Kvinnelige Overgripere

Rundt 10 prosent av ofre har hatt en kvinnelig overgriper

Men eksperter mener det kan være store mørketall.

SKJULT: De fleste som dømmes for seksuelle overgrep er menn, men det betyr ikke at det ikke finnes kvinnelige pedofile. Foto:  Folio Images, Scanpix/NTB
SKJULT: De fleste som dømmes for seksuelle overgrep er menn, men det betyr ikke at det ikke finnes kvinnelige pedofile. Foto: Folio Images, Scanpix/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Når vi hører ordet «pedofil» så vil nok de aller fleste av oss først og fremst tenke på en mann. Og det er kanskje ikke så rart, for i de aller fleste saker som handler om overgrep mot barn er det nettopp menn som er på tiltalebenken.

Men hvorfor er det egentlig slik? Finnes det ikke også kvinnelige pedofile? Og hvorfor hører vi i så fall aldri om dem?

– Det er et godt spørsmål. Vi har jo grunn til å anta at det er et visst omfang av kvinnelige overgripere også, men dette vet vi svært lite om, sier sexolog og rådgiver ved Regionalt ressurssenter om vold og traumatisk stress ved St. Olavs Hospital, Knut Hermstad til KK.no. 

I tillegg til forskning har han i flere år arbeidet med terapi for menn som har begått seksuelle overgrep. Kvinnene har derimot vært fraværende; for de fleste som dømmes for seksuelle overgrep er menn.

– Temaet kvinner som overgripere er nesten fraværende fra fagfeltet. Pedofili-diagnosen utelukker i praksis at kvinner kan være pedofile. Problemet er imidlertid at det er så lite forskning og dokumentasjon på kvinners seksuelle overgrep mot barn, forteller han.

LES OGSÅ: Her skjer de fleste voldtekter

Rundt 10 prosent av ofrene har hatt en kvinnelig overgriper

Selv om vi ikke hører så mye om det, finnes det likevel noen få eksempler, som Alvdal-saken, som rystet den norske befolkningen.

Så vi vet at det skjer, men Hermstad tror det er snakk om store mørketall.

STEROTYPISK: Kvinner er ofte ansett som omsorgspersoner, noe som gjør det vanskeligere for mange å tro at kvinner kan forgripe seg på barn. Foto: Scanpix/NTB
STEROTYPISK: Kvinner er ofte ansett som omsorgspersoner, noe som gjør det vanskeligere for mange å tro at kvinner kan forgripe seg på barn. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

– Det at man hører lite om det kan jo tyde på at det er færre kvinner enn menn som forgriper seg på barn, men noen er det jo.

- Kanskje har vi vanskeligere for å tro at kvinner gjør slikt, fordi de ofte er ansett som omsorgspersoner, sier han.

Psykolog, og stipendiat ved Universitetet i Bergen og UC Berkeley i California, Iris Steine, sier til KK.no at dersom man ser på kriminalstatistikken over hvor mange kvinner som har blitt dømt for seksualforbrytelser sammenlignet med mannlige, så ser man at kvinner utgjør kun mellom 0.5 til 4 prosent. 

Men hun mener at kriminalstatistikk ikke kan brukes som kilde for å vurdere forekomst av overgrep gjort av kvinner, fordi disse tallene utgjør en skremmende liten andel av det faktiske omfanget. 

– Dette har med at svært få overgrepsutsatte anmelder overgrepene, og av de få anmeldte overgrepene blir flertallet av sakene henlagt før de i det hele tatt når rettsapparatet. 

– Dersom man ser på statistikk fra støttesentre mot incest og seksuelle overgrep i Norge, så er andelen kvinnelige overgripere høyere; rundt 10 prosent oppgir at de har hatt en kvinnelig overgriper, forteller hun.

LES OGSÅ: Mødre står bak grusom mishandling av døtre

Vanskelig for mange å tro at kvinner kan begå overgrep

Det er generelt sett slik at mennesker som har vært utsatte for overgrep vegrer seg, og utsetter svært lenge med å fortelle om det. Dette kan være på grunn av skam, skyldfølelse, og frykt for de mange negative ringvirkningene det kan innebære. 

– Studier tyder imidlertid på at det er en ekstra barriere tilstede for dem som har hatt kvinnelige overgripere, noe som kan føre til en underrapportering av kvinnelige overgripere, forklarer Steine.

Kanskje vi alle generelt har større vanskeligheter med å erkjenne at også kvinner begår seksuelle overgrep mot barn, fordi det bryter så radikalt med stereotypier vi har om kvinner som harmløse, omsorgsvesener, kjærlige mødre, og så videre.  

TIER OM DET: Mange som har vært ofre for overgrep vegrer seg, og utsetter svært lenge med å fortelle om det. Spesielt i tilfeller med en kvinnelig overgriper. Foto: Scanpix/NTB
TIER OM DET: Mange som har vært ofre for overgrep vegrer seg, og utsetter svært lenge med å fortelle om det. Spesielt i tilfeller med en kvinnelig overgriper. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

Dette tror hun i så fall kan forklare funn fra studier som viser at overgrepsutsatte som hadde kvinnelige overgripere ofte ikke ble trodd når de fortalte om overgrepene. Mens en annen undersøkelse viste at noen overgrepsutsatte hadde fortalt at overgriperen var en mann selv om det hadde vært en kvinne, av frykt for å ikke bli trodd eller tatt på alvor. 

Kvinner kan voldta menn

Hermstad tror også at mange ofre kan oppleve at det er vanskeligere å bli trodd dersom det er snakk om en kvinnelig overgriper.

Spesielt i tilfeller der det er gutter som er offeret.

Mange tror at kvinner ikke kan voldta menn, men det er faktisk mulig. I tillegg tar man alltid utgangspunkt i at gutter og menn har den aktive posisjonen, sier han og forklarer at dette er en holdning man tydelig ser i fengslene.

– Dersom en mann tidligere har blitt seksuelt misbruk av en annen mann kalles det for overgrep, men dersom han for eksempel har blitt misbrukt av sin mor så sies det at han har «pult moren sin», legger Hemstad til.

Kvinnelige overgripere gjør like stor skade

Dette er noe som tydelig viser det allmenne synet på seksuelle roller, og hva mange tenker når det snakkes om kvinnelige overgripere.

Men selv om man hører lite om pedofile kvinner er dette likevel ikke noe som bør bagatelliseres.

– Det er ingenting som taler for at kvinners overgrep er mindre skadelig enn menns overgrep. Skadene er uansett like kompliserte for ofrene, forteller sexologen.

LES OGSÅ: Overgrep kan gi kroppslige plager

TRAUMATISERENDE: Kvinners overgrep er like alvorlig, skadelig, voldelig, og invaderende som overgrep begått av menn.  Foto: Plainpicture
TRAUMATISERENDE: Kvinners overgrep er like alvorlig, skadelig, voldelig, og invaderende som overgrep begått av menn. Foto: Plainpicture Vis mer

Også Steine mener det er viktig at vi tar inn over oss at også kvinner begår seksuelle overgrep mot barn, og at dette er like alvorlig, skadelig, voldelig, og invaderende som overgrep begått av menn. 

– Det ser også ut til at kvinnelige overgripere ofte begår overgrep mot barn som er nært beslektet, for eksempel egne barn eller barn kvinnen er i slekt med eller står i en omsorgsrolle ovenfor, forklarer psykologen.

– Generelt vet man at seksuelle overgrep begått av personer man står i en nær relasjon til er knyttet til en større opplevelse av svik, sterkere traumatisering og flere vansker senere i livet. Når kvinner begår overgrep mot barn skjer det også ofte i en omsorgskontekst, noe som kan gjøre overgrepene enda vanskeligere å avdekke, legger hun til.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer