Fra høsten 2002 til i dag har 2500 personer gått på røykesluttkurs i regi av Sosial- og helsedirektoratet og fylkesmennene. Ved kursenes avslutning var i gjennomsnitt 70 prosent av deltakerne røykfrie, viser en ny rapport fra Sosial- og helsedirektoratet. Rapporten slår fast at man ikke vet hvor mange av deltakerne som har forblitt røykfrie i lengre tid.
Typisk nyttårsforsett
Det er størst interesse for kurs like over nyttår. 80 prosent er røykfrie ved avslutningen av disse kursene. Interessen er noe mindre for røykesluttkursene på høsten. På disse kursene er det også færre som er røykfrie siste kurskveld.– Rundt nyttår er det jo mange som snakker om å stumpe røyken. Det virker kanskje inspirerende. Og så kan det være at flere lykkes i å slutte på disse kursene fordi de har forberedt seg. Kanskje de har tenkt på at de skal melde seg på kurs og har røykeslutt som nyttårsforsett, sier Sigrid Skattebo, leder av Røyketelefonen.
Ikke alle fylker er like flinke
Det er store variasjoner til kurstilbudene fra fylke til fylke, viser rapporten. Førsteplassen er det Oppland og Hedmark som deler, for disse fylkene samarbeider tettest med Nasjonalforeningen for folkehelsen og tilbyr kurs en rekke områder.– Kurstilbudet må bli bedre, slik at de som ønsker å gå på kurs for å slutte å røyke får et tilbud i nærheten av der de bor, sier Skattebo.
Sosial- og helsedirektoratets utgifter til kursene har vært på rundt en million kroner i året. Det er vel investerte penger, mener Skattebo.
– Det lønner seg for storsamfunnet om bare en håndfull av røykerne slutter, og dermed reduserer den forhøyede risikoen for alvorlige sykdommer. Og de som greier å slutte på kurs vil kunne inspirerer andre til å stumpe røyken også, sier Sigrid Skattebo.
LES OGSÅ: