Date

Så kjapt blir stillhet pinlig

Kun fire sekunder.

Oi, oi, oi. Har du også vært i en situasjon det det hele ble så taust og stille at du bare ville grave deg gjennom gulvet? Foto: www.imagesource.comAll Over Pr
Oi, oi, oi. Har du også vært i en situasjon det det hele ble så taust og stille at du bare ville grave deg gjennom gulvet? Foto: www.imagesource.comAll Over Pr Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Du har garantert opplevd det:

Stått i heisen med en fremmed og begge skal laaangt opp i etasjene, ...eller ventet på bussen med en du såvidt er på hils med, og det er tiii minutter i kollektivfarkosten skal vise seg, ...eller vært på date med en du ikke kjenner så godt og ikke aaant hva du skal si nå.

Les også: Her er samtalemenene han hater

Pinlig taushet er, ...ja, pinlig. Og det er jo ingen hyggelig opplevelse.

Ifølge resultatene i en studie den nederlandske psykologen Namkje Koudenburg tar det kun fire sekunder før stillhet oppfattes som pinlig.

Derfor blir det pinlig

Hvorfor er det så ille å oppleve at det blir taust mellom deg og den du prater med?

Koudenburg jobber ved universitetet i Groningen, og hun mener å ha forsket seg fram til svaret.

- Når samtalen flyter er det et tegn på at alt er ok. Du tilhører en gruppe og dere er enige med hverandre. Alle har behov for å oppleve tilhørighet, og det er dette behovet du får dekket når kommunikasjonen går greit.

Verre er det jo når samtalen går i stå. I forsøk Koudenburg gjorde rapporterte testpersoner at de ble stresset, redde, såret og følte seg avvist når tausheten ble pinlig.

Dette er jo ikke akkurat følelser som bygger opp om selvbildet og opplevelsen av samhørighet.

Slik får du bedre flyt i praten

Så hva gjør du for å oppnå god kommunikasjon? Her er noen tips vi tidligere har presentert her på KK.no:

 • Vær tydelig på hva du vil. Spesielt kvinner er ofte indirekte.
 • Be om det du vil ha. Trenger du få ut frustrasjonen over sjefen, si det. Hvis ikke kan partneren lett tro du ber om at han skal løse problemene. Det er to forskjellige ting.
 • Lytt med empati og respekt. Gjelder begge kjønn.
 • Når det gjelder mer formelle møter, er det bra å ha en tydelig struktur med ordstyrer, dagsplan og begrensede tidsrammer. Da får alle komme til ordet.
 • I hjemmet kan det være lurt å prate om hvordan dere prater. Om du føle at kun partneren din får rom til å prate - eller du trenger å ta opp noe, si det.
 • Kjøp ikke kjønnsargumentene á la «Det prater ikke jeg om, for jeg er ikke sånn».
 • Ta aldri for gitt at din partner forstår hvordan du tenker eller hva du føler.
 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer