VOKSER FORT: Håret til en person av europeisk opprinnelse vokser i gjennomsnitt én centimeter i måneden.  Foto: Getty Images/Eyecandy Images RF
VOKSER FORT: Håret til en person av europeisk opprinnelse vokser i gjennomsnitt én centimeter i måneden. Foto: Getty Images/Eyecandy Images RF Vis mer

Hår

Så fort vokser håret ditt

- Bruk av produkter har lite å si for lengde, forklarer hudlege Ole Martin Rørdam.

Publisert
Hår er noe alle kvinner og svært mange menn er opptatte av, og de fleste av oss drømmer om en sunn og glansfull manke.

Likevel er det ikke bestandig slik at lokkene blir myke, vakre eller lange som vi ønsker, og akkurat når det gjelder lengde har ikke nødvendigvis stell og behandling så mye å si.

LES OGSÅ: Ti ting du bør vite om hår

GENETISK: Blir ikke håret ditt lenger? Det er fordi hårlengde - i likhet med hårfarge, er genetisk/arvelig betinget.  Foto: Getty Images
GENETISK: Blir ikke håret ditt lenger? Det er fordi hårlengde - i likhet med hårfarge, er genetisk/arvelig betinget. Foto: Getty Images Vis mer

Gener påvirker hårfarge og lengde

Ifølge hudlege Ole Martin Rørdam, som jobber på hudavdelingen ved St. Olavs Hospital og privat i Trondheim (Dermatologi.no – ekstern lenke) er nemlig hårlengde - i likhet med hårfarge, genetisk betinget.

- Det er arvelig betinget hvordan hårrøttene er programmert til å vokse og slutte å vokse. Det er også etniske variasjoner i hvordan håret vokser ut, har han tidligere uttalt til KK.no:

- Hvilke produkter man bruker har nok lite å si for hårveksten og lengde.


Håret ditt og hvert enkelt hårstrå har også en fast vekstsyklus. Det vokser i to til seks år, før det går inn i en hvileperiode på to til seks måneder, og så faller det av.

Deretter går hårsekken inn i en dvaleperiode på rundt tre måneder, før et nytt hårstrå vokser frem. Til enhver tid er 90 prosent av hårstråene våre i en hvileperiode.

LES OGSÅ: Sjekk hva hårfargen sier om helsen din

Vokser cirka én centimeter i måneden

Hva slags tempo håret ditt vokser i har også sammenheng med gener og opprinnelse – som har mye å si for hva slags form hårsekkene dine har.

Dersom du for eksempel er av europeisk opprinnelse, vil håret ditt - i gjennomsnitt, kunne vokse cirka én centimeter i måneden, eller 0,035 centimeter i døgnet, skriver Daily Mail på sin helsenettside (ekstern lenke).

Til sammenligning vil håret til personer av afrikansk avstamning – som har mer spiralformede hårsekker, ha en tendens til å vokse saktere – cirka 0,027 centimeter i døgnet, eller 0,8 centimeter i måneden.

Når det gjelder veksten av annet kroppshår - under armer, på bein, øyevipper, bryn, kjønnsorganer - vil også dette variere fra person til person.

I gjennomsnitt regnes det som normalt å ha en kroppshårvekst på mellom 0,48 centimeter i måneden (0,06 centimeter per døgn) og 1,5 centimeter i måneden (0,05 centimeter per døgn).

Skjegg hos menn vokser i omtrent samme hastighet som hodehår. Tempo på hårveksten øker imidlertid etter at mannen fyller 40 år.

LES OGSÅ: Derfor blir håret fett OG tørt

100 DAGER: Det tar cirka 100 dager fra øyevippen faller ut til den er fullt utvokst igjen.  Foto: Aina Kristiansen / www.pudderkvastrabagast.com
100 DAGER: Det tar cirka 100 dager fra øyevippen faller ut til den er fullt utvokst igjen. Foto: Aina Kristiansen / www.pudderkvastrabagast.com Vis mer

Øyevipper og bryn stopper å vokse

Til forskjell fra håret på hodet vil imidlertid øyebryn og øyevipper automatisk slutte å vokse på rundt to centimeters lengde. Deretter vil de falle ut og bli erstattet.

Både øyebryn og øyevipper har en praktisk funksjon, og er tilstede for å beskytte øynene mot svette, regn og skitt. Ifølge Ole Martin Rørdam kan det imidlertid ta opp mot 100 dager før en fullvokst vipp er på plass igjen etter at den har falt ut.


- Øyevipper er som hår ellers på kroppen. Hensikten med øyevippene er naturligvis å beskytte øynene, men fungerer også som et skjønnhetstrekk. Vippene vokser i tre forskjellige stadier: anagen, catagen og telogen. Anagen er vekststadiet, har han forklart:

- Den anagene fasen for øyevipper er kortere enn for hår ellers på kroppen og øyevippene er derfor også kortere enn håret ellers.

Så fremt du ikke har påført alvorlig skade på selve hårsekken til vippen (noe som er sjeldent), eller har en spesiell sykdom, vil de altså vokse ut igjen - selv om det tar litt tid.

I likhet med resten av kroppshåret ditt vil også øyevippene dine eldes etter hvert som årene går.

Og ja, de kan faktisk miste farge og lengde også!

- Øyevipper vil påvirkes av aldring som håret ellers på kroppen. Aldring gjør at de blir kortere, tynnere og etter hvert også kan miste farge, forklarer Rørdam.

LES OGSÅ: Dette kan ødelegge vippehårene dine

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer