Negler

Så fort vokser neglene dine

Stemmer det at sommer og sol påvirker vekst og lengde?

NEGLER: Det stemmer at neglene våre vokser raskere om sommeren enn om vinteren, men akkurat hva det skyldes finnes det ingen klar dokumentasjon på.  Foto: Dayzi - Fotolia
NEGLER: Det stemmer at neglene våre vokser raskere om sommeren enn om vinteren, men akkurat hva det skyldes finnes det ingen klar dokumentasjon på. Foto: Dayzi - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du lagt merke til at neglene dine vokser betydelig raskere om sommeren enn om vinteren?

Da er du nok ikke den eneste, for det kan nemlig virke som om sollys, bading og sommervarme har en positiv effekt på neglene våre.

Men er det egentlig tilfelle, eller er det rett og slett bare noe vi innbiller oss?

LES OGSÅ: Hva skyldes de hvite flekkene på neglene?

Ingen klar dokumentasjon

Ann-Kristin Stokke, som er fagsjef hos Skintific AS, forteller til KK.no at det stemmer at neglene våre vokser raskere om sommeren enn om vinteren, men hun har ikke har sett noen klar dokumentasjon på hva det skyldes.  

SOL, SOMMER OG SALTVANN: En kombinasjon av disse tingene, og økte nivåer av vitamin d, gjør mest sannsynlig at neglene vokser raskere om sommeren.  Foto: Tanouchka - Fotolia
SOL, SOMMER OG SALTVANN: En kombinasjon av disse tingene, og økte nivåer av vitamin d, gjør mest sannsynlig at neglene vokser raskere om sommeren. Foto: Tanouchka - Fotolia Vis mer

- Negler vokser litt individuelt, men gjennomgående så vokser de litt raskere i sommerhalvåret. Det meste går jo litt raskere om sommeren, som for eksempel cellefornyelsen i huden, men akkurat når det kommer til negler så har jeg ikke sett noen klar dokumentasjon på dette.

Videre forteller hun at forskere hos Illustrert Vitenskap skriver at heller ikke de vet hvorfor neglene vokser i ulikt tempo, men at de tror det kan henge sammen med hvor mye blod - og dermed også oksygen og næringsstoffer - som når frem til cellene i bunnen av neglen.

- Kanskje er det økt blodgjennomstrømning som gir tilgang på ekstra oksygen og næringsstoffer som gjør at neglene vokser raskere i sommerhalvåret. Vi har levende celler i bunnen av negleroten, og når disse dør blir de forhornet og proteinet kreatin dannes. Keratin beskytter neglen mot bakterier og sopp, forklarer hun.

Tone Lise Forbergskog, som er Daglig Leder ved Tone Lise Akademiet i Oslo, forteller til KK.no at den raske veksten også kan skyldes et økt inntak av D-vitamin.

- Kroppen vår trives generelt bedre når det er varmere i luften og solen skinner. Solen gir oss blant annet D-vitaminer, og dette er utrolig bra for både huden, håret og neglene våre – og kan derfor være en av årsakene til at neglene vokser som de gjør om sommeren, sier hun.

SOL OG SOMMER: En av årsakene til at neglene våre vokser raskere om sommeren er at kroppen vår trives generelt bedre når det er varmt ute. I tillegg gir solen oss D-vitaminer som er bra for hud, hår og negler.  Foto: yellowj - Fotolia
SOL OG SOMMER: En av årsakene til at neglene våre vokser raskere om sommeren er at kroppen vår trives generelt bedre når det er varmt ute. I tillegg gir solen oss D-vitaminer som er bra for hud, hår og negler. Foto: yellowj - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Vitamin D-mangel kan gjøre deg slapp, sliten og deprimert

Så fort vokser neglene

En fingernegl vokser cirka 0,1 millimeter om dagen, noe som vil si at den vil være helt skiftet ut i løpet av tre til seks måneder.

På tærne kan det derimot ta opp mot ett til ett og et halvt år å gro en ny negl.

Det er helt individuelt hvor fort neglene vokser, og det er mange faktorer som kan være med å påvirke det.

For eksempel er det slik at jo lengre fingre du har, jo lengre blir neglene dine. Langfingerneglen din vil altså vokse raskest og bli lengst, mens tommelfingerneglen vil vokse tregere og bli kortere.

- Kjønn og alder kan også påvirke veksten. Neglene vokser raskere hos menn enn hos kvinner, bortsett fra når kvinner er gravide. I tillegg vokser de mye saktere etter du har rundet 30-årsdagen din, så det er en del faktorer som kan spille en rolle for hvor fort akkurat dine negler vokser, sier Stokke.

UNDER- OG OVERLAKK: Du bør bruke en under- og overlakk på neglene da dette både beskytter og styrker dem.
UNDER- OG OVERLAKK: Du bør bruke en under- og overlakk på neglene da dette både beskytter og styrker dem. Vis mer

LES OGSÅ: Neglelakktriksene du virkelig bør kunne

Beskytt neglene dine mot solen

Om du ønsker å beholde de lange, fine neglene dine i sommer, mener Stokke det kan være lurt å ha i bakhodet at neglene dine, som resten av kroppen, trenger beskyttelse i varmen.

- Det kan være lurt å bruke noen gode negloljer og neglebåndskremer, da neglene og neglebåndene gjerne blir tørre og sprukne om sommeren. Det finnes også mange forskjellige negleforsterkere og lakker som kan styrke neglene dersom du har skjøre negler som lett splittes, sier hun.

En god negleolje vil fukte og pleie neglene dine, og tidligere har KK.no skrevet at du bør smører inn neglene og neglebåndene med olje annenhver dag. Aller best er det om du gjør dette rett før du legger deg, for da får oljen jobbe uforstyrret av håndvask og annet i omtrent åtte timer.

Det finnes egne neglebåndsoljer som du påfører enten med pensel eller med en pipette (dråpeteller), men du trenger ikke nødvendigvis å investere i en egen olje. Olivenolje eller mandelolje funker ypperlig også for neglene, så ikke la det stoppe deg om du ikke har en olje beregnet på nettopp neglene.

Forbergskog forteller at i tillegg til å bruke neglebåndsoljer og gode håndkremer, kan det også være lurt å ha en lakk på neglene om sommeren.

- Jeg anbefaler deg å nesten alltid ha en lakk på neglene – det beskytter og styrker dem.  Husk alltid å bruke en god under- og overlakk. Ønsker du ikke å ha noen farge på neglene kan du kun bruker over- og underlakk, eller kun en negleforsterker.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer