Benlengdeforskjell

Ryggplager kan skyldes ulik lengde på bena

En av fire kan ha ulik benlengde, noe som kan føre til problemer med ryggen, men også med hofter, bekken og knær.

VOND RYGG: Smerter i rygg og hofter kan skyldes at du har ett ben som er lengre enn det andre.  Foto: © Free Imagination
VOND RYGG: Smerter i rygg og hofter kan skyldes at du har ett ben som er lengre enn det andre. Foto: © Free Imagination Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Vond rygg er en svært vanlig plage blant nordmenn i dag. Med stillesittende jobber og lite fysisk aktivitet får ikke kroppen beveget seg nok slik den er ment, og dette kan være utløsende årsaker.

Men, visste du at smerter og ubehag i rygg og hofte også kan skyldes bena dine? Nærmere bestemt at bena har ulik lengde.

Kiropraktor hos Atlasklinikken, Ann-Christin Sannes sier til KK.no at benlengdeforskjell er vanlig, og at mange av oss kan ha det uten å være klar over det.

LES OGSÅ: Sover du ryggen vond?

1 av 4

– Det er antatt at cirka en av fire har en benlengdeforskjell på en centimeter eller mer, forteller Sannes.

EKSPERT: Kiropraktor ved Atlasklinikken, Ann-Christin Sannes. Foto: Privat
EKSPERT: Kiropraktor ved Atlasklinikken, Ann-Christin Sannes. Foto: Privat Vis mer

Hvorfor vi har ulik benlengde kan det være flere årsaker til, men fagfolk deler disse årsakene inn i to kategorier; strukturell årsak og funksjonell årsak.

– Med strukturell mener vi anatomiske ulikheter i selve benlengden. Det kan være at lårbenet eller skinnebenet er lengre på ene foten for eksempel. Denne typen kan være medfødt eller som resultat av for eksempel et benbrudd, sier kiropraktoren. 

Ifølge henne kan funksjonell benlengdeforskjell skyldes en ubalanse i muskel-skjelettsystemet, som kan være et resultat av feilbelastning over tid, for eksempel av tidligere skader, eller smerter i områder som endrer gangmønsteret eller lignende.

- Det kan ha opphav i muskler, ledd, leddbånd og/eller bindevev, ofte er det dog en kombinasjon av flere av disse, sier Sannes. 

LES OGSÅ: Stram hofteleddsbøyer kan føre til smerter i korsrygg

Plager i rygg, bekken og knær

En forskjell på fem millimeter er ikke mye, og vil nok ikke merkes så godt. Ofte vil man ikke merke benlengdeforskjellen før den er betydelig. 

– Kroppen har en evne til å kompensere, så har du en fem millimeters forskjell vil du ofte være uvitende om det. Har du derimot en to centimeters forskjell så er dette av betydning.

Da er det ikke like lett for kroppen å kompensere over tid, påpeker hun.
Som oftest er det bekkenleddet og muskulaturen rundt som kompenserer dersom benlengden skulle være ulik. 

BENLENGDE: Det er slett ikke uvanlig å ha et ben som er lengre enn det andre, og hvis forskjellen er stor kan det føre med seg en rekke plager. Foto: Scanpix/NTB
BENLENGDE: Det er slett ikke uvanlig å ha et ben som er lengre enn det andre, og hvis forskjellen er stor kan det føre med seg en rekke plager. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

– Vi ser da ofte noe funksjonsforstyrrelser i form av rotasjoner i bekkenleddet og stramme muskler i området som en naturlig konsekvens. Funn som dette trenger dog ikke være symptomatiske, sier Sannes. 

Med ulik benlengde vil ikke kroppsvekten din bli likt fordelt. Problemene kan variere fra person til person, men vil ofte innebære smerter og ubehag i kne, hofte, bekken eller korsrygg. 

– Dette fordi det kan bli et noe skjevt belastningsmønster i ledd som ellers deler på vekten likt på begge sider. Det er heller ikke uvanlig for en kiropraktor å se at slike funksjonsforstyrrelser kan gi ubehag oppover ryggen og til skuldre, forklarer hun.

LES OGSÅ: Slik kan du få bukt med ryggsmertene

Hjelp av innleggssåler eller trening

Det er altså mange av oss som har ulik benlengde uten å vite om det selv, men dersom du stadig opplever plager som beskrevet tidligere kan det være lurt å sjekke om nettopp dette kan være grunnen.

Det finnes nemlig hjelp å få for å unngå at det skaper flere problemer i fremtiden.

BEHANDLING: Tøying og trening kan hjelpe dersom benlengdeforskjellen skyldes en muskulær årsak, men hvis det er anatomisk bør du kanskje ha innleggssåler. Foto: Scanpix/NTB
BEHANDLING: Tøying og trening kan hjelpe dersom benlengdeforskjellen skyldes en muskulær årsak, men hvis det er anatomisk bør du kanskje ha innleggssåler. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

– Hvis årsaken er anatomisk og strukturell kan man få innleggssåler eller oppbygd fottøy, avhengig av hvor stor ulikheten er. I tilfeller hvor årsaken er anatomisk anbefaler vi at man tar en prat med primærkontakt, altså fastlege eller kiropraktor om en eventuell behandling av dette, sier Sannes. 

Da vil du kunne få en henvisning til en ortopedisk spesialist for rekvisisjon og vurdering av hvilken såle man vil ha nytte av. 

Hvis benforskjellen din derimot skyldes en funksjonell årsak er det viktig å finne hvor ubalansen kommer fra. 

– Om det er muskulært er fokuset rettet mot de musklene eller muskelgruppene som er med på å forårsake ulikheten. Uttøying og strekkøvelser av den stramme muskulaturen, samt styrkeøvelser av motsatte muskelgrupper har ofte en gunstig effekt. Man ser ofte at bløtvevsbehandling hos terapeuter i samspill med hjemmeøvelser reduserer denne ulikheten, forklarer hun. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer