Grilleseongen er like rundt hjørnet. Da er god hygiene viktig.
Lill KristinSyversen
All Over Press
Publisert Sist oppdatert
Late dager i gresset, grillmat, latter og sol - hva er vel bedre enn det? Glem bare ikke grillhygienen. Når du kokkelerer innendørs, gjelder selvsagt reglene for kjøkkenhygiene. De samme prinsippene kan overføres til utendørs matlaging, men med noen ekstra huskeregler. Griller du borte fra hjemmet, bør du huske en flaske lunkent vann eller våtservietter, slik at du får vasket hendene mellom slagene.
Her er de beste grillhygiene-tipsene fra matportalen.no:
Hold rått kjøtt vekk fra stekt.
Vask alltid hendene før du begynner å lage mat, før og etter at du tar i rått kjøtt, og før du spiser.
Alt fjørfekjøtt, alle rå kjøttfarseprodukter, bearbeidede kjøttprodukter som hamburgere og pølser bør gjennomstekes. Ved steking av hele kjøttstykker som biff og koteletter er det nok at overflatene stekes godt, fordi det er her bakteriene finnes på kjøttet.
Frossen mat skal være helt opptint før du legger den på grillen.
Marinade som er brukt til rått kjøtt må ikke brukes på mat som er ferdig stekt.
Marinert mat bør oppbevares kjølig helt til det legges på grillen.
Vend grillmaten ofte, og flytt det rundt på grillen for å få jevn steking.
Grill forsiktig. Hard steking kan blant annet føre til dannelse av det kjemiske og helsefarlige stoffet akrylamid.
Vask salaten.
La aldri maten stå ute uten at det er tildekket. Både innsekter og fugler er smittebærere av bakterier.
Hold kjæledyr borte fra området hvor du tilbereder mat.
Mangler du grill-idéer? Prøv disse lekre oppskriftene: