Ost

Roquefort er bra for hjertet

I tillegg kan den redusere aldringstegn og forebygge leddgikt.

SPIS MER MUGGOST: En ny studie avslører at roquefort og andre fermenterte (gjæret) osten kan være bra for hjertet.  Foto: Thinkstock.com
SPIS MER MUGGOST: En ny studie avslører at roquefort og andre fermenterte (gjæret) osten kan være bra for hjertet. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Er du en av dem som elsker ost? Jarlsberg, Norvegia, brie, camembert, chèvre, ridderost og mozzarella - det finnes så utrolig mange gode oster å meske seg med.

Selv om ost smaker utrolig godt, understreker imidlertid ekspertene at du bør unngå de feteste ostene, og ikke overdrive inntaket.

Men til tross for at ost kan tilføre mye fett og kalorier, viser det seg at noen oster også kan være bra for helsen, skriver DailyMail.com.

LES OGSÅ: Ikke ha dette i drinken din

Roquefort kan forebygge hjertesykdom

Hvis du skal kose deg med ost og kjeks, er det ingen grunn til å ha dårlig samvittighet - hvert fall ikke hvis du skal spise roquefort.

Det viser seg nemlig at osten har store helsefordeler.

Et team med forskere fra Cambridge har funnet ut at den velkjente blåmuggosten roqufort har betennelsesdempende egenskaper som kan bidra til å beskytte mot hjertesykdommer.

Forskerne mener at blåmuggosten, som blir produsert i Sør-Frankrike, kan være en av årsakene til at franskmenn har så god helse, til tross for at de spiser såpass mye mettet fett - et mysterie som er blitt kalt «The French Paradox».

LES OGSÅ: Gjør superfrokosten enda sunnere

Kan også forebygge leddgikt og redusere alderstegn

Ifølge forskerne er det prosessen som foregår når osten modnes som gjør at den er så bra for fordøyelsen, kan forebygge leddgikt og bidra til å redusere alderingstegn.

Resultatene fra studiene deres viser at inntak av roquefort, camembert og andre muggoster som er fermentert (gjæret), kan være en av årsakene til at Frankrike har et lavere antall dødsfall som følge av hjertesykdom enn andre land.

Ekspertene forteller at de positive egenskapene til osten senere kan bli hentet ut og og bli brukt i medisiner og i produkter innen anti-aging.

– Studier viser at inntak av rødvin ikke alene kan være årsaken til paradokset, så kanskje det er noen andre ingredienser i det franske kostholdet som gir denne effekten, sier forskerne om studien.

LES OGSÅ: Yoghurt kan gi deg kviser

Norske ost har også store helsefordeler

Det er imidlertid ikke bare franske oster som har vist seg og være fordelaktig.

Som KK.no har skrevet om tidligere har analyser avslørt at den tradisjonsrike, norske gammelosten inneholder de helsefremmende stoffene vitamin K og peptider - som blant annet kan senke blodtrykket.

Resultatene kom frem da den pakistanske forskeren Tahir Mahmood tok doktorgrad - på nettopp gammelost - ved Universitetet for miljø og biovitenskap (UMB).

Qureshi fulgte osten fra selve modningsprosessen til veien gjennom fordøyelsessystemet, og undersøkte deretter hva som skjedde med peptidene i mage og tarm.

– Vi har undersøkt hvordan disse peptidene utvikler seg i tarmsaft fra mennesker, og vi ser en positiv utvikling.

LES OGSÅ: Kan du dette ingefær-trikset

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer