MER SKADELIG: Ny forskning tyder på at mentolsigaretter er ekstra skadelige for helsen, og dobler risikoen for slag.  Foto: Colourbox
MER SKADELIG: Ny forskning tyder på at mentolsigaretter er ekstra skadelige for helsen, og dobler risikoen for slag. Foto: Colourbox Vis mer

Røyk

Røyker du? Hold deg unna mentolsigaretter

Forskning tyder på at disse sigarettene er enda mer skadelige.

Publisert
At røyking er helseskadelig, er ikke akkurat noe nytt, men at det faktisk er mer skadelig for kvinner, er noe de færreste vet.

Blant annet kan røyking føre til at du kommer tidligere i overgangsalderen, og i tillegg til helseskader og økt risiko for lungekreft, fører røyking også til at en blir mer rynkete, mer glemsom, tjukkere, samtidig som det kan skade hjernen din – uavhengig om du røyker sjelden eller hver dag.

LES OGSÅ: Dette skjer med kroppen når du slutter å røyke

- Hold deg unna mentolvariantene

Det finnes ingen «bra og dårlige» sigaretter – da alle, uavhengig av styrke, har vist seg å ha svært negative effekter på helse og organer.

Ny forskning tyder imidlertid på at mentolsigaretter kan være enda mer skadelige enn andre sigaretter – hvertfall for hjernen din.

En fersk studie gjennomført ved St. Michael's Hospital i Toronto viser nemlig at det å røyke sigaretter med mentolsmak øker risikoen for slag, skriver Foxnews.com på sin helsenettside (ekstern lenke).

- Alle sigaretter er svært helseskadelige. Ut fra et «redusere skadeomfanget»-perspektiv tyder imidlertid forskningen vår på at man definitivt bør holde seg unna mentolvariantene, forklarer Nicholas Vozoris, en av personene bak studien, som er publisert i tidsskriftet Archives of Internal Medicine (mer info finner du her – ekstern lenke).

LES OGSÅ: Styrketrening er effektivt for røykeslutt

Dobler risiko for slag

I studien benyttet Vozoris informasjon fra flere amerikanske helse- og livsstilundersøkelser, som ble gjennomført i tidsperioden 2001 til 2008, med over 5000 frivillige deltagere.

Cirka 26 prosent av deltagerne sa at de røykte mentolsigaretter, mens resten røykte vanlige sigaretter.

Av mentolrøykerne svarte 3,4 prosent av de hadde opplevd å få slag, sammenlignet med 2,7 prosent blant de som røykte vanlige sigaretter.

Etter å ha tatt hensyn til faktorer som røykerens alder, kjønn, etnisk bakgrunn, og antall sigaretter røykt daglig, fant forskerne ut at de som røykte mentolsigaretter hadde dobbelt så høy risiko for å oppleve slag som de som ikke røykte denne typen sigaretter.

Forskjellen var særlig stor når det gjaldt kvinner og personer som ikke hadde afroamerikansk bakgrunn. Blant disse (som røykte mentolsigaretter) var også sannsynligheten for å få slag tre ganger så stor.

LES OGSÅ: Morgensigarett dobler risikoen for kreft

Lettere å bli avhengig

Ifølge Vozoris kan ikke studien bevise at mentolsigaretter i seg selv fører til økt risiko for slag, og denne typen sigaretter var heller ikke knyttet opp mot større risiko for høyt blodtrykk, hjertesvikt, eller lungesykdom, sammenlignet med andre sigarettvarianter.

Forskeren tror imidlertid at det kan være at mentolinnholdet i sigarettene har en innvirkning på blodårene i hjernen.

Andre eksperter har også hevdet at mentol gjør det enklere å begynne å røyke, lettere å bli avhengig og vanskeligere å slutte, fordi det reduserer den bitre smaken av tobakk.

Ifølge Gordon Tomaselli, president for the American Heart Association og leder for kardiologi ved Johns Hopkins University School of Medicine er studiefunnene svært interessante.

- Dette minner oss om at de skadelige effektene av røyking er omfattende, og påvirker store deler av kroppens organsystemer, sier han.

LES OGSÅ: Bli røyfri med telefonen

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer