FORDØYELSE: Hvor lang tid kroppen bruker på å fordøye mat er individuelt, men alt mellom 16 og 30 timer er vanlig.  Foto: Maridav - Fotolia
FORDØYELSE: Hvor lang tid kroppen bruker på å fordøye mat er individuelt, men alt mellom 16 og 30 timer er vanlig. Foto: Maridav - Fotolia Vis mer

Fordøyelse

Så lang tid bruker du på å fordøye mat

Det tar lenger tid enn mange tror.

Hver dag spiser vi minst tre måltider. Og om vi er smarte, så består føden vi inntar av en variert miks av langsomme karbohydrater, proteiner, frukt, grønnsaker og sunt fett.

Har du noen gang lurt på hva som egentlig foregår i fordøyelsen, og hvor lang tid denne prosessen tar?

LES OGSÅ: Oppblåst? Slik blir magen flat igjen
Starter med tyggingen

Mange tenker at fordøyelsen starter i magesekken, men det stemmer ikke. Du begynner allerede prosessen i munnen, når du tygger maten. Jo bedre du tygger, jo lettere blir det for magen og tarmene å få til sine oppgaver.

Tygg derfor maten godt, slik at du bryter ned bitene, og lar spyttets enzymer få startet nedbrytningsprosessen.

Da blir det lettere for magen og magesyren å kverne maten så den kan slippes videre til tynntarmen.

Tynntarmen trekker ut næringen

Det er i tynntarmen kroppen trekker ut de næringsstoffene som finnes i maten du har spist. Maten som ligger i magesekken blir sendt videre til tynntarmen i passende porsjoner. Når dette skjer tilsettes også viktige stoffer fra bukspyttkjertelen og galleblæra. Så bruker tynntarmen tid på å trekke ut nyttestoffene fra maten.

Når det er gjort, skyves restavfallet ut i tykktarmen, der fuktighet og viktige salter blir trukket ut.

Så, tilslutt, ender det vi ikke har bruk for i toalettet. (Se en detaljert video som viser hvordan fordøyelsessystemet fungerer nederst i saken.)

STERK KOST: En biff smaker godt, men er tung å fordøye for magen. Foto: KK
STERK KOST: En biff smaker godt, men er tung å fordøye for magen. Foto: KK Vis mer

Hvor lang tid tar det?

Dette er, med andre ord, en ganske omfattende prosess. Men spørsmålet er hvor lang tid det egentlig tar fra vi spiser noe til det ender i doskåla?

Dette varierer veldig fra person til person, og kommer også an på hva slags mat du har spist. Stort sett dreier det seg om rundt 24 timer.

Av disse bruker magen rundt 2-3 timer på å kverne opp maten - noe som forklarer hvorfor vi oftest blir sultne igjen rundt 3 timer etter forrige måltid. Det skal sies at om du har spist et veldig stort måltid, eller et som er tungt fordøyelig, tar dette lenger tid.

Når maten er tilstrekkelig nedbrutt sendes den videre til tynntarmen. Tynntarmen har en «behandlingstid» på 4-5 timer. Så, rundt 6-8 timer etter at du spiste måltidet, går matrestene videre til tykktarmen. Her beveger maten seg sakte gjennom systemet, før den omtrent 16-18 timer senere sender oss på toalettet. Totalt sett rundt 24 timer, altså.

Når dette er sagt regnes faktisk alt fra 16-30 timer som normalt, ifølge Dr Anton Emmanuel, gastroenterologist ved University College Hospital, London, som svarte på dette i en artikkel hos Daily Mail.
Fiber får fart, fett og kjøtt bremser

Som nevnt avhenger hastigheten på fordøyelsesprosessen av hva slags mat du har spist. Fiberrik mat som frukt, grønnsaker og grove kornprodukter vil øke tempoet på fordøyelsesprosessen, mens tunge måltider bestående av rødt kjøtt og/eller mye fett vil gjøre at ting går tregere - faktisk kan det ta opptil 72 timer å kvitte seg med alt.

Hva med mais? Du har sikkert opplevd at mais ikke blir skikkelig fordøyd? Det er fordi de inneholder mye cellulose, et stoff vår fordøyelse ikke er så god til å bryte ned. Dyr klarer dette mye bedre.

LES OGSÅ: Få fiberet til å funke

Hva når du får diaré?

Hvis du spiser mat som inneholder bakterier fordøyelsen din ikke tåler, vil du få diaré, og i noen tilfeller også oppkast. Hvor raskt det går fra du spiser disse bakteriene til du får symptomer avhenger av hva slags bakterier det er. Noen blir oppdaget av magen umiddelbart, og da kan diareen sette i gang veldig kort tid etter måltidet.

Andre ganger er det først i tynntarmen eller tykktarmen bakteriene gjør skade, og dermed kan det like gjerne være måltidet du spiste for 8 timer siden eller til og med dagen før som har skylda.

LES OGSÅ: Slik unngår du å bli matforgiftet

SLIK FUNGERER FORDØYELSEN:

HUSK: Å tygge maten godt gir deg bedre fordøyelse. Foto: Getty Images/Comstock Images
HUSK: Å tygge maten godt gir deg bedre fordøyelse. Foto: Getty Images/Comstock Images Vis mer

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: