV-stråler

De med blek hud, rødt hår og fregner, som har vanskeligheter med å bli brun, har ofte problemer med å produsere svarte og brune fargepigmenter som heter melaniner.

Istedet produserer rødtopper rødgule pigmenter som heter feomelanin, som har dårligere evner til å beskytte dem fra UV-stråler.

Men det viser seg at det ikke bare er dårlig UV-beskyttelse som øker risikoen for føflekkreft, ifølge Dr David Fisher, internasjonal føflekkreft-ekspert.

Forskningen hans har blitt omtalt i det prestisjetunge tidsskriftet Nature.

LES OGSÅ: Helt perfekt sminke til rødt hår

Rødlige mus mer utsatt for hudkreft

Fisher fant en høy forekomst av hudkreft hos mus med røde trekk, selv om de ikke hadde vært utsatt for UV-eksponering.

Pigmentfrie albinomus hadde derimot ikke den samme høye forekomsten av hudkreft.

Dr Fishers teori er at feomelanin-pigmentet har kreftfremkallende virkninger, da det bidrar til utviklingen av føflekkreft ved å skade cellene.

Forskere understreker at det er viktig at rødhårede fortsetter med å beskytte seg mot UV-strålene, men at ytterlige tiltak kan være nødvendig for å forebygge hudkreft.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer