Ekteskap

Så lenge bør dere vente med ekteskap

- Det er «farlig» å ta viktige avgjørelser for tidlig, sier ekspertene.

EKTESKAP: Ifølge ekspertene kan det være lurt å vente med ekteskap til den mest intense forelskelsen har gått over. Foto: (c) LightWave/Corbis/All Over Press
EKTESKAP: Ifølge ekspertene kan det være lurt å vente med ekteskap til den mest intense forelskelsen har gått over. Foto: (c) LightWave/Corbis/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du og kjæresten din nettopp truffet hverandre, men er likevel stålsikre på at dere er de rette for hverandre og vurderer nå å gifte dere?

Ifølge ekspertene gjør dere lurt i å vente med å ta forholdet et steg videre, da det, som du sikkert vet, sies at forelskelse gjør blind.  

LES OGSÅ: Er det ok å si «nei» til frieriet?

Avstand mellom følelser og fornuft

Forelskelse er noe av det mest intense vi kan oppleve følelsesmessig, og derfor kan det - ifølge Hilde Buserud, som er par- og familieterapeut, fort bli stor avstand mellom fornuft og følelser.

- Å være nyforelsket med hormoner som flyter i hele kroppen er en deilig følelse -vi kjenner oss nære partneren og kan ikke se for oss et annet liv enn det sammen med ham eller henne. Det som er «farlig» i denne perioden er at tanken på at vanskelige dager og tunge avgjørelser vil komme er mer eller mindre ikke-eksisterende.

EKSPERTEN: Peder Kjøs. Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr
EKSPERTEN: Peder Kjøs. Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr Vis mer

- Med dette i bakhodet, vil det være viktig å vente med å inngå ekteskap til denne første fasen er over. Til hverdagen kommer og hormonene legger seg i de folder som vil vare livet ut. Med dette som bakgrunn vil du inngå et ekteskap som tåler de ulike fargene og nyansene et parforhold har med seg, samt de sidene ved partneren du ikke klarte å se i den nyforelskede fasen, forteller hun til KK.no.

Vent til forelskelsen har lagt seg

Peder Kjøs, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv, mener i likhet med Buserud at en bør vente med ekteskap til forelskelsen har lagt seg.

- En bør absolutt vente med å ta slike avgjørelser, da en mest sannsynlig overdriver personens gode sider og overser de mindre gode – slik alle gjør når de er forelsket.

- Det er ikke til å komme unna at vi har en tendens til å overdrive likheter og hvor godt vi passer sammen fordi dette gir en god følelse. Men når man skal velge en å gifte seg med, så mener jeg det kan være lurt å bruke litt mer tid, forteller han til KK.no.

NYFORELSKET: Når en er nyforelsket er det ofte stor avstand mellom fornuft og følelser. Derfor bør man ikke ta store avgjørelser i denne fasen av forholdet.  Foto: puhhha - Fotolia
NYFORELSKET: Når en er nyforelsket er det ofte stor avstand mellom fornuft og følelser. Derfor bør man ikke ta store avgjørelser i denne fasen av forholdet. Foto: puhhha - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Når vennene dine ikke liker «ham»

Ender ofte i skilsmisse

Siden forelskede personer ofte tar valg de kanskje ellers ikke ville tatt, mener Buserud sjansen er stor for at et forhastet ekteskap ikke vil gå på skinner så fort de intense følelsene begynner å dabbe av.

- I en perfekt verden ville alle ekteskap være planlagt, gjennomtenkt og lykkelige. Dessverre er det ikke slik i den virkelige verden, og noen giftemål inngås nærmest i affekt eller lykkerus.

- I denne kategorien vil parets håndtering av hverdagens gråhet være avgjørende, samt hvordan de finner seg til rette med dette. Her vil terapi og hjelp utenfra være viktige faktorer for å etablere et forhold som kan vare over tid.  

Videre forteller hun at et fåtall av giftemålene også kan være i trass, nød og nærmest hevn.

- Konsekvensene av denne type giftemål er ikke vanskelig å se for seg. Med all sannsynlighet vil dette være forhold som er preget av mye annet enn gjensidig kjærlighet mellom to partnere og skilsmisseprosenten i denne type forhold er stor, sier hun.

SKILSMISSE: En stor andel av de som gifter seg i hast ender opp med å gå fra hverandre så fort den går hverdagen inntreffer.  Foto: gstockstudio - Fotolia
SKILSMISSE: En stor andel av de som gifter seg i hast ender opp med å gå fra hverandre så fort den går hverdagen inntreffer. Foto: gstockstudio - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Når den ene ikke er klar for barn

Vær helt sikker på avgjørelsen

Det kan altså være lurt å vente med ekteskap til forelskelsens intense rus er over, men hvor lenge dreier det seg egentlig om? Noen måneder, ett år eller flere år? Ifølge ekspertene varierer dette fra par til par.

- Ekteskap er for mange et endelig bevis på at det er oss to.  Samboere som gifter seg sier ofte at de ville over i en annen fase, eller at de ville vise hverandre og omverdenen hva de betyr for hverandre.  Det vil være stor variasjon fra par til par om hva som er lenge nok eller passe lenge å date eller være samboere før ekteskap kommer opp som tema.  

- Generelt vil det være viktig at det snakkes gjennom hva som er tanken bak ekteskap og hva som gjør at dette er viktig og riktig for dere, sier Buserud.

Kjøs mener også det er vanskelig å gi et fasitsvar, da vi alle bruker ulik tid på å bli godt kjent med hverandre.

- Regelen er nok mer at dere bør kjenne hverandre godt og ha vært mye sammen over en del tid, gjennom litt vekslende stemninger, heller enn at dere krysser av i kalenderen på en viss dato som er «passe langt fram», sier han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer