Gåtur

Så langt må du gå hver uke

For å oppnå full effekt for både kropp og hjerne må du gå én mil hver uke.

BRA, OGSÅ FOR HJERNEN: En studie gjort ved University of Pittsburgh viser at de som går en mil i uken har mindre risiko for hjernesvinn i alderdommen.
BRA, OGSÅ FOR HJERNEN: En studie gjort ved University of Pittsburgh viser at de som går en mil i uken har mindre risiko for hjernesvinn i alderdommen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Du trenger ikke gå så langt før du har fått den daglige mosjonen som norske myndigheter anbefaler.

Med tre gåturer i uka er det mulig å holde en stabil vekt. Annen trening er selvfølgelig også supert, og nødvendig hvis du vil ned i vekt.

Det gunstige med gåturer er likevel at de er lett tilgjengelige, gratis, og passer for alle uansett form og vekt.

Nå har amerikanske forskere funnet enda en grunn til at du bør ta beina fatt.

Holder både hodet og kroppen i form

Er du glad i å gå, kan du nemlig holde hodet friskt. En studie gjort ved University of Pittsburgh viser at de som går en mil i uken har mindre risiko for hjernesvinn i alderdommen.

Fysisk aktivitet gjør nemlig at alle kognitive evner holder seg mer intakte selv om du blir eldre. Og jo mer du går, jo bedre er sjansene dine. Den positive sammenhengen mellom hjernevev og gåturer fantes hos de som gikk minst 10-15 kilometer i uka. Kilometerne kan fint deles på flere dager, for eksempel på små tokilometersturer fem dager i uka.

Slik får du maks ut av gåturen.

Unngå å bli glemsk

- Vi tenker ofte på hukommelsestap og glemskhet som uunngåelige deler av det å bli eldre. Men denne studien viser at vi kan bevare både hukommelse og hjernevev langt inn i alderdommen hvis vi opprettholder en aktiv og engasjert livsstil hvis man går minst en mil i uka, sier Kirk I. Erickson ved Pittsburgh University til Samvirke.dk.

Forbrenner man mer i kulda? Her får du svaret.

Gå fortere

Turer er perfekt for dem som ikke har trent så mye. Etterhvert kan du også gjøre gåturen til en kalori-killer. Trikset er å sette opp farten. Å gå med innlagte fartsetapper gjør at du forbrenner mer kalorier, og hjelper deg å komme i form mye raskere. I tillegg vil det å sette seg mini-mål gjøre at du holder på motivasjonen lenger.

Finn deg en fin rute som tar omtrent tre kvarter å gjennomføre. Forsøk så å få den 45 minutter lange treningsløypa di til å bli en runde du bruker 40 minutter på. Men ikke gå hele turen i et raskere tempo for å kutte ned på minutter brukt. I stedet legger du inn små intervaller, der du øker tempoet. Hvis du bruker 40 minutter på en slik treningsøkt, forbrenner du 195 kalorier, ifølge Health.com.

Flere undersøkelser viser at en halvtimes gåtur hver dag gjør underverker for helsen selv om du deler turen opp i ti minutters etapper. Og går du én time fem ganger i uken er det nok til at du ser resultater.

Jo da, shopping er også trening

Rekker du ikke sette av tid til turer i skog og terreng, kan du begynne med å for eksempel gå hjem fra jobb. Det kan også være god trening i litt shopping. Etter en halvtime fra butikk til butikk har du svidd av 100 kalorier. Men hva får man egentlig gjort på en halvtime? Hvorfor ikke ta en halvtime til? Nå har du en god grunn til å prioritere å øke garderoben framfor muskelmassen: Ukentlig brenner vi av nesten 923 kalorier på shopping. Det tilsvarer tre store stykker gulrotkake med glasur.

Slik kommer du i bedre form:


Skal kondisen øke, må nemlig også pulsen øke. Det finnes flere måter å øke pulsen på, slik at gåturen blir ekte trening.
Se bare her:

1. Gå i intervaller

Variere mellom å gå så fort du kan og å gå i vanlig tempo. Får du opp drivet, får du også opp pulsen. Dermed får du bedre effekt av treningen. Dette er grunnen til at du bør trene utendørs.

2. Gå de tunge bakkene

Det lønner seg å finne en bakke eller to på gåturen, slik at du får opp dampen innimellom.

3. Legg på med ekstra vekter

Går du med tung sekk, vektbelte eller vektmansjetter må du bruke musklene litt ekstra. Dermed blir treningseffekten enda større. Så lenge må du gå for å forbrennebrenne sjokoladen.

4. Bruk staver

Hvis du går med staver, kan du holde et høyere tempo spesielt i motbakker, fordi du ikke får like fort melkesyre. Dermed blir treningseffekten bedre. Når du går i terreng, får du samtidig trent kjernemusklene dine.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer