Passiv Røyking

Så fort kan passiv røyking skade

Øker blant annet risikoen for hjertesykdom og kreft.

PASSIV RØYKING: Det er ikke bare røykerne selv som utsetter helsa si for fare, passiv røyking er også svært skadelig. Foto: Shutterstock / Photographee.eu
PASSIV RØYKING: Det er ikke bare røykerne selv som utsetter helsa si for fare, passiv røyking er også svært skadelig. Foto: Shutterstock / Photographee.eu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Alle barn av åtti- og nittitallet husker kanskje røykskyen som hang under taket i stua og røykkvalte bilturer – i hvert fall hvis du hadde foreldre som røyket.

Men også på kafeer, restauranter og til og med på noen kjøpesentre måtte du se deg nødt til å vandre gjennom røykskyer fra dampende sigaretter. 

I dag er det strengere lover og regler når det kommer til røyking. Det er ikke bare å tenne seg opp en sigarett hvor enn du er, nå må man ta hensyn til barn og ikke-røykere. Det skulle bare mangle. 

STUMPET RØYKEN: Heldigvis for mr. Big stumpet Carrie Bradshaw røyken på slutten av "Sex- og singelliv", som gikk sin seiersgang på tv-skjermer verden over på 2000-tallet.  Foto: HBO
STUMPET RØYKEN: Heldigvis for mr. Big stumpet Carrie Bradshaw røyken på slutten av "Sex- og singelliv", som gikk sin seiersgang på tv-skjermer verden over på 2000-tallet. Foto: HBO Vis mer

Fra tusenårsskiftet har det vært en jevn nedgang i antall røykere, og det er liten forskjell mellom kjønnene. Ifølge Folkehelserapporten 2014 røyker 15 prosent av den voksne befolkningen fast, mens 10 prosent røyker av og til.

Men det betyr likevel ikke at du er helt skjermet for passiv røyking. På hjemmefester, på busstoppet, eller utenfor utestedene på en fredagskveld – du kommer ikke helt unna røykskyene. Men hvor skadelig er det egentlig med «secondhand-smoke»? 

LES OGSÅ: Derfor er røyking mer skadelig for kvinner

Har betydning for en rekke sykdommer

Ifølge Folkehelseinstituttet finnes om lag 30 prosent av nikotinen i sigarettrøyk i hovedstrømsrøyken som røykeren inhalerer, mens om lag 70 prosent finnes i sidestrømsrøyken som går ut til omgivelsene. 

Men tobbaksrøyken inneholder i alt rundt 4000 ulike stoffer, og 90 prosent av dette siver ut i sidestrømsrøyken. Å utsette andre for passiv røyking er med andre ord ikke helt ufarlig.

SKADELIG FOR OMGIVELSENE: Tobbaksrøyken inneholder i alt rundt 4000 ulike stoffer, og 90 prosent av dette siver ut i sidestrømsrøyken. Dette puster du inn uten å vite det. Foto: Shutterstock / Vasilchenko Nikita
SKADELIG FOR OMGIVELSENE: Tobbaksrøyken inneholder i alt rundt 4000 ulike stoffer, og 90 prosent av dette siver ut i sidestrømsrøyken. Dette puster du inn uten å vite det. Foto: Shutterstock / Vasilchenko Nikita Vis mer

Forsker ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS), Elisabeth Kvaavik, forteller at det er forsket mye på sammenhengen mellom passiv røyking og helse, og det er funnet tydelige sammenhenger for en del sykdommer. 

– Det er vanskelig å svare på akkurat hvor skadelig passiv røyking er, men det er sikkert at passiv røyking er av betydning for enkelte sykdommer, og mindre viktig for andre, forteller hun.

Sykdommer og tilstander som med sikkerhet påvirkes av passiv røyking er hjerte-karsykdom, respirasjonssykdommer og lungekreft. KOLS-symptomer kan også forverres av passiv røyking.

– Det er forskning som tyder på at passiv røyking også kan påvirke glukosestoffskiftet og derigjennom øke risikoen for diabetes type to, sier hun og legger til:

– Mange mennesker vil også kunne oppleve at røyken gir kløe i øynene, svie i halsen og annen irritasjon av luftveier og slimhinner. Små barn er ekstra følsomme og kan reagere med mellomørebetennelse og hoste på passiv røyking.

UBEHAGELIG OG SKADELIG: På verdensbasis dør om lag 600.000 mennesker årlig som følge av passiv røyking, og rundt en fjerdedel av dødsfallene er blant barn.  Foto: Shutterstock / Image Point Fr
UBEHAGELIG OG SKADELIG: På verdensbasis dør om lag 600.000 mennesker årlig som følge av passiv røyking, og rundt en fjerdedel av dødsfallene er blant barn. Foto: Shutterstock / Image Point Fr Vis mer

LES OGSÅ: Kvinnelige røykere har høyere risiko for tykktarmskreft

Jo mer du eksponeres, jo verre er det

WHO har beregnet at om lag 600.000 mennesker dør som følge av passiv røyking årlig i verden, og at om lag en fjerdedel av dødsfallene er blant barn. 

– I Norge er det beregnet at et sted mellom 50.000 og 100.000 barn er utsatt for passiv røyking i dag. Dette tallet vil imidlertid reduseres ganske hurtig på grunn av en synkende andel røykere i befolkningen og økt bevissthet omkring farene ved passiv røyking, forteller Kvaavik.  

Det finnes ingen sikker nedre grense for ufarlig eksponering for tobakksrøyk fra andres røyking, men dersom du kun utsettes for sigarettrøyken i sjeldne tilfeller vil dette ha liten betydning for helsa. 

– Hvor farlig passiv røyking er avhenger av hvor mye og hvor ofte du er eksponert, og om eksponeringen skjer innendørs eller ute.

– En halv time i bil der noen røyker betyr mindre enn om du hver dag må kjøre i en bil der noen røyker. Før vi fikk røykeloven var bartendere og kelnere i svært høy grad utsatt for passiv røyking, og denne yrkesgruppen fikk betydelig bedre helse etter at røykeloven ble innført, sier forskeren.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer