RØYK GJØR AT DU DRIKKER MER: En ny studie avdekker hvorfor det er slik at røykere ofte drikker mer enn ikke-røykere.  Foto: Monkey Business - Fotolia
RØYK GJØR AT DU DRIKKER MER: En ny studie avdekker hvorfor det er slik at røykere ofte drikker mer enn ikke-røykere. Foto: Monkey Business - Fotolia Vis mer

Alkohol

Røyk gjør at du drikker mer alkohol

Og forskning har endelig avslørt hvorfor!

Publisert
Du har helt sikkert fått med deg alle grunnene til at du bør stumpe røyken.

Ikke bare er røykere (selv fest-røykere) mer utsatt for alvorlige sykdommer som kreft og hjerteinfarkt, men røykere får også rynker tidligere enn ikke-røykere.

Det du kanskje ikke visste, er at røyk - eller nikotin - gjør at du får mer lyst på alkohol også. Så dersom du kjenner at du får mer lyst på pils, eller et glass vin etter å ha tatt en sigg, er det faktisk ikke så rart.

Forskere har nå funnet en mulig forklaring på hvorfor det er slik.

LES OGSÅ: Syv smerter du ikke bør ignorere

HEMMER UTSKILLELSEN AV DOPAMIN: Ifølge forskerne drikker røykere mer fordi nikotin gjør at det frigis mindre dopamin, og du må derfor drikke mer for å få samme effekt. Foto: Thinkstock.com
HEMMER UTSKILLELSEN AV DOPAMIN: Ifølge forskerne drikker røykere mer fordi nikotin gjør at det frigis mindre dopamin, og du må derfor drikke mer for å få samme effekt. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Gjør at du drikker mer alkohol

Det har lenge vært kjent (blant forskere) at det er flere røykere enn ikke-røykere blant alkoholmisbrukere. Men akkurat hva som er årsaken til dette, har så langt vært uviss.

Gjennom en ny undersøkelse, som er publisert i tidsskriftet Neuron, ser det imidlertid ut til at man nå har funnet forklaringen på hvorfor nikotin fører til at personer drikker mer,, skriver det danske nettstedet Videnskab.dk.

Resultatene av studien viser blant annet at nikotin gjør hjernen mindre mottakelig for belønningsstoffet dopamin - som utskilles når vi føler oss opprømte, eller glade. Alkohol øker frisettingen av dette stoffet, mens røyken (nikotin) stagger det.

Røyker du mens du drikker alkohol, må du altså drikke større mengder for å få den samme effekten i forhold til dopamin.

Dette gjelder også andre stoffer.

– Effekten nikotin har på hjernen gjelder i prinsippet også for andre stoffer enn alkohol, siden de fleste narkotiske stoffer utløser dopamin, slik som alkohol, sier Ulrik Gether, professor ved Institutt for Neurovidenskab og Farmakologi ved Universitetet i København.

– Det skal rett og slett mer til av stoffet som utløser dopamin for å få den belønnende effekten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


LES OGSÅ: Kan være tegn på alvorlig sykdom

Hemmer utskillelsen av dopamin i hjernen

Forskere fra Medisinhøyskolen i Baylor undersøkte hvordan nikotin fikk rotter til å skille ut en rekke stresshormoner.

Stresshormonene de skilte ut øker effekten av stoffet GABA (gammaaminosmørsyre) - en hemmende nevrotransmitter som finnes i det sentrale og perifere nervesystemet - i hjernen, som gjør at cellene i hjernen reagerer mindre på belønningsstoffet dopamin.

Nikotin gjør også at alkoholens virkning på GABA blir sterkere.

Alkohol påvirker normalt nevrotransmitternes effekt på cellene, men ved inntak av nikotin, blir effekten enda sterkere.

Kort oppsummert vil det si at nikotin gjør at du må drikke mer alkohol for at du skal frigi dopamin, og få den avslappende følelsen som vanligvis oppstår når du drikker. Forskerne kunne også se at rottene gjorde nettopp det, de drakk mer alkohol.

Gether mener imidlertid at studien har enkelte mangler, ettersom forskerne ga nikotin kun én gang til rotter som aldri har fått det før, og det vil derfor ikke gi en fullverdig indikasjon på sammenhengen mellom nikotin og alkohol hos en person som røyker fast.

LES OGSÅ: Passiv røyking svekker hukommelsen

Stress har samme virkning

En annen interessant faktor ved studien er at kroppen skiller ut en del av de samme stoffene forskerne oppdaget hos rottene når de er stresset.

Det betyr at stress har den samme virkningen i hjernen, og gjør at den reagerer mindre på belønningssotffet dopamin.

– Det kan blant annet være derfor folk som er mye stresset, har en tendens til å drikke mer, forteller han.

LES OGSÅ: Hvor skadelige er drikkevanene dine?

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer