Krydder

Rosmarin-olje kan forbedre hukommelsen

Ny studie viser at duften av oljen kan forbedre hukommelsen med hele 75 prosent.

PÅVIRKER HUKOMMELSEN DIN: En ny studie viser at rosmarin - og spesielt olje fra urten - har en unik evne til å forbedre hukommelsen din.  Foto: Thinkstock.com
PÅVIRKER HUKOMMELSEN DIN: En ny studie viser at rosmarin - og spesielt olje fra urten - har en unik evne til å forbedre hukommelsen din. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er faktisk mange gode grunner til å bruke mer urter i maten din.

Ikke bare tilfører det måltidet masse spennende smaker, men urter kan også by på en rekke viktige næringsstoffer.

For eksempel viser det seg at ingrediensene i brønnkarse kan motvirke kreft.

En ny studie viser også at lukten (ja, lukten!) av rosmarin kan bidra til å forbedre hukommelsen din med hele 75 prosent, skriver Daily Mail.

LES OGSÅ: Frøene du ikke bør spise for mye av

BRUK MER ROSMARIN: Tidligeres studier har også vist at planten kan gjøre deg mer oppmerksom, i tillegg til at den påvirker langtidshukommelsen.  Foto: Getty Images/iStockphoto
BRUK MER ROSMARIN: Tidligeres studier har også vist at planten kan gjøre deg mer oppmerksom, i tillegg til at den påvirker langtidshukommelsen. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Du trenger bare lukte på den

Forskere har funnet ut at de essensielle oljene i planten har evnen til å forbedre hukommelsen din bare ved at du lukter på den.

I en rekke tester viste det seg at rosmarin hadde en unik evne til å få personene i undersøkelsen til bedre å huske ting de skulle gjøre. Faktisk ble hukommelsen forbedret med 60-75 prosent, sammenlignet med de som ikke luktet på oljen.

Andre studier har også vist at urten kan gjøre deg mer oppmerksom og gi deg bedre langtisdshukommelse.

– I denne studien har vi fokusert på potensielle minner, som innebærer evnen til å huske hendelser som vil skje i fremtiden, for eksempel å gjennomføre oppgaver på bestemte tidspunkt, sier Dr. Mark Moss, som presenterte funnene på British Psychology Society conference i Harrogate.

– Dette er kritisk for den daglige funksjonen, for eksempel når du trenger å ta medisiner på et bestemt tidspunkt, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


LES OGSÅ: Ta en slurk før treningsøkten

La oljen stå fremme hjemme

For å teste egenskapene til rosmarin, ble oljer fra planten plassert på en vifte som skulle spre duften rundt i rommet før deltakerne gikk inn, skriver Science Daily.

Totalt var det 66 personer som deltok i studien. Disse ble tilfeldig plassert i et av to rom - hvor ett var med rosmarin og ett uten. I hvert av rommene måtte deltakerne gjennom en test slik at forskerne kunne vurdere hukommelsen deres.

Av testene var det blant annet snakk om å finne igjen gjenstander som var blitt skjult rundt i rommet i begynnelsen av testen, i tillegg til at de skulle huske på å levere en gjenstand til den aktuelle forskeren på et bestemt tidspunkt.

Deltakerne gjennomgikk også spørreundersøkelser og blodprøver for å vurdere hvordan planten påvirket sinnstilstanden deres - spesielt med tanke på konsentrasjon.

LES OGSÅ: Få liv i slappe grønnsaker igjen

Kan hjelpe personer med hukommelsestap

Resultatene viste at deltakerne som hadde gått inn i rommet med rosmarin utførte oppgavene bedre enn de som ikke gjorde det.

De gjorde det spesielt bra på oppgavene som hadde med hukommelse å gjøre, i tillegg til at responsen deres var mye raskere enn den var blant de andre deltakerne.

– Forskjellen mellom de to gruppene var på 60-75 prosent. Den første gruppen ville for eksempel huske på syv av oppgavene, mens gruppen som ikke hadde luktet på oljen bare ville huske fire av dem. Den første gruppen var også raskere, sier en av forskerne, Jemma McCready.

– Vi fikk dem bevisst til å gjennomføre en rekke oppgaver. Dette kan bety at personer som multitasker kan fungere enda bedre ved å lukte på olje fra rosmarin, sier hun.

Selv om det fortsatt er behov for flere studier på området, kan resultatene senere brukes for å behandle pasienter med hukommelsesproblemer. Og et godt tips for alle oss som vil nyte disse positive effektene, er å ha en liten skål med slik olje stående i et rom der du tilbringer en del tid. Som for eksempel soverommet, hvor du tilbringer mye tid?

LES OGSÅ: Spisevanene som avslører sexlivet ditt

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer