Helse & Livsstil

Røyking kan gi barnet ADHD

Gravide kvinner som røyker har 2,5 ganger større risiko for å få et barn med ADHD enn kvinner som ikke røyker i svangerskapet, viser en ny amerikansk undersøkelse.

Røyking kan gi barnet ADHD
Publisert
Sist oppdatert
Rundt en tredel av alle ADHD-tilfeller blant amerikanske barn skyldes at mammaen har røyket i svangerskapet, eller at barnet har vært utsatt for tungmetallet bly i sped- og småbarnsalderen, er konklusjonen fra forskere ved universitetet i Wisconsin-Milwaukee. Hvis barnet utsettes for tobakksrøyk etter fødselen, er det ikke økt risiko for ADHD. Undersøkelsen er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Environmental Health Perspectives.

Flere andre studier har også konkludert med at røyking under graviditet øker risikoen for at barnet skal få ADHD og liknende problemer. En undersøkelse fra universitetet i Århus konkluderte med at kvinner som røyker under svangerskapet har tre ganger så stor risiko for å føde barn med konsentrasjonsvansker, sammenliknet med dem som ikke røyker.

ADHD står for Attention Deficit Hyperactivity Disorder, og kan føre til konsentrasjonsvansker, lærevansker, voldsomt, unormalt høyt aktivitetsnivå og andre atferdsproblemer.

  • Les mer om ADHD hos den norske ADHD-foreningen
  • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer