Har du opplevd matforgiftning, vil du nødig oppleve det igjen. Kvalme, oppkast, magesmerter og diaré er aldri behagelig. Symptomene på matforgiftning kommer akutt 1- 6 timer etter inntak av mat som er bedervet av giftstoffer fra bakterier. - Avhengig av hva du har fått i deg, kan det også oppstå frysninger og feber, blodige avføringer, inntørking, skriver Stefan Frafjord hos Lommelegen.noDiagnosen stilles som regel med den klassiske «sykehistorien» kvalme, diare, oppkast og magesmerter noen timer etter inntak av mat. Ofte har andre som har spist det samme måltidet lignende plager. LES OGSÅ: Disse kjøkkenreglene bør du følge
Drikk mye
Kjøtt, grønnsaksretter og desserter har for vane å gi diaré. Ris og risretter gir ofte oppkast.Vanligvis går sykdommen over av seg selv i løpet av 12-24 timer. Det finnes ingen spesifikk behandling mot matforgiftning. Det anbefales å drikke rikelig vann eller saft mens sykdommen pågår. I alvorlige tilfeller, særlig hos små barn og eldre personer, kan sykehusinnleggelse med væske og næringstilførsel bli nødvendig for å unngå uttørking og dårlig ernæring.LES OGSÅ: Derfor bør du droppe isbitene på ferienSeks regler
Vil du unngå dette, refererer Livestrong.com til seks forhåndsregler du bør ta hensyn til:1. Trygg mat og rent vann
Noen matvarer er hyppigere knyttet til matforgiftning. Kjenner du til de matvarene som oftest kan gjøre skade, kan du ta gode avgjørelser. Og du, ikke spis mat som har falt på gulvet.2. Vask alt
Å vaske mat, hender, arbeidsflater og arbeidsredskaper ordentlig er et av de viktigste grepene du tar for å forhindre smitte gjennom mat.3. Hold kjøtt og grønt separat
Hold rå og tillaget mat fra hverandre. Anbefalt rekkefølge for behandling av mat er at du behandler ferdigstekt mat først, deretter rå grønnsaker og til slutt rått kjøtt. Da minsker du sjansen for overføring av bakterier.4. Kok og stek
Tenk på to T'er - temperatur og tid. Bruk termometer og kjøkkenur, da er du sikker på at maten er kokt lenge nok, og har oppnådd riktig temperatur.5. Kjøl ned
Bakterier elsker varme, og vokser fort i romtemperatur. Rå matvarer bør komme i kjøleskap innen to timer - og innen én time dersom det er veldig varmt ute. Kjøleskap gjør bakteriene sløve. Ikke tin kjøtt på kjøkkenbenken. Melk og fløte, ferskt kjøtt, fersk fisk, skalldyr og produkter av disse vareslagene, bønnespirer, åpnet hermetikk og kokte eller snittede grønnsaker er eksempler på lett bedervelige matvarer.6. Rapporter matforgiftning
Flesteparten av de som blir matforgiftet melder aldri fra til Mattilsynet. Husk at du gjør venner, naboer og samfunnet en tjeneste dersom du rapporterer at du er blitt syk av mat. Husk å oppsøke lege dersom du er dårlig lenge. Selv om du ikke finner det nødvendig å kontakte lege, bør du likevel varsle Mattilsynet hvis du tror du har blitt syk av maten eller drikkevannet. Mattilsynet vil alltid vurdere om det er nødvendig å ta prøver av maten eller av stedet der den ble kjøpt. Ta vare på rester av maten du mener å ha blitt syk av, slik at Mattilsynet får mulighet til å ta prøver.Mattilsynet varsler også kommunelegen som eventuelt vil organisere arbeidet med å finne smittekilden dersom flere er blitt syke samtidig.LES OGSÅ: Ikke legg kjøttet på øverste hylleLes artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger