HVOR MYE SALT BRUKER DU?: Selv den mengden som er helt vanlig i et typisk måltid hemmer blodsirkulasjonen hos friske kvinner og menn i opp til én time. Å redusere saltbruken er med andre ord helsefremmende. Foto: Panther Media
HVOR MYE SALT BRUKER DU?: Selv den mengden som er helt vanlig i et typisk måltid hemmer blodsirkulasjonen hos friske kvinner og menn i opp til én time. Å redusere saltbruken er med andre ord helsefremmende. Foto: Panther Media Vis mer

Kosthold

Så farlig er salt

Det tar kun 30 minutter før saltet svekker blodstrømmen i blodårene. Sjekk hva mer du bør vite for å sikre helsen.

PublisertSalt blir brukt i mange sammenhenger. For å fjerne flekker på en hvit skjorte, som en hjemmelaget peeling eller for å fjerne is fra fortauet, men mest av alt blir salt brukt i matlaging.

Du har sikker fått med deg at salt kan føre til hjerteproblemer, men visste du at det kun tar en halvtime før saltet svekker blodgjennomstrømningene i kroppen din?


Blodårene blir svekket

Et måltid som inneholder mye salt påvirker kroppen mellom en halvtime og time etter kroppen din har fortært måltidet, skriver MailOnline.com.

I denne perioden blir blodårene betydelig svekket og det blir vanskeligere for kroppen å pumpe blod rundt i kroppen.

– Resultatene i studien må undersøkes mer nøye, men studien viser at mengden salt som er typisk i et måltid hemmer blodsirkulasjonen hos friske kvinner og menn, skriver forskerne bak rapporten om funnene.

De fleste familier spiser et måltid som inneholder 4 gram salt eller mer hver dag, og det er også denne mengden salt som ble brukt i studien.

Les også: Dette er faktisk viktigere enn du tror

Tegn på hjerteproblemer

Forskerne testet hvor raskt saltet i maten hadde en ødeleggende effekt på kroppen ved å rekruttere 16 friske voksne. Hver person fikk et måltid som innehold 4 gram salt og senere et måltid som kun inneholdt 0,3 gram salt.

Før og etter hvert måltid ble det målt hvordan blodet strømmet. Dette gjorde de gjennom den viktigste blodåren i overarmen, som normalt brukes for å måle blodtrykket.

Forskerne mener at skadene disse mengdene salt kan påføre blodgjennomstrømningene i kroppen din kan være veldig tidlige tegn på hjerteproblemer.

For mye salt kan føre til blant annet større risiko for hjerteinfarkt, slag, nyresykdommer, benskjørhet og magekreft.

Les også: Derfor bør du varme opp tomaten

70-80 prosent kommer fra bearbeidet mat

Den daglige anbefalte mengden av salt er rundt 6 gram, også i Norge. I storbritania er det anslått at de fleste får i seg rundt 8,6 gram om dagen.

Bearbeidet mat er verst på innholdet av salt. NHI skriver at 70-80 prosent av saltinntaket til nordmenn kommer av bearbeidet mat eller ferdigretter.

Fast food som hamburgere og pommes frittes kombinerer i tillegg usunt fett, sukker eller raffinerte karbohydrater i tillegg til mye salt, og et enkelt måltid er langt over anbefalt mengde.

I forhold til det gjennomsnittlige forbruket til briter anslår eksperter at et kutt på 1 gram per dag ville redusere antall slag i Storbritania med 22 prosent, og hjerteinfarkt med 16 prosent.

NY STUDIE: En undersøkelsen gjennomført ved University of Leuven i Belgia viser at personer som spiste mye salt hadde mindre sannsynlighet for å få høyt blodtrykk og mindre sjanse for å dø av hjerte- og karsykdommer, enn personer som spiste en diett med l
NY STUDIE: En undersøkelsen gjennomført ved University of Leuven i Belgia viser at personer som spiste mye salt hadde mindre sannsynlighet for å få høyt blodtrykk og mindre sjanse for å dø av hjerte- og karsykdommer, enn personer som spiste en diett med l Vis mer
 Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer