Akne

- Rundt halvparten av oss sliter med voksenakne

Dette mener eksperten at kan være årsaken til problemet.

VOKSENAKNE: Sliter du med kviser er det dummeste du kan gjøre å klemme på dem.  Foto: Shutterstock / gpointstudio
VOKSENAKNE: Sliter du med kviser er det dummeste du kan gjøre å klemme på dem. Foto: Shutterstock / gpointstudio Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Vi trodde jo vi var kvitt kvisene når vi ble voksne, og kom du deg helskinnet gjennom tenårene, med ganske ren og fin hud, tenkte du kanskje du hadde slapp unna hele problemet.

Mange av oss har dog lært at det ikke er tilfellet, og kvisene du får i voksen alder er dessverre også gjerne større og dypere enn de du fikk som tenåring.  

- Dessverre er voksnakne ofte mer standhaftig en tenåringsakne, noe som kan være frustrerende særlig for dem som ble spart for dette i tenårene, sier Ann-Kristin Stokke, som er hudpleier og fagsjef hos Skintific. 

IKKE BARE HOS TENÅRINGER: Halvparten av oss har akne i voksen alder.  Foto: Fotolia
IKKE BARE HOS TENÅRINGER: Halvparten av oss har akne i voksen alder. Foto: Fotolia Vis mer

- Akne som oppstår i voksen alder har en tendens til å bli mer inflammatorisk, med færre komedoner enn tenåringsakne, og med utbrudd spesielt rundt munnen, på kinnene og langs kjeven, sier hun.

Problemet er heller ikke uvanlig, og rammer rundt halvparten av oss. Sannsynligvis som følge av at vi stresser mer, øker faktisk tilfellene av aknedannelse hos voksne, ifølge Stokke. 

- Kliniske studier indikerer at mellom 40 og 55 prosent av den voksne befolkningen i tyve- til førtiårene er diagnostisert med en mindre alvorlig, men hardnakket grad av akne og fet hud.

- Ifølge the Journal of American Academy of Dermatology, har 54 prosent av kvinner over 25 år har noe akne. Dette skyldes sannsynligvis hormonsvingninger som trigger produksjon av overflødig talg som igjen resulterer i akne, sier hun. 

PILLESLUTT KAN GI AKNE: Fordi østrogenet i p-pillene holder akneutviklingen i sjakk, kan mange oppleve å få kviser når de slutter på pillene.  Foto: Samfoto
PILLESLUTT KAN GI AKNE: Fordi østrogenet i p-pillene holder akneutviklingen i sjakk, kan mange oppleve å få kviser når de slutter på pillene. Foto: Samfoto Vis mer

LES OGSÅ: Kan fet mat og sukker gi deg kviser? 

Kan komme av p-pilleslutt

Om du sluttet på p-pillene dine, eller byttet til østrogenfrie piller for noen måneder siden, er det dessuten ikke usannsynlig at det er grunnen. 

- Det er ganske så typisk at en del kvinner får akneutbrudd rundt fire til seks måneder etter avsluttet P-pille bruk, forteller hudlege Michael Zangani, ved Akademikliniken og Volvat. 

Dette gjelder spesielt østrogenholdige piller, og grunnen til at kvisene kommer når du slutter på dem, kommer av at østrogenet i pillene motvirker akne. 

- Østrogen har flere funksjoner når det gjelder akne hos kvinner. Den virker både anti-inflammatorisk og motvirker talgdannelse. Dermed kan den holde akneutviklingen i sjakk. 

KAN GI KVISER: Friksjon, varme og press mot huden kan gi kviser.  Foto: Scanpix
KAN GI KVISER: Friksjon, varme og press mot huden kan gi kviser. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: 8 vanlige myter om p-piller

Ikke klem på kvisene og finn triggerne

Kvisene forsvinner heldigvis, og med riktig behandling kan du bli kvitt hele akneproblemet. Men verre er det med arrene - heldigvis er det råd også her. 

- Bruk produkter som forebygger kviser, og ikke klem på kvisene om du først har fått dem. I mange tilfeller er det ikke kvisen i seg selv som gir arr, men den enkelte persons forsøk på å klemme den ut, sier Stokke. 

- Dersom du plukker eller klemmer på kviser og sorte prikker kan dette gjøre problemet enda verre, og du kan ende opp med arr for livet. I tillegg kan du få utvidede blodkar, permanent store og skadde porer, rødhet og pigmentering.

Videre gjelder det å rense huden med produkter tilpasset din hud. 

- Prøv også å unngå triggere som du vet kan gi deg kviser i utgangspunktet. 

Dette kan gjelde mat, stress, kosmetikk, friksjon mot syntetiske stoffer eller varme og press mot huden. Får du kviser på kinnet på den siden du pleier å holde telefonen? 

Andre ting som kan gi akne er industrielle oljer eller kjemikalier (svømmere kan få akne på grunn av kjemikalier i vannet - såkalt klorakne), medisiner, miljøfaktorer som UV-stråler fra solen, forurensning og klima. Det er ikke alt det er så lett å unngå, men det kan være lurt å prøve å finne dine triggere. 

DOBBELTRENS: Rens ansiktet to ganger morgen og kveld, men ikke bruk sterke renseprodukter.  Foto: Scanpix
DOBBELTRENS: Rens ansiktet to ganger morgen og kveld, men ikke bruk sterke renseprodukter. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Så ofte bør du smøre deg

Unngå sterke renseprodukter

Ellers er det gode renserutiner som gjelder. 

- En grundig daglig hudpleierutine tilpasset den enkeltes hud, er helt avgjørende for å kunne redusere akne, sier Stokke. 
    
- Hvilke produkter man skal bruke dersom man har akne, kommer an på hvor alvorlig graden av akne er. De mest alvorlige typene bør vurderes av lege i tillegg til at man har en god hudpleierutine. En profesjonell hudterapeut vil kunne sette sammen en riktig hudpleierutine, samt utføre tilpassede spesial behandlinger mot akne.

Rensen bør skje som dobbeltrensing både morgen og kveld, og finn og vær raus med en god fuktighetsgivende krem som ikke tetter porene. 

- Rens og eksfoliering er viktig for å kontrollere voksenakne, men pass samtidig på at du benytter produkter tilpasset huden og at du ikke overdriver renserutinen med sterke renseprodukter og tonere. 

Peelingen bør være uten korn, og hold unna sterke såper, høye PH-verdier, alkohol og tilsetningsstoffet sodium lauryl sulfate (SLS). 

- Overhuden vil da miste essensiell fuktighet og barrierefunksjon og vil prøve å kompensere for dette ved å produsere mere talg, som fanges under den tørre overflaten og du kan få innkapslede talgklumper som kan bli betente kviser, forteller Stokke. 

Vær også tidlig ute med behandlingen. Zangani advarer mot å bruke for lang tid hos ulike behandlere, heller enn å dra rett til lege, om du trenger det. 

LES OGSÅ: Får du kviser på ryggen? 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer