<strong>HOLDBARHET KOKTE EGG:</strong> Lagrer du dem riktig, kan de holde seg spisbare opp mot to uker. Foto: All Over Press
HOLDBARHET KOKTE EGG: Lagrer du dem riktig, kan de holde seg spisbare opp mot to uker. Foto: All Over Press Vis mer

Egg

Så lenge holder kokte egg seg

Men bare hvis du lagrer dem riktig.

Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Egg er næringsrikt og mettende, og passer like godt til frokost, som til lunsj og middag.

Vil du spare tid, kok opp flere samtidig og la ligge i kjøleskapet, så har du til brødskiven, salaten eller suppen senere i uken.

Men hvor lenge er egentlig ferdigkokte egg holdbare?

LES OGSÅ: Så mange egg kan du spise

Ta egg-testen

<strong>OPPBEVAR DEM KALDT:</strong> La eggene få plass så langt ned i kjøleskapet som mulig.  Foto: All Over Press
OPPBEVAR DEM KALDT: La eggene få plass så langt ned i kjøleskapet som mulig. Foto: All Over Press Vis mer

- Eggets holdbarhet etter koking, avhenger av eggets tilstand før det ble kokt, forteller matrådgiver Magnus Tvedt-Øresland i Opplysningskontoret for egg og kjøtt til KK.no.

Har eggene allerede passert best før-datoen, vil de altså holde seg dårligere enn om det er en uke igjen til best før-datoen.

Det betyr imidlertid ikke at du ikke kan lagre kokte egg som har passert best før-datoen.

Datostempling på egg skal ikke overses, men kan tas med en klype salt. Den er satt i henhold til EØS-regler og er beregnet på land som har problemer med salmonella, og det har ikke Norge.

Den enkleste måten å vite om et egg er for gammelt til å spises, er ved å legge det i en bolle med vann. Flyter det, skal du hive det. Synker det, kan det fint brukes.

Husk at egg skal oppbevares i kjøleskap, helst så langt ned som mulig og ikke i døren. Har eggene blitt oppbevart i romtemperatur i en tid, bør de ikke spises.

LES OGSÅ: Dette bør du drikke til frokost

<strong>IKKE SKRELL DEM:</strong> Eggene holder seg bedre om du lar skallet være på. Foto: All Over Press
IKKE SKRELL DEM: Eggene holder seg bedre om du lar skallet være på. Foto: All Over Press Vis mer

La skallet være på

<strong>LUFTTETT:</strong> Lagre eggene i en plastboks. Foto: All Over Press
LUFTTETT: Lagre eggene i en plastboks. Foto: All Over Press Vis mer

Om du bløtkoker eller hardkoker eggene spiller ingen rolle for holdbarheten.

Det som derimot har noe å si, er om du lar skallet være på eller ikke.

- Med tanke på smaken, vil holdbarheten være cirka tre dager om du skreller dem, forteller Tvedt-Øresland.

Lar du skallet være på og i tillegg pakker dem så lufttett som mulig, og oppbevarer dem så kjølig som mulig og så lite fuktig som mulig, så øker holdbarhetstiden.

- Det handler om å gjøre livet vanskelig for bakteriene, sier Tvedt-Øresland.

Han anbefaler å oppbevare kokte egg i en tett plastboks, og forteller at du også kan lagre de kokte eggene i en svak saltlake.

- Egg som oppbevares i saltlake, kan holde seg gode i opptil to uker, forteller han og sier at det er med egg som med annen mat, du skal kunne lukte hva det er.

- En svak syrlig lukt indikerer at eggene har blitt gamle og uspiselige. Har egget fått en unaturlig glatt, slimete overflate er det også en indikator på at du bør kaste det.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer