Te

Så lenge bør du ha teposen i koppen

Det tar mellom ett og fem minutter før de viktige antioksidantene i teen frigjøres i vannet.

IKKE LA DEG LURE AV FARGEN: Selv om tevannet ditt fort får farge, betyr ikke det at polyfenolene er løslatt fra tebladene enda. Mer informasjon om hvor lenge teen bør trekke finner du lenger nede i saken! Foto: Getty Images/iStockphoto
IKKE LA DEG LURE AV FARGEN: Selv om tevannet ditt fort får farge, betyr ikke det at polyfenolene er løslatt fra tebladene enda. Mer informasjon om hvor lenge teen bør trekke finner du lenger nede i saken! Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
En av årsakene til at te (både grønn, svart og andre typer) regnes som sunt, er det høye innholdet av polyfenoler – som er sterke antioksidanter.

LES OGSÅ: ALT du bør vite om antioksidanter

Viktige antioksidanter

Polyfenoler er blant annet viktige fordi de bekjemper frie radikaler i kroppen. De nøytraliserer trusselen fra de frie radikalene, og beskytter på denne måten kroppen mot ødeleggende betennelser og såkalt oksidativt stress.

I tillegg bidrar de til å fremme hjertehelsen ved å holde blodårene sunne.

Antioksidantene øker nemlig nitrogenoksidinnholdet i kroppen, og kan dermed hjelpe til med å hindre fettavleiringer på innsiden av blodårene. Og det er nettopp disse fettavleiringene som kan forårsake ulike former for hjerte- og karsykdommer.

I tillegg har polyfenolene vist seg å ha en gunstig effekt på overvekt, høyt kolesterol, samt Alzheimers.

Som om dette ikke var nok, så har tidligere forskning også til tydet på at polyfenoler kan spille en viktig rolle i kampen mot ulike kreftformer, deriblant lungekreft og kreft i tarmene.

LES OGSÅ: Drikken som hjelper mot forkjølelse

Trekketid er essensielt

Du trenger kanskje ikke så veldig mye mer info for å skjønne at polyfenoler er viktige for kroppen, og som nevnt kan du altså få i deg mye av disse stoffene gjennom å drikke ulike former for te.

Det som imidlertid er veldig viktig å huske, er at du lar teen din trekke lenge nok.

Polyfenolene i teen frigjøres nemlig kun når teen er varm, og det tar mellom ett og fem minutter fra du har teen i koppen med varmt vann til polyfenolene frigjøres.

LES OGSÅ: Grønn te holder deg sprek

Forskjell på pose og løsvekt

Som KK.no tidligere har skrevet bør du med andre ord ikke la deg lure av hvor fort tevannet farges.

Best resultatet får du nemlig ved å la teen trekke i 2-3 minutter hvis du bruker pose, eller 3-5 minutter dersom du bruker løsvekt.

Nå må det imidlertid sies at dersom du lar teen din trekke for lenge, så risikerer du at smaken forringes, og det går en hårfin linje mellom sunn og god, og sunn og vond te.

LES OGSÅ: Te er like bra som vann

Ikke bruk for varmt vann

KK.no har tidligere fått den britiske tekongen Stephen Twinings (ja, familien står bak temerket med samme navn) aller beste tips når det gjelder brygging av te og smak.

Og ifølge Twinings er én av de absolutt viktigste tingene at du ikke bruker for varmt vann.

Hva som er riktig temperatur avhenger av tetypen, men dersom vannet er for varmt forringes smaken og teen din blir bitter.

Mange som sier de ikke liker te uten melk eller sukker har enten valgt feil type te i forhold til hva de foretrekker smaksmessig, eller helt over for varmt vann.

Følg reglene under, og du unngår det siste.

Grønn te

Du må være meget forsiktig med grønn te. Husk at grønn te har særlig mange helsefordeler, men da må du trekke den riktig. 2-4 minutter trekketid er nok.

OBS: Bør trekkes i vann som holder maks 65 grader.

Hvit te

Hvit te er en svært delikat te som også er temperaturfølsom - riktignok ikke så mye som den grønne. Smaken er veldig mild, og skal du drikke flere typer te etter hverandre, bør denne komme først for ikke å bli slått ihjel av sterkere teer.

OBS: Bør trekkes i vann som holder maks 82 grader.

Svart te

Svart te er den aller mest robuste teen av alle typene, og kan uten problemer trekkes i vann som virkelig koker. Svart te bør trekke i minst 3 minutter, helst 4-6.

OBS: Kan trekkes i vann som holder over nitti grader.

Rooibos

Denne urteteen fra sørlige deler av Afrika er robuste saker. Kan behandles som svart te. Se over.

Oolong

Ligger et sted mellom grønn og svart te og behandles deretter temperaturmessig.

OBS: Trekkes best ved 85 grader.

Urtete

Urtete er egentlig ikke en te ettersom den ikke inneholder teblader. Ekspertene kaller derimot dette for en infusion (engelsk). Vær oppmerksom på at ekte te av teblader også kan være tilsatt fruktsmak. Finn ut om det er svart, hvit eller grønn te og følg reglene deretter.

OBS: Infusjoner tåler som regel 100 grader, men du må trolig prøve og feile litt for å finne den perfekte temperaturen for akkurat din te.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer