Bakterier

Så lenge holder kjøttet i fryseren

Faktisk kan det lønne seg å fryse ned kylling fremfor kjøttdeig.

INNEHOLDER MER FETT: Siden det er fettet som vil harskne først i kjøttprodukter, vil kjøtt med mer fett ikke være like holdbart som magert kjøtt i fryseren.  Foto: Thinkstock.com
INNEHOLDER MER FETT: Siden det er fettet som vil harskne først i kjøttprodukter, vil kjøtt med mer fett ikke være like holdbart som magert kjøtt i fryseren. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
De fleste av oss er klar over at det er viktig å oppbevare matvarer riktig for å sikre kvaliteten.Svært mange matvarer vil nemlig etter kun kort tid brytes ned og ødelegges som følge av kjemiske prosesser i produktet, og dette kan være helseskadelig. Etter en rask opprydding i kjøleskapet vil du oppleve at det er mye som kanskje ikke lukter eller ser så greit ut lenger, og derfor kaster det. Men hva med matvarene som ligger i fryseren? Her er det ikke like lett å lukte eller se hva som burde kastes. Men maten i fryseren holder ikke evig, skriver Matportalen.no. LES OGSÅ: Ikke spar de «gamle »sushi-bitene

Fettinnholdet påvirker holdbarheten

Maten du legger i fryseren, holder ikke evig. I følge Matportalen avhenger blant annet fryselengden og holdbarheten av fettinnholdet i produktet. Dette skyldes at fettet i kjøtt er det første som harskner, og dermed kan man si at magert kjøtt ofte har lenger holdbarhet enn matvarer med et stor fettinnhold. (Artikkelen fortsetter under bildet)Før du fryser ned matvarene, er det også viktig at du sjekker at nedfrysingen skjer i god tid før maten er utgått på dato. Husk at det skilles mellom «siste forbruksdato»- og «best før»-merkinger. «Siste forbruksdato» gjelder hovedsaklig produkter som inneholder lett bedervelige ingredienser (som kjøtt, fisk og melk) og som innebærer at de kan utgjøre en helsefare etter utgått dato. «Best før»-merkinger derimot, indikerer bare til når produktet har den beste kvaliteten. LES OGSÅ: Når kan du ignorerer datostemplingen?

Sørg for at du tiner maten riktig

For at kvaliteten på produktene skal være best mulig, er det i tillegg viktig at nedfrysingen skjer så raskt og ved så lav temperatur som mulig, skriver Matportalen. Dypfryst mat skal oppbevares i -18°C eller kaldere. Det er viktig at temperaturen holdes stabil. Hvis du opplever frosset is eller snø på emballasjen kan det være et tegn på at temparaturene har vært dårlige. Husk også at tiningsprosessen er viktig for å unngå bakterier. Flere studier avslører at nordmenn ofte slurver med hygienen på kjøkkenet, og en av de vanligste feilene er at man ikke tiner matvarene slik det egentlig burde. – Det ideelle og helt riktige er å benytte kjøleskapet til slik tining. Men de fleste har vel tatt mat rett opp fra fryseren og tint det på kjøkkenbenken en gang, har stipendiat Elin Halbech Røssvoll, tidligere uttalt til Forskning.no. Røssvoll understreker at det ikke er knyttet høy risiko for stor bakterievekst når du tiner mat på benken i noen timer, men da kan du være sikker på at risikoen for bakterier er liten. I tillegg har tining av matvarer svært mye å si for smaken av kjøttet. LES OGSÅ: Fisk kan bli bedervet etter få timer

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer