- Spis ost, men vær obs på mengden, råder kostekspert Ina Garthe.  Foto: Panther Media
- Spis ost, men vær obs på mengden, råder kostekspert Ina Garthe. Foto: Panther Media Vis mer

Ost

Så feit er osten

Sjekk hvor mye fett det er i favoritt-osten din.

Den er en selvfølge på pizzaen. Digg i salat. Passer godt til rødvin. Og er en favoritt på brødskiva.

- Vær obs på mengden

Men at ost er en fet sak, er ingen hemmelighet. Enten den heter Brie eller Norvegia.

- Fettet i osten er mettet og det kan bli relativt mye mettet fett dersom ost brukes som pålegg daglig og til matlaging ellers. Det trenger ikke være en sjelden gjest i kjøleskapet, men man må være litt obs på daglig mengde, sier KK.nos trenings- og kostekspert, Ina Garthe.

Så hvor mye ost kan unne deg selv når du prøver å holde kontroll på kaloriene?

Her er oversikten over de vanligste typene:
30 gram Blåmuggost: 99 kalorier, 8 gram fett
30 gram Brie: 94 kalorier, 8 gram fett
30 gram Cheddar: 113 kalorier, 9 gram fett
30 gram Feta: 74 kalorier, 6 gram fett
30 gram Mozzarella: 84 kalorier, 6 gram fett
30 gram Sveitserost: 106 kalorier, 8 gram fett
30 gram Chevre: 75 kalorier, 6 gram fett

KK.no snakket med norske kvinner om hva de spiser til frokost. Sjekk om du er sunnere enn dem!

Ikke spar på smaken

Er du opptatt av å knipe inn på kaloriene, men likevel vil ha mye smak, er altså trikset å velge en smaksrik variant som fetaost eller blåmuggost. Dermed kan du nøye deg med en mindre mengde.

Klikk her og se hvordan du kan fråtse i ost uten dårlig samvittighet. Her får du også en oversikt over de magreste ostevariantene som du kan ha i salaten.

Les også: Kaloritriksene som gjør susen

Magre meieriprodukter

Melk og ost er de viktigste kildene til kalsium, vitamin K2 og vitamin B2 (riboflavin) i kosten vår. Også proteinene i melka har en god innvirkning på det helhetlige kaloriinntaket. En studie viser at personer som får i seg melk og melkeprodukter lett kvitter seg med kiloene når de ønsker det.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: