Vulvodyni

Rundt 250.000 norske kvinner opplever smerter under samleie i løpet av livet

Kvinner med vulvodyni og vaginisme ender ofte opp som en kasteball i helsevesenet, ifølge ekspert.

SMERTEFULLT: Vulvodyni er en sviende og brennende følelse i skjedeåpningen, mens vaginisme er en ufrivillig sammentrekning av muskler i skjeden som fører til smerter. Begge deler kan gå hardt ut over sexlivet. Foto: © Bilderbox
SMERTEFULLT: Vulvodyni er en sviende og brennende følelse i skjedeåpningen, mens vaginisme er en ufrivillig sammentrekning av muskler i skjeden som fører til smerter. Begge deler kan gå hardt ut over sexlivet. Foto: © Bilderbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Dersom du ikke har hørt om vulvodyni og vaginisme før så er ikke det så rart, det finnes nemlig lite litteratur på området og både forskere og leger rundt om i verden strides litt om hva årsaken er. 

Likevel er disse tilstandene svært vanlig blant unge kvinner, og ifølge gynekolog ved Majorstuaklinikken, Josef Ekgren, kan rundt 250.000 norske kvinner oppleve å ha vulvodyni i perioder av livet. 

– Selv kjenner jeg mange av fagfolkene rundt om i verden som forsker på dette, og ingen har løst problemet enda. Men jeg er nok en av de som har kommet lengst, sier han til KK.no.

Han har spesialisert seg på området, og har jobbet i over 40 år med forskning og behandling av kvinner med vulvodyni og vaginisme. 

Vulvodyni, som tidligere ble kalt for vestibulitt, er en sviende og brennende følelse i skjedeåpningen, mens vaginisme er en ufrivillig sammentrekning av muskler i skjeden som fører til smerter.

Dette gjør at penetrering vil være vanskelig eller umulig å gjennomføre, og noen kan til og med ha problemer med å føre en finger inn i skjeden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer