VÆR OBS: Røkt fisk, som laks, og røkt kjøtt kan gi deg hodepine - om du er overfølsom mot enkelte stoffer. Foto: Getty Images/iStockphoto
VÆR OBS: Røkt fisk, som laks, og røkt kjøtt kan gi deg hodepine - om du er overfølsom mot enkelte stoffer. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Migrene

Røkt mat kan gi deg hodepine

Det samme gjelder for matvarer som er tørket og syltet.

Det finnes mengder av triggere som gir deg dunkende tinninger og smerteridd hode. Særlig for dem som sliter med migrene er det matvarer man bør styre unna, for å unngå å bli liggende i det mørke, kalde rommet.

Mest kjent er kanskje rødvin (og da snakker vi ikke om fyllesykehodepinen) og sjokolade. Men ifølge Prevention.com skal du også være obs på røkt, syltet og tørket mat.

LES OGSÅ: Duften av et grønt eple hjelper mot hodepine

KAN GI HODEPINE: Tyramin er et stoff som finnes naturlig i noen matvarer, deriblant brie. Det dannes når protein brytes ned i forbindelse med aldringsprosessen, og kan gi hodepine. Foto: All Over PressAll Over Press
KAN GI HODEPINE: Tyramin er et stoff som finnes naturlig i noen matvarer, deriblant brie. Det dannes når protein brytes ned i forbindelse med aldringsprosessen, og kan gi hodepine. Foto: All Over PressAll Over Press Vis mer

Sulfitter og tyramin

Vi snakker blant annet om modne oster, salami og røkelaks.

- De inneholder ofte sulfitter, som kan utvide blodårene dine og forårsake hodpine, sier Alexander Mauskop, direktør ved New York Headache Center.

Det er også andre tilsetningsstoffer som kan gi opphav til overfølsomhetssymptomer, allergier og astma. Ifølge Fedon.no kan også tyramin utløse hodepine.






Tyramin er et stoff som finnes naturlig i noen matvarer. Det dannes når protein brytes ned i forbindelse med aldringsprosessen. Rødvin, øl, whisky, champagne - og noe bearbeidet kjøtt, kan påvirke hvordan hodet ditt har det.

De ostene som har mest tyramin i seg er blåskimmelost, brie, cheddar, stilton, feta, gorgonzola, mozzarella, muenster, parmesan, sveitserost og bearbeidet ost.

LES OGSÅ: Derfor kan du bli dårlig av visse dufter

Slik unngår du mat-hodepine

Når du får vondt i hodet, skriv ned hvilke matvarer du har spist i løpet av dagen.

Skriv også ned drikkevarene du har konsumert. Etterhvert vil du kanskje se et mønster i notatene dine, og kan eliminere matvarene som gjør hodet kranglete.

En annen metode er å kutte ut den maten du mistenker utløser migrenen, og så gjeninnføre ett og ett.

Kanskje er det maten som ødelegger for deg, men det kan også være noe annet.

Vær obs

Har du ofte vondt i hodet, kan denne listen over matvarer være til nytte når du skal finne ut hva det er som forårsaker problemer.

Matvarer som kan utløse hodepine og migrene:
Peanøtter, peanøttsmør, andre nøtter og frø
Pizza
Potetchips
Kyllinglever og annen innmat
Røkt eller tørket fisk
Surdeigsbrød, fersk gjærbakst
Brød, kjeks og desserter som inneholder ost
Noen friske frukter, bl.a. moden banan, sitrusfrukt, papaya, røde plommer, bringebær, kiwi og ananas
Tørket frukt (fiken, rosiner, dadler)
Supper laget av kjøttekstrakt eller buljong (ikke hjemmelaget)
Surmelksprodukter, rømme, kjernemelk og yoghurt
Koffein som finnes i sjokolade, kakao, kaffe, te og coladrikker. Det finnes også i visse medisiner.
Aspartam og andre kunstige søtstoffer

Pølser, skinke, bacon, kjøttpålegg med høyt nitratinnhold, og mat som inneholder MSG kan også være triggere for hodepine.



















Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: