Helse & Livsstil

Røykfrihet i pilleform?

Er det helt umulig å slutte å røyke på egen hånd? Når antirøykepillen Champix lanseres i Norge 15. desember, kommer mange til å gjøre et nytt forsøk.

Røykfrihet i pilleform?
Publisert
Sist oppdatert
Kanskje blir det akkurat denne gangen de lykkes? Forskning har i alle fall vist at pillen kan gi gode resultater:
 • Nesten halvparten (44 prosent) av de som deltok i forskningsforsøket, sluttet etter en 12 ukers kur. Bare 18 prosent av dem som fikk ikke-virksom medisin, klarte det samme.
 • Ett år senere var 1 av 4 (23 prosent) fortsatt røykfrie. Tilsvarende tall for dem som slutter uten hjelpemidler, er bare mellom 2 og 5 prosent.
 • Champix har blitt testet ut på 4000 personer, og flere norske forskere har vært med i arbeidet. En av dem er Serena Tonstad ved Ullevål Universitetssykehus. Pillen virker ved at den blokkerer mottakerapparatet for nikotin i hjernen. Røykesuget fjernes, samtidig som en del typiske røykeabstinenser dempes. Pillen er reseptbelagt, men inneholder ikke nikotin, og gjør deg dermed ikke avhengig. Prisen for en 12 ukers kur er 2600 kroner - middelet er respetbelagt og må skrives ut av lege - men hvis hele familien er drittlei av røykingen din og du selv er motivert for å slutte til nyttår, er det kanskje verdt investeringen? Kall det gjerne årets julegave til deg selv. Tre måneders røyking er jo heller ikke helt gratis... Fra før finnes det to typer legemidler som skal hjelpe deg som ønsker å slutte:
 • Nikotintyggis/nikotinplaster
 • Zyban, et reseptbelagt legemiddel som har vært på markedet i flere år. Det har imidlertid kommet meldinger om tildels alvorlige bivirkninger, og mange kan heller ikke bruke Zyban.
 • 26 prosent av alle voksne nordmenn røyker fortsatt. 70 prosent av disse ønsker å slutte. Champix produseres av legemiddelselskapet Pfizer.

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer