Brød

Så grovt bør brødet være - og slik vet du at det faktisk er det

Mange av oss blir for opphengt i farge og grovhetsskalaen.

BRØDMAT: Det er lurt å velge grovt brød. men hvordan kan man egentlig vite om brødet er grovt nok?  Foto: KK
BRØDMAT: Det er lurt å velge grovt brød. men hvordan kan man egentlig vite om brødet er grovt nok? Foto: KK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Er du en av dem som spiser mye brød? Da har du helt sikkert fått med deg at du bør velge grovt fremfor lyst

Et godt grovbrød inneholder nemlig flust med fullkorn, som igjen er pakket med sunne næringsstoffer, deriblant kostfiber som gir deg stabilt blodsukker og metthet som varer. 

Det er imidlertid ikke alltid like lett å slå fast om et brød er grovt eller ikke, da butikkhyllene florerer av ulike brødsorter med navn og farger som tilsier at de er den reneste sunnhet. 

Så hvordan kan man egentlig sjekke om et brød er grovt eller ikke?  

LES OGSÅ: Så mye brød kan du spise daglig

Ikke la deg lure av fargen 

Jeanette Roede, som er konseptsjef i Grete Roede AS, forteller at en felle mange går i er at de velger brød ut i fra fargen. 

- Det er ikke lurt å velge brød etter hvor mørkt det er, da mange av produsentene farger brødene sine i en mørkere nyanse, slik at de skal se grovere og sunnere ut enn det de egentlig er. 

- I tillegg er det ikke nødvendigvis slik at alle mørke brød er grove, og alle lyse brød er fine. Et godt eksempel på dette er havrebrød som er lyst i fargen, men likevel grovt, sier hun.  

IKKE VELG ETTER FARGEN: Her er faktisk det lyse brødet til venstre grovest.  Foto: KK
IKKE VELG ETTER FARGEN: Her er faktisk det lyse brødet til venstre grovest. Foto: KK Vis mer

LES OGSÅ: Sunnere å bake brød uten mel?

Grovhetsskalaen er ikke alltid presis 

Camilla Andersen, som er ernæringsfysiolog, har tidligere fortalt at det også er fort gjort å la seg lure av grovhetsskalaen på brødene - altså, den lille sirkelen med fire kakestykker som indikerer hvor grovt brødet er. 

– Med en inndeling i fire «kakestykker» blir det enkelt for produsenten å «lure» seg til å fylle tre av fire, selv om brødet bare er 51 prosent grovt. 

- Hvert «kakestykke» eller «trekant» tilsvarer 25 prosent, og straks produsenten overstiger dette - selv om det bare er med én prosent, kan de fylle et kakestykke til, forklarer hun. 

Dermed kan det være at brødet bare er 51 prosent grovt, når du trodde det var 75 prosent - akkurat som på bildet nedenfor. 

- Dette er likevel en grei pekepinn som gjør det lettere å være trygg på at du velger de grove brødene, sier Roede. 

BRØDSKALAEN ER IKKE HELT PRESIS: Dette brødet har tre kakestykker gravert, men er kun 51 prosent grovt.  Foto: KK
BRØDSKALAEN ER IKKE HELT PRESIS: Dette brødet har tre kakestykker gravert, men er kun 51 prosent grovt. Foto: KK Vis mer

LES OGSÅ: Slik vet du at brødet er grovt nok

Sjekk brødets grovhetsprosent 

Dersom du ønsker å finne ut nøyaktig hvor grovt brødet er, anbefaler Roede deg å ta en titt på varedeklarasjonen bak på brødposen

- Grovhetsskalaen kan være grei å bruke, men det beste er å sjekke varedeklarasjonen på baksiden av brødet hvor alle ingrediensene står oppgitt i rekkefølge etter mengde.

- Hvis sammalt eller grovt mel står foran hvetemel, kan du regne med at brødet er ganske grovt – og jo flere grove meltyper som står oppgitt, jo bedre er det. 

- Mange av brødene på markedet oppgir nå i prosent hvor grove de, så dette vil være det aller beste å sjekke og nøyaktigste å sjekke. 

Hvor mange prosent vil du si at et grovt brød skal være? 

- Hvis brødet er mer enn 50 prosent grovt er det bra. Av og til er de disse brødene mer kaloririke enn de lyse, men til gjengjeld orker man mindre av dem da de metter såpass godt, sier hun. 

Vi gjør oppmerksom på at Aller Media er deleier i Grete Roede AS.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer