Solkrem

Så enkelt sjekker du solkremen

Kan inneholde stoffer som forårsaker brystkreft eller sterilitet.

APPLIKASJON: Hormonsjekk fra Forbrukerrådet hjelper deg å sjekke om kosmetikk- og kroppspleieprodukter inneholder hormonforstyrrende kjemikalier. Foto: Ronja Rognmo
APPLIKASJON: Hormonsjekk fra Forbrukerrådet hjelper deg å sjekke om kosmetikk- og kroppspleieprodukter inneholder hormonforstyrrende kjemikalier. Foto: Ronja Rognmo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
I fjor lanserte Forbrukerrådet en egen applikasjon slik at du som forbruker kan selv sjekke om kosmetikk, hudkremer og solkremer inneholder hormonforstyrrende stoffer.

Det viser seg nemlig at det er flere av kosmetikk- og kroppspleieproduktene vi kan få kjøpt hos blant annet apoteket og i dagligvarebutikkene som inneholder dette.

LES OGSÅ: Solkrem kan gi deg vitaminmangel

RØDT LYS: Disse solkremene inneholder stoffer som EU mener kan være hormonforstyrrende. Foto: Ronja Rognmo
RØDT LYS: Disse solkremene inneholder stoffer som EU mener kan være hormonforstyrrende. Foto: Ronja Rognmo Vis mer

Bryst- og testikkelkreft

Torsdag denne uken offentliggjorde Forbrukerrådet resultatet av en stor solkremtest de har gjennomført.

Her sjekket de 25 forskjellige solkremer (som finnes i norske butikker) for hormonforstyrrende stoffer, og resultat var svært nedslående.

Det viser seg nemlig at nesten halvparten av produktene har fått «rødt lys».

Dette er skummelt med tanke på at dette er solkremer de aller fleste av oss har stående hjemme i skapet.

I solkremene som Forbrukerrådet testet, ble det blant annet funnet stoffer som ethylparaben, methylparaben, propylparaben og ethylhexyl methoxycinnamate.

– Dette er stoffer som forskere mener blant annet kan skade forplantningsevnen, og kan være årsaken til ulike krefttyper som for eksempel testikkelkreft og brystkreft. Det er nok til at vi slår alarm, forteller forbrukerdirektør, Randi Flesland, til KK.no.

LES OGSÅ: Anbefaler å fjerne bryster og eggstokker

(saken fotsetter under bildet)


Du kan sjekke selv

Er du usikker på om din solkrem inneholder noen av disse hormonforstyrrende stoffene, anbefaler Flesland deg å laste ned Forbrukerrådets hormonapplikasjon.

– Med denne applikasjonen kan du lett skanne produkter selv og sjekke om de inneholder hormonforstyrrende stoffer.

– Over 150.000 personer har lastet ned applikasjonen til mobil, og det har til blitt utført 2,5 millioner skanninger. Så det er tydelig at folk der ute er føre var, sier hun.

LES OGSÅ: Disse kremene er helt trygge

DIREKTØR: Randi Flesland i Forbrukerrådet.   Foto: Ronja Rognmo
DIREKTØR: Randi Flesland i Forbrukerrådet. Foto: Ronja Rognmo Vis mer

Ta ansvar


Hormonsjekk-applikasjonen kan du laste ned gratis både fra Google play eller App-store. Den går under navnet Hormonsjekk.

Alt du trenger å gjøre dersom du er usikker på et produkt er å skanne strekkoden. Da få du opp informasjon om eventuelt innhold av problematiske stoffer.

Flesland forteller at de i Forbrukerrådet er veldig opptatt av at du skal være føre var, men at det er du som forbruker som må ta valget om du vil kjøpe produktet eller ikke.

Inneholder produktet du skanner noen farlige stoffer mener hun du bør ta ansvar.

– Ta ansvar og bytt ut produkter som inneholder disse stoffene. Dette gjelder spesielt gravide og barn som er mest sårbare, sier hun.

LES OGSÅ: - Sminke er farlig for unge jenter

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer