Helgen er for alvor i gang, og for mange av oss er disse fridagene en etterlengtet anledning til å ta oss et par drinker, pils eller nyte et glass vin eller to. Én ting du imidlertid bør være klar over før du takker ja til de fire gratisdrinkene på byen, er at noen av oss faktisk er mer sårbare for alkohol enn andre, og dermed risikerer å bli fortere fulle. LES OGSÅ: Dette skjer med kroppen når du drikker
Slik foregår forbrenningen
Alkoholopptak og nedbrytning i kroppen en ganske så omstendelig prosess, og det varierer som oftest fra person til person (kommer blant annet på faktorer som høyde, tyngde, kjønn).Omtrent 20 prosent av alkoholen du drikker absorberes i blodstrømmen direkte fra magesekken, mens 80 prosent absorberes av tynntarmen. Dette betyr at jo lenger tid alkoholen befinner seg i magesekken, jo langsommere blir den absorbert – og jo lavere vil verdien av alkoholkonsentrasjonen (promillen) i blodet ditt bli, skriver Norsk Helseinformatikk på sine nettsider (NHI.no - ekstern lenke). Dette er blant annet forklaringen på hvorfor det å spise mens du drikker kan forhindre at du blir «pære full». LES OGSÅ: Dropp alkoholen etter detteKvinner og overvektige blir fortere fulle
Etanol (den mest kjente alkoholen) er lett oppløselig i vann, men oppløses mye dårligere i fett. Alkoholen strømmer derfor ut i vev som er rikt på vann, som for eksempel muskulaturen, i stedet for ut i fettvevet. To personer som veier det samme, men hvor en er lav og tjukk, mens den andre er høy og tynn, vil derfor reagere ulikt på mengden alkohol de drikker. Siden personen som er litt tjukk relativt sett har mindre muskulatur enn den tynne, vil det føre til at alkoholkonsentrasjonen i blodet blir høyere hos ham/henne. Mennesker med mer fett enn muskler har altså lettere for å bli påvirket av alkohol enn tynne eller muskuløse mennesker. Og siden vi kvinner, i gjennomsnitt, har mer fett på/i kroppen enn menn, har vi en tendens til å få en høyere promille enn det en mann med samme vekt ville gjort – selv om han drakk samme mengde alkohol. LES OGSÅ: Derfor bør du slutte etter 3-4 glassSlik brytes alkoholen ned
Etter at du har fått i deg alkoholen tar det også en stund før den forsvinner ut av kroppen. Mens leveren står for 90 prosent av nedbrytningen av alkohol, skilles fem prosent ut av lungene og samme mengde ut av urin. Som KK.no tidligere har skrevet, forbrenner de fleste av oss omtrent 0,15 promille i timen (er du liten av høyde og vekt kan det ta lengre tid) etter at vi har drukket – og denne prosessen går sin gang uansett om du sover, trener, spiser eller drikker masse. Én alkoholenhet (cirka ett glass rødvin, én halvliter, én drink) tilsvarer grovt regnet cirka 0,5 promille, og slik kan du også regne ut sånn cirka hvor lang tid til det vil ta før du er helt edru igjen. Drikker du for eksempel tre halvlitere på styrten, vil du få cirka 1,5 i promille, og dette vil du altså bruke omtrent 10 timer på å forbrenne. Stordrikkere har imidlertid en mer aktiv lever og kan derfor forbrenne opptil 3 drinker per time, mens personer med leversykdom ikke vil klare å forbrenne så mye som 1 drink per time og derfor bli «fulle» etter å ha drukket små mengder alkohol.LES OGSÅ: Nei, du kan ikke skylde på alkoholenLes artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger