Hårpleie

Så enkelt kan du bli kvitt flass

For mange kan det være nok å skylle ut sjampoen bedre.

PRØV DISSE TRIKSENE: Flass er både irriterende, smertefullt og flaut, men heldigvis finnes det flere metoder du kan benytte for å bli kvitt det plagsomme problemet, og noe av det kan du faktisk finne i kjøkkenskapet. Foto: Thinkstock.com
PRØV DISSE TRIKSENE: Flass er både irriterende, smertefullt og flaut, men heldigvis finnes det flere metoder du kan benytte for å bli kvitt det plagsomme problemet, og noe av det kan du faktisk finne i kjøkkenskapet. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hvis du har problemer med flass, blir fort hver eneste dag en «bad hair day».

Ikke bare kan det klø og være smertefullt på grunn av skorper, men i tillegg bare må du sjekke at det ikke har falt noe ned på skuldrene dine til enhver tid.

Det er først når flakene er større enn et knappenålshode at det kalles flass, og ofte kan flass komme i takt med årstidene.

Heldigvis finnes det flere metoder du kan benytte for å bli kvitt det plagsomme problemet, og noe av det kan du faktisk finne i kjøkkenskapet.

LES OGSÅ: Derfor bør du skifte denne

Derfor får du flass

Alle voksne over 15 år har sopp i hodebunnen. Denne soppen, med det elegante navnet Pityrosporum ovale, fører til flass hos noen, skriver Lommelegen.no.

Flass skyldes ikke soppen i seg selv, men at huden reagerer på soppen. Dette fører til at hodebunnen skaller av og faller ned på skuldrene som små hvite korn eller flak.

Den samme soppen kan også forårsake eksem rundt nesen, i øyebrynene og der hvor øyenvippene er festet. Det kalles seborreisk eksem.

I enkelte tilfeller kan flass i hodebunnen skyldes psoriasis, men ofte vil denne sykdommen også ramme andre områder på kroppen.

LES OGSÅ: Så fort vokser håret ditt

Slik blir du kvitt problemet

For å bli kvitt flass og seborreisk eksem må soppen drepes.

Da må du gå til innkjøp av spesielle sjampoer og salver. Denne soppdrepende sjampoen kan fåes kjøp på apoteket uten resept, blant annet under navnet Fungoral.

Flass har imidlertid en lei tendens til å komme igjen, og gjerne på høsten eller vinteren når luften blir mer tørr.

Derfor bør du fortsette å bruke den soppdrepende sjampoen en gang i blant også etter du er kvitt problemet. For å unngå flass er det også viktig å være ekstra nøye med å skylle ut sjampoen, ettersom rester også kan bidra til flass.

LES OGSÅ: Ikke bruk mer sminke enn dette

Gi fuktighet til hodebunn og hår

En tørr hodebunn kan også bidra til flass, og hvis du i tillegg sliter med tørt hår vet du hvor vanskelig det kan være å styke det uten at det blir en hestehale hver dag.

Heldigvis finnes det noen hjemmebehandlinger som kan hjelpe, og mye av det finner du i kjøkkenskapet.

Ifølge dermatologene på iVillage (Ekstern lenke) er en blanding av kokosolje, eggelpommer og sitronjuice en enkel hjemmebehandling mot dette.

Slik gjør du det:
Ingredienser: ¼ kopp med kokosolje (kan kjøpes i noen helsekostforretninger, eller på nettet, som for eksempel på Tidsporten.no – Ekstern lenke), to egg og én spiseskje fersk sitronjuice.
 • Bland kokosoljen, to eggeplommer og sitronjuicen sammen.
 • Ha blandingen i hodebunnen og masser lett.
 • Ta deretter på en dusjhette og la blandingen sitte i cirka 15 til 20 minutter.
 • For å fjerne det fra håret bruk en sjampo som du masserer sammen med blanding, før du deretter skyller håret.
 • Bruk deretter balsam på vanlig måte.

  LES OGSÅ: Denne leppestiften er det noe spesielt med

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer