SMERTEFULLT: Vulvodyni er en sviende og brennende følelse i skjedeåpningen, mens vaginisme er en ufrivillig sammentrekning av muskler i skjeden som fører til smerter. Begge deler kan gå hardt ut over sexlivet. Foto: © Bilderbox
SMERTEFULLT: Vulvodyni er en sviende og brennende følelse i skjedeåpningen, mens vaginisme er en ufrivillig sammentrekning av muskler i skjeden som fører til smerter. Begge deler kan gå hardt ut over sexlivet. Foto: © Bilderbox Vis mer

Vulvodyni

Rundt 250.000 norske kvinner opplever smerter under samleie i løpet av livet

Kvinner med vulvodyni og vaginisme ender ofte opp som en kasteball i helsevesenet, ifølge ekspert.

Publisert

KK.NO: Dersom du ikke har hørt om vulvodyni og vaginisme før så er ikke det så rart, det finnes nemlig lite litteratur på området og både forskere og leger rundt om i verden strides litt om hva årsaken er. 

Likevel er disse tilstandene svært vanlig blant unge kvinner, og ifølge gynekolog ved Majorstuaklinikken, Josef Ekgren, kan rundt 250.000 norske kvinner oppleve å ha vulvodyni i perioder av livet. 

– Selv kjenner jeg mange av fagfolkene rundt om i verden som forsker på dette, og ingen har løst problemet enda. Men jeg er nok en av de som har kommet lengst, sier han til KK.no.

Han har spesialisert seg på området, og har jobbet i over 40 år med forskning og behandling av kvinner med vulvodyni og vaginisme. 

Vulvodyni, som tidligere ble kalt for vestibulitt, er en sviende og brennende følelse i skjedeåpningen, mens vaginisme er en ufrivillig sammentrekning av muskler i skjeden som fører til smerter.

Dette gjør at penetrering vil være vanskelig eller umulig å gjennomføre, og noen kan til og med ha problemer med å føre en finger inn i skjeden.

Dette er altså to ulike tilstander, men det er ikke uvanlig at det ene kan føre til det andre.

LES OGSÅ: Slik holder du underlivet ditt friskt

Kan forveksles med soppinfeksjon

Årsakene til vulvodyni og vaginisme kan være svært sammensatt og komplekst. Mange med vulvodyni forbinder samleie med smerter, og resultatet er at det går ut over deres sexliv.

EKSPERT: Gynekolog ved Majorstuaklinikken, Josef Ekgren, har jobbet i over 40 år med forskning og behandling av kvinner med vulvodyni og vaginisme.  Foto: Privat
EKSPERT: Gynekolog ved Majorstuaklinikken, Josef Ekgren, har jobbet i over 40 år med forskning og behandling av kvinner med vulvodyni og vaginisme. Foto: Privat Vis mer

Dette påvirker kvinnene på flere måter, og mange kan føle stor fortvilelse over plagene. 

– Tilstanden starter ofte med kløe, irritasjon og svie i skjedeåpningen og like innenfor. Dette er et ganske tabubelagt tema som det ikke snakkes så mye om, derfor lekker det heller ikke ut så mye informasjon om det, sier legen og legger til at det ofte kan henge sammen med stress og forventningspress.

Sexolog og spesialist innenfor vaginalmassasje, Marte Andersen Jacobsen, er enig i at psykologiske faktorer gjerne spiller en merkbar rolle ved disse tilstandene.

– Det finnes en korrelasjon mellom disse tilstandene og kvinner som setter høye krav til seg selv. Det er typisk for flink-pike-syndromet, og kan også oppstå i forbindelse med stress – særlig langvarig stressbelastning. Men ingen er like, og det kan være mange ulike årsaker, sier hun til KK.no.

Det er heller ikke uvanlig at vulvodyni kan forveksles med en soppinfeksjon, og kvinnene sendes derfor ofte hjem fra legekontoret med beskjed om å bruke soppkremer som Canesten og Pevaryl – som kan gjøre vondt verre.

– Forskning viser at soppmidler kan øke følsomheten i nervetrådene i underlivet, og plagene kan derfor bli enda verre. Det er derfor viktig å sette fokus på det slik at kvinner som oppsøker lege ikke blir feildiagnostisert, sier hun.

LES OGSÅ: Gynekologtabbene du bør unngå

Oppfordrer Helsemyndighetene til å ta affære

Både vulvodyni og vaginisme rammer som regel unge kvinner i 20 til 30-årene, og det kan være vanskelig å vite hvor man skal henvende seg. Jacobsen forteller at mange kvinner lider i stillhet siden det ikke finnes god nok kompetanse om tilstandene.

– Kvinnehelse har blitt så nedprioritert, og slike tilstander kan ofte være preget av skam. Mange kvinner opplever dessverre å bli kastet fram og tilbake i helsevesenet i flere år før de får tilstrekkelig med hjelp, påpeker hun.

VONDT OG TUNGT: Mange kvinner lider i stillhet siden det ikke finnes god nok kompetanse om tilstandene. Foto: dmitrimaruta - Fotolia
VONDT OG TUNGT: Mange kvinner lider i stillhet siden det ikke finnes god nok kompetanse om tilstandene. Foto: dmitrimaruta - Fotolia Vis mer

– Det finnes få tilbud i det offentlige til kvinner som sliter med dette. Ofte må de oppsøke privatklinikker for å få hjelp og behandling, og unge kvinner har jo ikke alltid så god råd. Så dette er absolutt noe som flere fagfolk bør rette fokuset sitt mot, legger hun til.

Også Ekgren forteller at det offentlige har lite å tilby, og mange av hans pasienter har ofte vært hos en rekke leger og gynekologer før de kommer til han for hjelp.

– Gynekologene skal jo være eksperter, men likevel klarer de ikke å hjelpe disse kvinnene. De bruker jo en formue på behandlinger som de ikke får dekket av staten, og dette er noe Helsemyndighetene bør ta tak i, sier han.

Kan henge sammen med PCOS

Selv om fagmiljøet nå lener seg mot at vulvodyni er en smertetilstand, er Ekgren mer overbevist om at dette handler om en inflammasjon i jomfruhinnekjertlene, og at tilstanden er en form for metabolsk stoffskiftesyndrom.

– Gjennom min forskning har jeg sett at mange kvinner som har vulvodyni ofte også har cyster på eggstokkene, altså polycystiske ovarier (PCO), som kan utvikle seg til policystisk ovariesyndrom (PCOS) - og barnløshet. Dette er et tegn på at det er energisystemet i kroppen som er i ubalanse, forklarer han.

Ved hjelp av et skjedemikroskop har han undersøkt tusenvis av kvinner med vulvodyni, og mye tyder på at det er en betennelse i jomfruhinnekjertlene som er problemet.

UNDERSØKELSE: Ekgren har undersøkt tusenvis av kvinner med vulvodyni, og er overbevist om at dette handler om en inflammasjon i jomfruhinnekjertlene. Foto: Bildhuset / TT NYHETSBYRÅN
UNDERSØKELSE: Ekgren har undersøkt tusenvis av kvinner med vulvodyni, og er overbevist om at dette handler om en inflammasjon i jomfruhinnekjertlene. Foto: Bildhuset / TT NYHETSBYRÅN Vis mer

– Dette er mest uttalt i de store kjertlene som ligger bak i skjedeinngangen. Hvis man tenker på skjedeåpningen som en klokke så ligger de altså i posisjon klokken fem og klokken sju, sier gynekologen.

I området rundt disse kjertlene vil det derfor kunne oppstå store smerter, til kvinnenes fortvilelse. Og smertene kan igjen føre til at enkelte utvikler vaginisme – en låsning i skjedemuskulaturen.

Stressmestring og bekkenbunnstrening kan hjelpe

Heldigvis finnes det hjelp å få. Men siden årsakene til plagene kan være sammensatt av flere faktorer, kan det ifølge sexologen også være individuelt hva slags behandling som hjelper.

– Jeg ser at mange kan ha god nytte av stressmestring og lignende terapi, men også bekkenbunnstrening og økt blodsirkulasjon i underlivet kan forbedre plagene. Fysioterapi, parterapi, kostholdsendringer, eteriske oljer og kosttilskudd som membrasin kan også være til god hjelp, forklarer hun.

TERAPI: Mange kan ha god nytte av stressmestring og kognitiv terapi, men også bekkenbunnsøvelser og fysioterapi kan hjelpe. Foto: © ajpfilm
TERAPI: Mange kan ha god nytte av stressmestring og kognitiv terapi, men også bekkenbunnsøvelser og fysioterapi kan hjelpe. Foto: © ajpfilm Vis mer

Ekgren har flere av de samme rådene for behandling, med fysioterapi, yoga, akupunktur og god hudpleie, men han har også en egen behandlingsstrategi som har fungert veldig bra på hans pasienter. 

– Dette går ut på kognitiv terapi, knipeøvelser og pusteøvelser, noe de bør gjøre til en rutine i minst tre måneder. Den kognitive terapien hjelper jentene til å forstå at de må endre sine adferdsstrategier, og dette har vist seg å være til god hjelp, forteller han. 

  • Knipeøvelsene gjøres enkelt ved at du kniper i 10 sekunder om gangen og slapper av i 10 sekunder, og så gjentar dette i noen minutter hver dag. 
  • Pusteøvelsene går ut på å puste rolig inn og ut i 15 minutter som en form for meditasjon. Dette vil føre til at hjertet slår saktere og du får mindre stresshormoner i kroppen.
  • I tillegg anbefaler han at du skyller underlivet med varmt vann etter hver gang du tisser, i hvert fall når du er hjemme. Slaggstoffene i urinen kan nemlig irritere ytterligere, og ved å bruke varmt vann kan du altså lindre dette.

Selv om noen kan merke forbedringer raskere enn andre, er det som regel ingen kjappe løsninger på problemet, og vær obs på at noen kvinner kan bruke 1til 2 år på å få plagene under kontroll. 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer